Gazete Vatan Logo

Ortadoğu patrikleri İstanbul’da buluşuyor

Bartholomeos’un ev sahipliğinde İstanbul’da buluşacaklar



Ortadoğu’nun Ortodoks patrikleri Fener Rum Patriği

Bartholomeos’un ev sahipliğinde İstanbul’da buluşacak.

1 Eylül’de yapılacak toplantıya Kudüs, Antakya, İskenderiye Patrikleri ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden Rum

Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos katılacak.

Toplantıda Ortadoğu Ortodoksları’nın sorunları tartışılacak

Ortadoğu’nun Ortodoks patrikleri Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ev sahipliğinde İstanbul’da buluşacak. 1 Eylül 2011’de yapılacak toplantıya Kudüs Patriği Teofilos, Şam’da bulunan Antakya Patriği İgnatios, İskenderiye Patriği Teodoros ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Türkiye karşıtı açıklamalarıyla tanınan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos katılacak. Bir kaç gün sürmesi planlanan toplantıda Ortodoks dünyasında yaşanan gelişmeler ile kiliselerin ilişkileri ve işbirliklerinin genişletilmesinin konuşulacağı belirtiliyor.

Tutum belirlenecek

Toplantıyla ilgili çeşitli sitelere yazılar yazan Bulgar Ortodoks Kiliseleri Vakfı Eski Yönetim Kurulu Üyesi Bojidar Çipof, toplantının bugün Heybeliada Ruhban Okulu’nda yapılacağını iddia etti. Daha önce Fener Rum Patrikhanesine açtığı iki davayla gündeme gelen Çipof, toplantının rutin bir davranış olmadığını, Ortodoks Kilisesi’nin önemli bir otoritesi olan Atina Başpiskoposu İeronimos’un çağırılmadığını da belirtti. Çipof’un iddialarına göre 5 Patrik 2011’in sonunda yapılması beklenen genel Ortodoks toplantıları öncesi aralarında iktidar çatışmasının bulunduğu Rus Ortodoks Kilisesi Patrikliği’ne karşı alınacak tutumu ve yol haritasını belirleyecek.

Ortak ayin yönettiler

Ancak Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill son olarak 2009’da Türkiye’yi ziyaret etmişti. Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Mayıs 2010’da Moskova’da yapılan Tüm Ortodokslar Konsül’üne katılmıştı. Bu ziyaretlerde sıcak görüntüler çizen iki patrik aramızda sorun yok mesajı vermişti. Bu iki ziyaret sırasında din adamları birlikte ortak birer ayin de yönetmişlerdi. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ziyaretini yorumlayan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ziyaretin tüm Ortodoks dünyası açısından önemli olduğunu söylemiş ve “Kilise ve devlet arasında gelişen yapıcı diyaloglar komplike haline gelmiş sorunlar ve küresel ekonomik krizden kaynaklanan problemlerin üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir” demişti.

Sorunlar konuşulacak

Fener Rum Patrikhanesi kaynakları ise yapılan toplantının rutin olduğunu ve daha önceden planlandığını belirtiyor. VATAN’a konuşan bir patrikhane görevlisi, “Toplantı 1 Eylül’de başlayıp birkaç gün sürecek. Atina Başpiskoposu dışında diğer din adamlarının çağrılmasının nedeni; bu toplantıda Ortadoğu Ortodoksları’nın ve kiliselerinin yaşadığı sorunların ele alınacak olmasıdır. Toplantı planlandığı gibi Fener Rum Patrikhanesi’nde yapılacak. Heybeliada Ruhban Okulu’nda yapılacak bir toplantı yok” açıklamasında bulundu. Toplantıya Türkiye dışından katılacak 4 önemli din adamı, 2010 Eylülü’nde Güney Kıbrıs’ta bir araya gelerek benzer konuları tartışmıştı. Toplantıya Ortodoks Kilisesi hiyerarşisinde “Eşitler arasında birinci” statüsüyle en üst makamı oluşturan Fener Rum Patriği Bartholomeos’un başkanlık etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı