Gazete Vatan Logo

Oruç tutamayanlar yoksullara fidye verir

Hasta, ihtiyar ve yolcular, bu ramazanda oruç tutamadıkları her gün için en az 19 TL para ve malı, fidye olarak ödeyecek. 19 TL’lik fidye miktarı, kişilerin gücüne göre artırılabilir...

Oruç tutamayanlar yoksullara fidye verir

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl fidye miktarını, her tutamadığımız oruç günü için en az 19 lira olarak belirlemiştir. Bu para bölerek veya bütün olarak verilebilir. Eğer maddi olarak gücümüz yoksa peygamberimizin hadisini uygulayabiliriz. “Verecek maddi birşeyin yoksa gülümse, gülümsemek en güzel sadakadır.”

Ayrıca fidye ibadetini yerine getirirken içimizden ‘Allah rızası için’ diye niyet etmeyi unutmayalım. Niyetin gücünü yaşayalım.

Müftü ne diyor?

Kayseri Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven,’oruç fidyesi’nin yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesini sağlayan mali bir ibadet olduğunu ifade etti. Müftü Güven, bu yıl 16 Mayıs’ta başlayan Ramazan ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların günlük oruç fidyesi bedelinin en az 19 TL olduğunu bildirdi. Şahin fidye konusunda şunları söyledi: “Din İşleri Yüksek Kurulu 2018 yılı fıtır sadakası ve fidye miktarını belirlemek üzere toplanmış ve müzakereler sonucunda, 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2019 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar en düşük sadaka-i fıtır ve fidye miktarını 19 TL. (Ondokuz lira) olarak tespit etmiştir. Belirlenen bu miktarın, ‘asgari miktar’ yani en az miktar olduğunu, sadaka-i fıtırda verilecek meblağ konusunda bir üst sınırın olmadığının hatırlatılması, bu konuda ideal olanın ise herkesin kendi hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesi gerektiğidir. Söz konusu meblağın, gıda gibi ayni olarak veya para şeklinde nakdi olarak ödenebileceği uygun görülmüştür. Oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilme ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Bu miktar en alt sınırdır. Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazlasını da verebilir, üst sınırı yoktur.”

Haberin Devamı

Fidye her yıl değişiyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kurulu tarafından her yıl ramazan ayı öncesi belirlenen oruç fidyesi ve sadaka-ı fıtır 2011 yılında 7.5, 2012’de 8.5, 2013 yılında 9.5, 2014 yılında 10 TL , 2015 yılında ise 11.5 TL, 2016 yılında 15 TL, 2017 yılında ise 16 TL olarak açıklamıştı. Bu yıl ise 19 TL oldu.

Haberin Devamı

Oruç fidyesi nedir?

Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ve bir takım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali yükümlülük olarak biliniyor. İbadetlerle ilgili fidye, ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi olası görülmeyen bir müslümanın, oruç tutamadığı her güne karşılık ödediği para ya da maldır.

Bakara suresine göre fidye...

Bakara suresinde de oruç ve fidye konusu “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı. İçinizden hasta veya yolcu olan başka günlerde sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlara (zorlukla güç yetirebilenlere veya güç yetiremeyenlere) bir yoksulun -günlük- yiyeceği kadar fidye gerekir. Kim gönüllü bir iyilik yaparsa bu kendisi için bir iyiliktir. Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır. -O sayılı günler- doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa başka günlerde sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah’ı tâzim etmeniz için ve umulur ki şükredersiniz diye -oruçla yükümlü tutup hükümlerini açıklıyor-”

Haberin Devamı