Gazete Vatan Logo

Ormanda otlatılan bin 521 hayvana el konuldu

Sakarya'nın Geyve ilçesi Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Merkez, Akdoğan, Gümüşdere, Pamukova ve Taraklı Orman işletme şeflikleri sınırları içinde yasak ormanlık alanda hayvan otlattıkları gerekçesiyle 28 kişiye para cezası uygulanırken, bin 521 baş hayvana da el konuldu



Sakarya Orman Bölge Müdür Hasan Yıldız, Geyve Orman işletme Müdürlüğü sınırları içinde yer alan 5 ayrı işletme şefliği tarafından yapılan denetimlerde, 29 kişiye yasak alanda hayvan otlattıkları için idari para cezası verildiğini belirtti. Yıldız, bir keçi için uygulanan cezanın 8 YTL'den başladığını, miktarın otlatılan sahanın koruma altında olup olmadığı, gençleştirme sahası içerisine girip girmediği, bölgenin yangın için riskli olup olmadığı ve bu suçu işleyenlerin orman köylüsü olup olmadığı gibi durumlara da bakılarak değiştiğini söyledi. Yıldız, Orman Kanununun 19'uncu maddesine göre, ağaçlandırılmış sahaların korunması için hayvan otlatılmasının yasak olduğunu belirterek, "Keçi başta olmak üzere orman sahalarına hayvan sokanlara cezai işlem uygulanmaktadır. Aynı kanuna göre yangın görmüş alanlar ile gençleştirilmeye ayrılan veya ağaçlandırılmış sahalarda hiçbir şekilde hayvan otlatılamaz" dedi.

BİN 521 HAYVANA EL KONULDU

Akdoğan, Gümüşdere, Pamukova ve Taraklı'da hayvan otlatan 28 kişiye cezai işlem uygulanarak, bin 521 adet hayvana el konulduğunu söyleyen Yıldız, "Akdoğan'da 14 kişiye cezai işlem uygulanırken 582 hayvana, Gümüşdere'de 5 kişiye cezai işlem uygulanırken 363 hayvana, Pamukova'da 7 kişiye cezai işlem uygulanırken 402 hayvana, Taraklı'da ise 2 kişiye cezai işlem uygulanırken 174 hayvana el konulmuştur. Vatandaşlarımızın bu tür cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için kesinlikle ormanlık alanlara hayvanlarını sokmamalarını, gençleştirilme yapılan yerlerde hayvan otlatmamalarını istiyoruz" diye konuştu.

EN ÇOK ZARARI KEÇİ VERİYOR

Otlatma esnasında ormana en çok zararı dokunan hayvanın keçi olduğunu belirten Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız şunları söyledi:

"Çünkü keçi, bütün ağaç türlerinin yaprak, tomurcuk, sürgün ve hatta kabuklarını ayrım yapmadan yer. özellikle fidanların tomurcuk ve sürgünlerinin önde gelen düşmanıdır. Keçilerin çiğnemesiyle sıkı ve ağır topraklar daha da sıkılaşır. Toprağın havalanma durumu ve su geçirgenliği azalır. Sonuçta erozyon artar. Keçi zararlarının önüne geçmenin tek yolu, keçiyi ormandan uzak tutmaktır. Ormanları keçi zararından kurtarmak için, orman köylülerini alternatif geçim kaynaklarına yönlendirmek gerek."

Haberin Devamı