Gazete Vatan Logo

Orman yangınlarında son dakika gelişmesi! Aydın, Manavgat, Bodrum, Milas, Marmaris, Denizli, Hatay, Çanakkale, Isparta, Kütahya, Hatay, Manisa ve Balıkesir'de son durum...

Türkiye'de peş peşe çıkan orman yangınlarında bir hafta doldu. Şimdiye kadar 38 ilde çıkan 174 yangının 167 tanesi söndürüldü. Marmaris'te devam eden yangında, TOMA'lar yerleşim yerline 80 metre kala yangını söndürdü. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor. Manavgat'ın Kızıldağ Mahallesi'nde yoğunlaşan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. İşte çıkan yangınlardaki mücadelede son durum...

Orman yangınlarında son dakika gelişmesi! Aydın, Manavgat, Bodrum, Milas, Marmaris, Denizli, Hatay, Çanakkale, Isparta, Kütahya, Hatay, Manisa ve Balıkesir'de son durum...

Türkiye'de peş peşe çıkan orman yangınlarında bir hafta doldu. Şimdiye kadar 38 ilde çıkan 174 yangının 161 tanesi söndürüldü. Hâlâ yanan bölgelerde ise mücadele sürüyor. İşte çıkan yangınlardaki mücadelede son durum...

BAKAN PAKDEMİRLİ: 33 İLDE 167 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 33 ilde 167 orman yangınının kontrol altına alındığını bildirdi.
Pakdemirli, Twitter hesabından, orman yangınlarıyla ilgili son durumu, ayrıntıları içeren bir infografikle paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:
"Orman yangınları son durum, 33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı. Ormanın Kahramanları'nın 7 ilde, 16 farklı yangınla olan mücadelesi durmadan devam ediyor."
MİLAS YANGININDA SON DURUM
Muğla'nın Milas ilçesinde 5 gündür devam eden yangında, dün akşam saatlerinde alevler Türkevleri Mahallesinde dubleks yazlık evlerin bulunduğu 14 haneli Asuhan Sitesi'ni sardı. Sitede yaşayan vatandaşlar tahliye edilirken söndürme çalışmaları gece boyu devam etti. Mahalleliler, endişeli bekleyiş içinde alevleri seyretmek zorunda kaldı.
'HER ŞEYİM KÜL OLDU'
Gündüz saatlerinde kısmi olarak kontrol altına alınan yangında 2 ev tamamen kullanılmaz hale geldi. Yanan evinden son anda kaçan Sabahat Karabacak gözyaşları içinde o anları anlattı. Karabacak, "Evim göz göre göre yandı. Çaresiz izledim. Ciğerim yandı. Oysaki ne mücadele verip, bu evi almıştım. Dün akşam sadece canımı alıp çıktım. Her şeyim kül oldu. Üstümdeki kıyafetlerle kalakaldım. Ben yanacağını hiç tahmin etmedim, sıçramaz sandım. Dişimle tırnağımla bu evi aldım. Buranın havası da güzel, insanları da güzel. Umutlarım, hayallerim hepsi içeride kaldı" dedi.
'İYİ Kİ BİZİ TAHLİYE ETTİLER'
Sitede yaşayan vatandaşlardan Müfide Arslan, "Evimizden çıkmak istemedik ama bizi tahliye ettiler. İyi ki de çıkardılar. Ben dumandan çok etkilendim. Yine de canımız sağ olsun. Emekler yandı ama yapacak bir şey yok. Daha önce 24 yaşında bir çocuğumu kaybettiğim için yeter ki 'sağlık olsun' dedim" diye konuştu.
Şentürk Polat ise, "Dün, öğleden önce buraya geldiğimizde pek bir şey yoktu. Saat 22.00 sıralarında buradaki evler yandı. Her şeyiyle çok güzel bir sitedeyiz ama felaketi yaşadık. Arazi de çok engebeli olduğu için ekipler zor müdahale etti" diye konuştu.
YANGIN EYNİF OVASI'NA İLERLİYOR
Antalya'nın Manavgat ilçesi Beydiğin Mahallesi yakınlarında başlayan orman yangını, İbradı ilçesi sınırlarında devam ediyor. İlçe merkezinde uzaktaki yangını söndürmek için ekipler havadan ve karadan çalışmalarını yürütüyor. Yangın, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinde yer alan ormanlık alanda ilerliyor. Yangın yılkı atlarının bulunduğu Eynif Ovası'nı çevreleyen dağlara ulaştı. Yangının Eynif ve ilçe merkezine ulaşmaması için mücadele yürütülüyor. Yangında olası bir sıkıntıda müdahale etmek için bölgeye gelen sağlık ekipleri ile mahalle sakinleri, güvenli bölgede çaresizce yangını izliyor. Söndürme helikopteri, yakın bölgede bulunan su havuzundan defalarca sorti yaparak mücadele verirken, Katrancı, Belbaşı ve Gölcük mevkilerinin üzerinde yangından dolayı duman bulutu oluştu.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU: YANGIN 3 NOKTADA SÜRÜYOR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Manavgat'ta orman yangınlarından zarar gören bölgelerdeki incelemelerin ardından, Kalemler Mahallesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Tatar'ın ziyarette personele güç veren, motive eden sözleri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, yangının Antalya'da özellikle üç noktada devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"Manavgat'ın kuzeybatısında Taşağıl'ın kuzeyinde yukarıda devam ediyor, vadiye indiği için havadan ve karadan müdahale etmek zorlaşıyor. İbradı tarafında tepelik bölgede yangın devam ediyor. Göreceli olarak orası tehdit oluşturmuyor. Gündoğmuş merkezdeki yangın kontrol altına alınsa da Alanya Alara ve Manavgat tarafına sahile inmeye çalışan yangına havadan ve karadan müdahale ediyoruz. Rüzgar yine bugün kuvvetli. Yangınla mücadeledeki önümüzdeki en büyük engel rüzgar. Tüm imkanlarımızla arkadaşlarımız bu mücadeleyi sürdürüyor."
HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI
Hasar tespitlerinin devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu şu anda sahada, milletvekillerimiz, ekiplerimiz ve değişik kurumlardan arkadaşlarımız hasarları tespit ediyor. Vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız burayı ziyaret ettiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık. Bugün sizler de gördünüz. Konteyner talebi vardı. Vatandaşımız arsasının, tarlasının başından ayrılmak istemiyor. O imkanları da sağladık. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza yapacağımız 50 bin liraya kadar olan yardımların ilk başta 10 bin lirasını hesaplarına yatırdık. Tespit yapıldığı yerlerde hemen yatırıyoruz. Diğer taraftan küçükbaş büyükbaş hayvanlar da telef oldu maalesef. Onların da sayısı belli oldu. Onlara da ödüyoruz."
'ÖRNEK EVİMİZ BURAYA YAPILACAK'
Vatandaşların duyarlı davrandığını ve beş yıl yetecek saman ve yem geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yem ve saman da getirdiğini anlattı.
Bu tür ihtiyaçları karşıladıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Gördüğünüz evlerin hepsi yanmıştı, tehlike arz ediyordu, yıkıldı. Bunların yerine vatandaşlarımızın ihtiyaç ve talebine göre tek katlı, iki katlı bazı yerlerde apartmanlar da yandı. Onların talebine göre evlerimiz yapılacak. Bir ay içinde örnek evimiz de burada inşa adilmiş olacak. En geç bir sene içinde evlerimizi yapıp, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dedi.
'TÜRKİYE'NİN ACISI BİZLERİN ACISIDIR'
Yangının başladığı günden beri Türkiye'yi büyük bir endişeyle takip ettiklerini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Türkiye'mizin acısı bizim acımızdır. Buradaki insanların mağdur olması, buradaki insanların tabii ki sıkıntı içinde olması bizleri de çok üzmüştür. Dolayısıyla şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına hepinize geçmiş olsun diyorum. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. En erken zamanda tekrar eski günlere kavuşacağımıza inancım tamdır" dedi.
Türkiye'de yangınların söndürülmesi konusunda verilen mücadeleyi televizyonlardan takip ettiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar da "Sayın Bakanımızın nasıl seferber olduğunu, nasıl bu işin başında bu koordinasyon merkezlerini yönettiğini gördüm ve çok duygulandım. Diğer bakanlarımız da öyle, aynı şekilde. Türkiye, güçlü bir ülkedir. Türkiye, bizim ana vatanımızdır" diye konuştu.
Yangınların söndürülmesi konusunda, Türkiye'nin, orman ve itfaiye teşkilatı başta olmak üzere 5 binden fazla personeli ve her türlü imkanlarıyla olağanüstü şartlarda yangını söndürmek için büyük çaba harcadığını gözlemlediğini vurgulayan Tatar, Antalya'da başta rüzgar olmak üzere doğa şartlarının yangının kolay bir şekilde söndürülmesine imkan vermediğini söyledi.
KKTC'den yangınların söndürülmesine yardım etmek için bir ekibin yola çıktığını ve bugün Türkiye'ye ulaşacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, "Bu vesileyle bir kez daha Türkiye'mize geçmiş olsun diyorum. Tekrar ediyorum; Türkiye'nin acısı bizlerin acısıdır. Türkiye'nin mutluluğu bizlerin mutluluğudur. Dolayısıyla bu duygularla bölge halkımıza, Manavgat'ımıza, Antalya'mıza ve diğer bölgelere tekrar geçmiş olsun" dedi.
TOMA'LAR YERLEŞİM YERLERİNE 80 METRE KALA YANGINI SÖNDÜRDÜ
Marmaris'te devam eden yangında, bugün saat 12.00 sıralarında ilçe merkezine 36 kilometre mesafedeki turistik Turunç Mahallesinin antik kent ile aynı adı taşıyan Amos mevkisinde alevler, yerleşim yerlerine yaklaştı. Mahalleli 112 ihbar hattını arayarak yardım istedi. Bölgeye sevk edilen 7 arazöz, 3 itfaiye aracı ve 3 TOMA sık ağaçlarla kaplı alanda alevlere müdahale etti. TOMA'ların uzak mesafelere su sıkması ile alevler büyümeden kontrol altına alındı. 2 saat süren müdahale sonunda yangın yerleşim yerlerine 80 metre kala söndürüldü. TOMA ve arazözler ters rüzgarlar nedeniyle çıkması muhtemel yangın için Amos mevkisinde bekletilmeye başlandı.
O anları cep telefonuyla görüntüleyen mahalle sakinleri "Evlerimiz yanmadan TOMA'lar sayesinde yangın söndürüldü" dedi.
TAVAS'TAKİ YANGIN AZERBAYCANLI İTFAİYECİLERİN DESTEĞİYLE SÖNDÜRÜLDÜ

Denizli'nin Tavas ilçesi Pınarlık Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda dün çıkan yangın, Azerbaycan'dan gelen itfaiye ekiplerinin de desteğiyle 6 saat sonra kısmen kontrol altına alınarak, sabaha karşı tamamen söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları sürürken, yaklaşık 150 hektarlık ormanlık alan zarar gördü.
Tavas ilçesi Pınarlık Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün saat 16.30 sıralarında, orman yangını çıktı. Yangın, gece boyu arazözlere yapılan müdahale ile 6 saat sonra kısmen kontrol altına alındı. Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi ile Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile karadan müdahale edildi. Havadan ise 2 helikopter, çalışmalara katıldı. Öte yandan, yangına Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı'na bağlı 53 arazözle, 250 kişilik itfaiye ekibi de destek verdi.
Mahalle sakinleriyle birlikte kent merkezi ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgeye akın eden vatandaşlar, kazma ve küreklerle alevlerin yayılmaması için çabaladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise yangın bölgesine su başta olmak üzere temel gıda malzemesi gönderdi. Özel şirketlere ait beton mikserleri de yangına su taşıdı. Yangın, sabaha karşı tamamen söndürüldü. Bölgede ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor. Pınarlık Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yaklaşık 150 hektarlık alan zarar gördü.
'TÜRKİYE'NİN EN ÇETİN GÜNLERİNDE YANINDAYIZ'
Azerbaycan'dan gelerek yangında görev alan Nasip Memmedov, Türkiye'nin her zaman yanında olduklarını belirterek, "Buraya gelmekten gurur duyduk. Biz 'Bir millet iki devletiz' buraya gelmemiz, tarihi kardeşliğimizin, gücümüzün, beraber olmamızın ispatıdır. Çok güzel karşılandık. Yangınlarda kısa sürede söner. Biz de Türk kardeşlerimizle birlikte alevlere müdahale ettik. Bu gurur verici bir şey, tarihi bir olaydır. Yıllarca böyle bir şey olmadı. Nasıl Azerbaycan da yaşanan Karabağ muharebesinde, sizler bizim yanımızda oldunuz. Şimdi biz de Türkiye'nin en zor gününde yanındayız. Her zaman böyle olacak. Kardeşliğimiz ebedidir. Burada işimiz bitti. Şimdi yangın nerede varsa oraya gideceğiz ve söndüreceğiz. Bu bizim vazifemizdir. Günlük 1 ya da 2 saat uyuduk" dedi.
Pınarlık Mahallesi sakinlerinden Musa Kocael ise, "Yangın başladığında devletimizin tüm kurumları burada oldu. Hepsi alevleri söndürmek için canla başla mücadele etti. Vatandaşlar da buraya gelerek destek verdi. Burada adeta bir seferberlik örneği gösterildi. Bizi en çok gururlandıran ise Azerbaycanlı kardeşlerimizin de buraya gelmesi oldu. Onlar da alevlere canla başla mücadele ederek söndürdü" diye konuştu.
CHP'Lİ 11 BAŞKAN'DAN THK'YA İŞBİRLİĞİ DEKLARASYONU
Aralarında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin de olduğu CHP'li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, Türk Hava Kurumu ile işbirliği deklarasyonu yayınladı. Yayınladıkları ortak bildiri ile, "THK uçaklarını aktif hale getirmeye hazırız" çağrısı yapan CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları bugün ilk adımı atarak bünyesindeki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduklarını belirten dilekçelerini ayrı ayrı Türk Hava Kurumu Başkanı Cenap Aşçı'ya iletti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş imzasını taşıyan bu deklarasyon şöyle:
"Bilindiği üzere, Türkiye'nin çok önemli bir nüfus ve orman varlığına sahip olan 11 şehrimizin Büyükşehir Belediye Başkanları olarak, halen yaşanmakta olan ve iklim krizi nedeniyle önümüzdeki dönemde de sıklıkla yaşanması beklenen orman yangınlarına karşı alınacak acil tedbirlerden biri olarak, Türk Hava Kurumu'nun bünyesinde bulunan yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduğumuzu ülkemiz kamuoyuyla paylaşmış durumdayız.
Ayrıca, 11 Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanıma sunmaya hazır olacağımızı, Türk Hava Kurumu ile iş birliği yaparak kurumun elindeki envanterin belediyelerimiz tarafından da kullanımının sürekli hale getirilmesi, mevcut uçakların tamiratı, bakımı, onarımı, hatta filonun genişletilmesi ve bu filodan hizmet alma noktasında mevzuatın ve yasaların izin verdiği ölçüde sürdürülebilir ilişkiler kurmaya hazır olduğumuzu beyan ettik.
Türkiye bir yangın felaketinin içindeyken, vatandaşlarımız olağanüstü bir özveriyle bu felaketle başa çıkmak için mücadele ederken, bütün kamu kurumları, iş birliği imkanlarını sonuna kadar kullanmak, güç ve kaynaklarını bütünleştirmek mecburiyetindedir. Mevcut yangınları söndürmek ve olası yeni yangınlara hazırlığımızı en üst düzeye, olabildiğince hızla çıkarmak ve bu kapsamda bir seferberliğini yönetmek önceliğimiz olmalıdır.
11 Büyükşehir Belediyesi'nin Türk Hava Kurumu uçaklarıyla ilgili ortaya koydukları tutum, tamamen bu bakış açısının bir sonucudur. Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Diğer kuruluşlarla ilişkiler' başlıklı 75'inci maddesi uyarınca, belediyeler, görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda 'Kamu yararına çalışan dernekler' ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirme hak ve yetkisine sahiptir.
Bu itibarla; 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 75. Maddesinin c bendi uyarınca 11 Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla, kamu yararına çalışan bir dernek olan Türk Hava Kurumu arasında iş birliğine gidilmesi hususunda gerekli tüm iş ve işlemlere hazır olduğumuzu bildirir; konunun aciliyetine binaen, iş birliğinin çerçevesini belirlemek ve bir protokol hazırlamak üzere belediyelerimizle kurumunuz yetkililerinin bir araya geleceği ilk toplantının yer ve tarihinin hızla tespit edilebilmesi için tarafımıza bilgi verilmesini arz ederiz."
MANAVGAT'TA ALEVLER YOLUN KARŞISINDAKİ DAĞA SIÇRADI
Manavgat'ın Kızıldağ Mahallesi'nde yoğunlaşan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Isparta- Konya ve Antalya arasındaki ormanlık sınır üzerinde bulunan Kızıldağ'a alevlerin sirayet etmemesi için büyük mücadele veriliyordu ancak saat 14.30 sıralarında yangın, yolun karşısındaki yamaca sıçradı. İlçenin batısına doğru yayılan yangın, rüzgarın etkisi ve yoğun dumanla birlikte hızlandı. Önlenememesi durumunda Beşkonak, Demirciler ve Ankara mahalleleri ile turistik Köprülü Kanyon ve Tazı Kanyonu'na alevlerin ulaşmasından endişe ediliyor. Bölge sarp kayalık olduğu için karadan müdahale yapılamıyor.
Öte yandan Manavgat'ta 8 gündür devam eden ve söndürme çalışmalarının sürdüğü yangın nedeniyle oluşan duman, ilçe merkezinde gökyüzünde bulut şeklini alıyor. Dumanlar, kentin birçok noktasından ve farklı ilçelerinden görülürken, gün içinde güneşin görülmesine dahi engel oluyor. Akşam saatlerinde güneşin batışıyla gökyüzünde bulut şeklindeki duman turuncu görünürken, güneş ise duman nedeniyle kızıla bürünüyor.

DÖRTYOL'DA ORMAN YANGINI ÇIKTI
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor.
Kuzuculu Mahallesi Öğülbek mevkiindeki E-91 Otoyolu kenarında bulunan ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışma başlattı.
SEYDİKEMER'DEKİ YANGINDA ALEVLER KONTROL ALTINA ALINDI
Muğla'nın Seydikemer ilçesinin Çökek Mahallesinde dün çıkan ve Dereköy Mahallesine de sıçrayan yangın, günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopterlerin de devreye girmesiyle kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
Seydikemer'in kırsal Arifler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, 1 Ağustos günü saat 16.00 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen alevleri fark edenler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine yangına havadan 1 helikopterle karadan, 2 arazöz, 2 su tankeri, 3 dozer, 2 itfaiye aracı ve orman işçileri ile müdahale edildi. Alevler kontrol altına alındı. Yangın, gece saatlerinde tekrar kontrolden çıktı. Alevler, 1 ev ve 1 ahıra tamamen, 1 eve de kısmen zarar verdi. Bir ahırdaki hayvanlar, son anda kurtarıldı. Karadan gece boyu yangına müdahale edildi. Sabah günün ilk ışıklarıyla helikopterle yeniden alevlere müdahaleye başlandı. Bölge halkının da söndürme çalışmalarına destek verdiği yangın, kısmen kontrol altına alındı.
Ancak dün saat 01.00 sıralarında rüzgarın da etkisiyle yeniden başlayan yangın, Kabaağaç ve Dip mahallelerine sıçradı. Yangında, Kabaağaç Mahallesinde park halindeki 2 otomobil ve 1 traktör yandı. Yoğun dumana neden olan yangın nedeniyle Babadağ'dan Ölüdenize yapılan yamaç paraşütü uçuşları geçici olarak durduruldu. Muğla'nın Fethiye ve Seydikemer ile Antalya'nın Kaş ilçesinden çok sayıda gönüllü vatandaş bölgeye gelerek, yerleşim yerlerini tehdit eden alevlere, kazma, kürek, dal parçaları ile müdahale etti. Orman ekiplerine, Seydikemer ve Fethiye ilçe belediyeleri ile beton şirketleri su tankerleriyle destek verdi. Günün ilk ışıklarıyla birlikte 5 söndürme helikopteri de devreye girerek, alevlere müdahale etti. Yangın, saat 18.00 sıralarında kontrol altına alındı.
ÇÖKEK VE DEREKÖY YANIYOR
Saat 21.30 sıralarında Çökek Mahallesi'nde bir başka yangın başladı. Gece boyunca karadan arazözlerle müdahale edilen yangına, günün ilk ışıklarıyla 1 helikopter de takviye olarak gönderildi. Alevler, yerleşim yerlerine kadar geldi. Yüksek ısı nedeniyle yollardaki asfalt eridi. Çökek'in üst kısımlarında devam eden alevler, rüzgarla birlikte hızla yayılıp, Dereköy Mahallesi'ne sıçradı. Çökek ve Dereköy mahallerindeki evler tahliye edildi. Yoğun duman nedeniyle Dereköy'deki evlerinde mahsur kaldıkları belirlenen toplam 12 kişi, UMKE, AFAD ve AKUT ekipleri tarafından kurtarılıp, Bayır Toplama ve Yardım Merkezi'ne götürüldü. Gece boyunca karadan müdahale edilen bölgede, gündüz havadan da müdahaleyle alevler kontrol altına alındı.
OYUNCU FURKAN KIZILAY DA BÖLGEDE
Soğutma çalışmaları sürerken dizi ve sinema oyuncusu Furkan Kızılay da 2 arkadaşı ile birlikte söndürme çalışmalarına gönüllü destek vermek için İstanbul'dan Seydikemer'e geldi.
ERSİN TATAR YANGIN BÖLGESİNDE
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya'nın Manavgat ilçesinde yangın bölgesini ziyaret ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun refakat ettiği Tatar, Manavgat Ulualan'da bulunan Yangın Yönetim Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve brifing aldı.
Yangından zarar gören Kalemler Mahallesi'ni ziyaret edecek KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Bakan Çavuşoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyecek.
YEMYEŞİL ORMANLAR GRİYE DÖNDÜ
Yanıp kül olan ormanlar, 8'inci gününde Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından dron ile görüntülendi. Sırtköy ve Yeniköy başta olmak üzere dün yangının seyrini durdurmak için büyük çaba harcanan Kızıldağ Mahallesi'nde yemyeşil ağaçların yanarak gri renge döndüğü gözlendi. Hayvanlara ev sahipliği yapan ormanlık alanın çölleşmiş görünümü, yangının büyüklüğünü gözler önüne serdi.
VETERİNER HEKİMLER YARALARI SARIYOR
Gündoğmuş ilçesinde devam eden yangından etkilenen hayvanlara Türkiye'nin birçok ilinden gelen veteriner hekimler müdahale ediyor. Yangın nedeniyle yaralanan ve dumandan etkilenen hayvanlar sahada ilk tedavilerini tamamladıktan sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu sahra hayvan hastanesine götürülerek tedavilerine burada devam ediliyor.
İlçede yol kenarında bulunan yaralı bir eşeğe veteriner hekimler iğneyle müdahale etti. Eşeğin tedavisini yapan Sarıyer Belediyesi Veteriner hekimi Tuğrul Akbulut, "Afet bölgesinde yaralanan hayvanlarla ilgili gerekli müdahale ve sevkiyatıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz" dedi. Yol kenarında buldukları eşeği güvenli bölgeye aldıklarını aktaran Akbulut, "Yetkililer gelip eşeğin uygun bir şekilde nakliyesini sağlayacak. Barınağa teslimini sağlayacağız. Detaylı tedavileri barınaktaki hekim arkadaşlarımız devam edecek" diye konuştu.
YANGINDA TUTUKLAMANIN DETAYLARI
Antalya'nın Manavgat ilçesinde geçen çarşamba günü şehir merkezinde çıkan orman yangınıyla ilgili yakalanan C.Y.'nin (16) tutuklanmasına ilişkin detaylar ortaya çıktı. Manavgat'ta geçen çarşamba çıkan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında özellikle Manavgat'ın Kavaklı ve Sarılar Mahallelerini etkileyen ve bir odun deposu, bir marangoz atölyesi, bazı evlerle birlikte ormanlık alanın zarar gördüğü yangın ile devam eden diğer yangınlarla ilgili bir savcı görevlendirildi. Bu savcının yürüttüğü soruşturma çerçevesinde de özel ekip oluşturuldu. Antalya İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Manavgat İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden terörle mücadele, istihbarat ve bilişim konularında uzman görevlilerin katıldığı özel ekip, çok yönlü çalışmaya başladı.
Kavaklı Mahallesi'nde başlayan ve ev ve iş yerlerinin küle döndüğü yangınla ilgili çalışmalarını yürüten ekip, çevredeki bütün güvenlik kameralarını ve sosyal medyadaki bütün görüntüleri tek tek inceledi. Yüzlerce saati bulan inceleme sonucunda bir şüpheli belirlenirken, çocuk yaşta bir görgü tanığı yangının nasıl çıktığını anlattı. Psikolog, sosyal destek uzmanı ve görevli savcının da katılımıyla görgü tanığına olayla ilgili defalarca farklı sorular soruldu, küçük tanığının olayın olduğu yerle ilgili verdiği ifade de itfaiye görevlileri tarafından tespit edilen noktayla örtüşünce, şüpheli C.Y. Manavgat İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. C.Y.'nin cep telefonunda ve sosyal medya hesaplarında yapılan incelemede yangına ilişkin görüntüler bulunması üzerine şüpheli alınan ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcı tarafından sorgulanan C.Y. çıkarıldığı sulh ceza hakimi tarafından 'kasten orman yakmak' suçundan tutuklandı.
ÇOCUKLARIN NOTLARI BAŞKANI DUYGULANDIRDI
Manavgat'ta orman yangınlarıyla mücadele sürerken, Türkiye'nin her yanından gelen destek kampanyaları ise moral veriyor. Sosyal medya hesabında çocukların gönderdiği notları paylaşan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, duyduğu mutluluğu dile getirdi. Başkan Sözen paylaşımında, "Yaşadığımız yangın felaketine destek için Türkiye'nin dört bir yanından çocuklarımız acılarımızı paylaşıyor. Böyle evlatlarımızın olduğunu bilmek, acılarla olan mücadelemizde bize güç katıyor. Sizleri kocaman yüreklerinizden öpüyorum altın yürekli çocuklarımız" dedi.
ÇOCUKLAR HARÇLIKLARINI YOLLADI
Çocuklar harçlıklarını ekledikleri notlarda ise üzüntülerini dile getirdi. Adıyaman'da oturan Tunahan Kaya, 5 lira eklediği notunda şu ifadeleri kullandı:
"Evi yanan kardeşlerim benden size bir hediye, güle güle kullanın. Bir Adıyamanlı olarak elimden bu kadar geliyor. Sizleri seviyorum. Bu da benim harçlığım."
Antalya Serik'ten Müzeyyen Elif Vural ise gönderdiği notta, "Allah yardımcınız olsun. Bizim de başımıza geldi ama ne olursa olsun pes etmeyin, ayakta durun, savaşın sonuna kadar. Destekçinizim, yardıma ihtiyacınız olursa haber verin. Sizleri seviyoruz" dedi.
Melis Ece bebek adına 50 TL ile birlikte gönderilen notta ise, "Çok az ama bu parayla ihtiyaç ne varsa onu alırsınız. Allah yardımcınız olsun" ifadelerine yer verildi.
'SİZ YANDIKÇA BEN KAVRULDUM'
Kaş ilçesinde oturan Recep Kısaoğlu ise gönderdiği notta şunları yazdı:
"Analarım, bacılarım, kardeşlerim. Yaşamış olduğunuz yangından dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletirken bu koliyle beraber siz yandıkça ben kavruldum. Acınız acımdır. Biliyorum yaranızı sarmak için ne yapsak azdır. Bizimki de çam sakızı çoban armağanıdır. Dualarımız sizinle."
BAKANLIK: SİVİLLERİN GELİŞİGÜZEL BİR BİÇİMDE YANGINA MÜDAHALE ETMESİ GÜVENLİ DEĞİL
TARIM ve Orman Bakanlığı'nca, "Yangına müdahalede tehlikeli olan cephelerde sivillerin hiçbir deneyim ve kişisel koruyucu donanımı olmadan, gelişigüzel bir biçimde yangına müdahale etmesi güvenli değildir" açıklaması yapıldı.
Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, orman yangınlarına müdahalenin belirli güvenlik tedbirlerine uyularak yapıldığı bildirildi. Açıklamada, "Yangına müdahalede tehlikeli olan cephelerde sivillerin hiçbir deneyim ve kişisel koruyucu donanımı olmadan, gelişigüzel bir biçimde yangına müdahale etmesi güvenli değildir. Türkiye’de hiçbir itfaiye erinin veya orman işçisinin ‘Bu ormanların yanmasını bekliyoruz’ ifadesini kullanması mümkün değildir. Yangında canı pahasına fedakarca mücadele eden kahramanlarımızı töhmet altında bırakacak söz ve eylemlerden kaçınmak hepimizin ortak sorumluluğudur" denildi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İHA'LAR 12 İLDE 45 YANGINI TESPİT ETTİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait İHA'lar, 28 Temmuz'dan itibaren 33 sorti, 462 saat uçuş gerçekleştirerek, 12 ilde toplam 45 yangını tespit etti.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, birçok bölgedeki yangın söndürme çalışmalarına ilk günden itibaren 4 İHA ile destek sağlamaya devam ediyor. Dalaman, Çanakkale ve Geçitkale/KKTC Meydanlarından kalkış yapan Bayraktar ve Anka İHAlar bugüne kadar 33 sorti, 462 saat uçuş yaptı. 28 Temmuz 2021den itibaren gece ve gündüz kesintisiz olarak yapılan uçuşlarda; ilk defa çıkan yangınlar ile söndürme faaliyeti tamamlanmış alanlarda yeniden başladığı tespit edilen yangınların mevkileri, devam etmekte olan yangınların sınırları ve ilerleme istikametleri gerçek zamanlı olarak hassas koordinat ile Orman Genel Müdürlüğüne bildirildi. Koordineli çalışma ile yangınların daha fazla yayılmadan önlenmesine katkı sağlandı.
Deniz Kuvvetlerine ait İHAlar ile bugüne kadar Muğla'da 19, Manisa'da 2, Antalya'da 8, Balıkesir'de 2, Çanakkale'de 5, İzmir'de 2, Konya'da 2, Aydın'da 1, Isparta'da 1, Denizli'de 1, Burdur'da 1, Uşak'ta 1 olmak üzere toplam 45 yangın tespit edildi.
YANGINDAN KURTULAN İNEĞİN 'MUCİZE' SÜRPRİZİ
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangında birçok ev, kullanılamaz hale geldi. Yanan mahallerdeki evlerin birçoğunun altında bulunan ahırlardaki hayvanlar da etkilendi. Karaöz Mahallesi'nde yaşayan Makbule Öksüzoğlu, yangının mahallerine doğru geldiğini görünce evini bırakıp, kaçmaya karar verdi. Ahırda bulunan hayvanları aklına gelen Öksüzoğlu, kapısını açarak, 6 ineğini kaçması için dışarı çıkarıp saldı. Öksüzoğlu, güvenli bölgeye giderken inekler de çevreye doğru yayıldı. Evi yangında küle dönen Öksüzoğlu, 1 gün sonra bakmak için geri döndü. Mahallede akrabalarının yanına geçen Öksüzoğlu'nun yangından kaçsın, diye saldığı inekler de bir süre sonra döndü. Boş alana ineklerini bağlayan kadın, 1 gün sonra geldiğinde gebe ineğinin buzağı doğurduğunu gördü. Yanan evinin ve hatıralarının anısını buzağıyla bir an için unutan Öksüzoğlu, yavruyu 'kızım' diye seviyor. Öksüzoğlu, veteriner tarafından kontrolleri ve aşıları yapılan buzağıya yangından kurtulduğu için 'Mucize' adını koydu.
STRESLE ERKEN DOĞURMUŞ
Süt sağma makinesinin yandığını bu nedenle süt sağamadığını söyleyen Makbule Öksüzoğlu, "İnekleri yangının geldiği gün saldık. 2'si çıkmak istemedi, zorla çıkardık. Keçiler vardı, onları da saldık ama tekrar ahıra dönünce onlar yanmış. Biz de yangından kaçtık sonra bakmaya geldik ama evlerimiz talan olmuş. Evlerimiz yanınca böyle kaldı. Doğum yapmasına daha günü vardı ama stresten herhalde inek kendisi doğurdu. Buzağının durumu şu anda sağlıklı annesini emiyor. Buzağının adına afetten kurtulduğu için 'Mucize' koydum onun adını" dedi.
Doğum yapan ineğin ve buzağının kontrollerini yapan veteriner Adem Özcan da "İneklerin ahırları yanmış ve kaçarak buraya gelmişler. 1 gün sonra o stresle 3-5 gün varken doğumuna doğum yapmış. Kontrollerini ve aşılarını yaptık hiçbir sorun yok şu an. Yaşadığı stresten dolayı doğum öne gelmiş. Yangın sırasında iyi kurtulmuş. Üreticiler ahırları ormanlık alandan uzak yerlere yapsınlar. Hayvanları stresten uzak tutsunlar" diye konuştu.
AFET BÖLGESİNDE BİR BAŞKA 'MUCİZE'
Manavgat'ta yangın bölgesinden kurtarılan başka gebe inek de Kepez Belediyesi ekiplerinin yardımıyla doğum yaptı. Yangın bölgesinden kurtarılarak, Ulukapı köyündeki hayvanların bir arada toplandığı ahıra getirilen inek doğum yaptı. İçişleri Bakanlığı'nca 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edilen Manavgat'ta görevlendirilen Kepez Belediyesi'nin ekipleri de gebe ineğin doğumuna yardım etti. Yaklaşık 1 saat süren doğumda sağlıklı dişi buzağı dünyaya geldi. Belediye ekipleri, önce buzağının nefes almasını sağladı ardından inek ile arasındaki göbek bağını kesti. Afet bölgesinde doğan dişi buzağıya da 'Mucize' ismi verildi.
İneğin sahibi yangınzede, buzağının doğumuna yardım eden Kepez Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Şantiye Şefi Mustafa Say ve ekibine teşekkür ederek, "Allah hepsinden razı olsun. Doğum başlamak üzereydi. Koşup geldiler. Yardım ettiler. Rabb'im de onlara yardım etsin" dedi.
ODA VE BORSALARDAN DESTEK
Öte yandan Manavgat'ta yangından etkilenen çiftçilerin hayvanlarına ulaştırılmak üzere Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) çağrısının ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsalar; bölgeye saman, yem ve arpa desteğinde bulunmaya başladı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın, tarihinin en büyük orman yangınını yaşadığını belirtti. 28 Temmuz'da başlayan ve henüz söndürülemeyen orman yangınının felakete dönüştüğünü kaydeden Çandır, "Manavgat'ın yaralarını dayanışmayla birlikte saracağız" diye konuştu.
'TARIM ALANLARI DA ZARAR GÖRDÜ'
Yangının ilk gününden itibaren bölgeye giderek, kurum ve kuruluşlarla koordineli çalıştıklarını kaydeden Çandır, "Bölgede yangın devam ettiği için hasar tespitini kesin rakamlarla paylaşmak doğru olmaz ancak ilk belirlemelere göre, yangında 300'ün üzerinde büyükbaş, 3 bine yakın küçükbaş, 27 bine yakın kanatlı hayvan, 1250'nin üzerinde arı kovanı telef oldu. Yanan orman varlığının yanı sıra bölgede çiftçimizin geçim kaynağı olan tarım alanları da büyük zarar gördü. Muz seraları ve sebze seralarının yoğun olduğu bölgede 650 dekarın üzerinde muz serası, 120 dekarın üzerinde sebze serası, 15 bin dekarın üzerinde zeytin, defne ve keçiboynuzu ile narenciye alanı zarar gördü. Bu alanları tekrar tarıma kazandırmak için canla başla çalışacağız" dedi.
'YARALARI BİRLİKTE SARIYORUZ'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altındaki oda ve borsalardan her türlü desteğin sağlandığını belirten Çandır, "TOBB yanan bölgelerin yeşillendirilmesi için 5 milyon TL katkıda bulunurken, bağlı oda ve borsalarımızın Manavgat'a yardımları devam ediyor" diye konuştu.
Hayvan yemi ve saman ihtiyacının yoğun olduğu bölgeye ATB olarak ilk etapta 100 ton saman ve yem ulaştırdıklarını kaydeden Çandır, "Yaptığımız çağrı üzerine yurdun çeşitli yerlerindeki borsalarımızdan çiftçilere ulaştırılmak üzere yem ve saman yardımları geliyor" dedi.
ESKİŞEHİRLİ İŞÇİLERDEN DUYGULANDIRAN YARDIM
Ayrıca Eskişehir Ticaret Borsası'nın bölgeye 2 TIR yem ulaştırdığını belirten Başkan Çandır, yem fabrikası işçilerinin de gelen yardıma katkıda bulunduğunu dile getirerek, "Yemi üreten fabrikanın 47 işçisinin 47 çuval yem yardımında bulunması beni ayrıca duygulandırdı" dedi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

BEYKOZ'DA ORMANLIK ALANDA YANGIN ÇIKTI
Beykoz Tokatköy'deki çamlık alanda öğle saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ile Orman Genel Müdürlüğü helikopterinin müdahale ettiği yangın kısa sürede kontrol altına alındı.
İtfaiye ekiplerinin olay yerindeki soğutma çalışmaları sürüyor.
VALİLİK: 300 METREKARELİK ÖRTÜ YANDI
Öte yandan İstanbul Valiliği'nden yangınla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada "Bugün saat 13.04'te Beykoz Tokatköy Yuşa Tepesi civarındaki ormanlık alanda yangın ihbarı alınmıştır. Bölgeye süratle güvenlik, itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edilmiştir.
Karadan ve helikopterle havadan yapılan müdahale neticesinde, yangın saat 13.30 itibariyle söndürülmüş olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Yangında 300 metrekarelik örtü yanmış olup, yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatılmıştır" denildi.

MARMARİS'TE YANGIN DELİKLİYOL VE KIZKUMU PLAJI'NI ÇEVRELEYEN DAĞLARA SIÇRADI

Marmaris'teki yangın 7'nci günde; alevler Delikliyol mevkisine sıçradı, 3 ev ve restoran tahliye edildi
Muğla'nın Marmaris ilçesinde 7 gündür devam eden orman yangınında alevler, komedyen Şahan Gökbakar'ın dubleks villasının da bulunduğu Turgut ile Selimiye mahalleri arasındaki Delikliyol mevkisine ulaştı. Burada, alevlerin tehdit ettiği 3 ev ve 1 restoran tedbir amacıyla tahliye edildi.
Marmaris'in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, kuru otlar ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Sık kızılçam ağaçlarıyla kaplı İçmeler, Dereözü, Osmaniye ve Turunç mahallesindeki ormanlık alanlarda kozalakların patlayıp, fırlamasıyla yangın büyüdü. Kırsal Hisarönü, Turunç, Turgut, Orhaniye, Bayır, Osmaniye ve Çiftlik mahallesi ile Marmaris merkezde ormanlık alana yakın Armutalan Mahallesi'nde kara ile denizden toplam 1945 haneden 7 bin 478 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenlerin bir kısmı kendi talepleriyle ilçe merkezindeki açık otellere, bir kısmı ise kırsal mahallerde güvenli alanlarda kurulan konteyner ve çadırlara yerleştirildi.
7nci günde de süren yangında söndürme çalışmalarına orman işçileri, İstanbul, İzmir, Denizli, Aydın, Kırklareli, Sakarya ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri, ilçe belediyeleri, sağlık görevlileri ve Karayollarından toplam 2 bin 65 kişi katılıyor. Çalışmalara Azerbaycan'dan gelen 360 personel de destek veriyor. Söndürme çalışmalarında 384 arasöz ve su tankeri ile kamyonet ve kamyon gibi çeşitli türlerde 421 çeşitli araç, 93 iş makinesi, 7 uçak, 14 helikopter, 1 insansız hava aracı (İHA), 1 insansız hava helikopteri, 39 ambulans, 16 UMKE aracı kullanılıyor.
2 Ağustostan beri yangın hasar raporu için 10 araçla 24 personel sahada inceleme yapıyor. Ekipler, bugün itibari ile 1 fabrika, 134 ev ile dükkanın ağır hasar aldığı ve 142 yapının da az hasar gördüğünü raporladı. 5 büyükbaş, 401 küçükbaş, 172 kanatlı hayvan ile 1379 arı kovanı telef oldu. 3 ton buğday, 100 balya saman, 4 ton gübre ve yem zarar gördü. 257 dekar zeytinlik kül olurken, 1 traktör, 3 otomobil, 1 bahçe traktörü ve 1 ilaçlama motoru yandı.
Söndürme çalışmalarına katılan 268 kişi duman ve alevlerden etkilendi, tedavileri ambulanslarda yapıldı. Marmaris ilçesinde, 25 yaşındaki Şahin Akdemir, söndürme ekiplerine motosikletiyle gönüllü olarak su taşırken kazı yapıp, yaşamını yitirdi.
Alevlerle mücadele 7'nci günde Hisarönü ve Orhaniye mahalleri ile Turunç Mahallesi Kumlubük mevkisinde devam ediliyor. Alevler bugün saat 00.15 sıralarında Turgut ile Selimiye karayolu arasındaki Delikliyol mevkisine sıçradı. Komedyen Şahan Gökbakar'ın iki dubleks villasının da bulunduğu Delikliyol mevkisinde, alevlerin tehdit ettiği 3 ev ve 1 restoran tahliye edildi. Ekipler bu bölgede yoğunlaştı.
KIZKUMU PLAJI'NI ÇEVRELEYEN DAĞLAR YANIYOR
Marmaris'te Turgut, Turunç ve Orhaniye mahallelerinde dağların üst kısımlarında yoğunlaşan alevlere müdahale sürüyor.

Ekipler, nem oranının yüzde 10, rüzgarın saatteki hızının 50 kilometreleri bulduğu bölgede, havadan ve karadan yangına müdahale ediyor. Alevler, Orhaniye Mahallesi'nde bulunan Kızkumu Plajını çevreleyen dağlara ulaştı. Rüzgar nedeniyle alevler zaman zaman dağların eteklerine inerek, yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

TAHLİYE KARARINA RAĞMEN KÖYLERİNİ TERK ETMİYORLAR
Antalya'da yıllar önce köylerine yapılmak istenen HES'e karşı verdikleri mücadeleyle HES yapımını iptal ettiren Ahmetler halkı, bu kez yangına karşı tek yürek oldu. Ahmetlerliler, tahliye kararı verilmesine rağmen köylerini kurtarmak için kadınlı erkekli tırmıklarla ve kendi imkanlarıyla yaptıkları itfaiye aracı benzeri 3 araçla yangınla köy arasında tampon bölge oluşturmak için günlerdir gece gündüz çalışıyor. Kırsal alandaki Ahmetler'de yaşayanlara, Manavgat ve merkez halkı da 'Tırmığını al da gel' kampanyası kapsamında destek veriyor. Köylü kadınların en önde olduğu mücadelede, orman ile köy arasında tampon bölge oluşturulmak için 40-50 metre genişliğindeki alan tırmıklarla temizlenmeye çalışılıyor.
'AHMETLER DÜŞERSE TOROSLAR DÜŞER'
Köyde sergilenen örnek mücadeleyi anlatan Mustafa Koç, Ahmetler ve Murtiçi yangınında son durumu NASA haritasından da takip ettiklerini belirterek, "Haritada 1 numaralı yangın Ahmetler tarafında, 2 numaralı yangın da Akseki Murtiçi'nde. Düne göre çok iyi sayılır. 1 numaralı bölgeyi köylüler gece gündüz kontrol ediyor ve söndürmeye çalışıyor. 2 numaralı yangın ise Zirveyi aşıp bu tarafa geçerse Ahmetler ve Kanyon bölgesi için büyük sorun yaratabilir. Hava desteğiyle 2 numaralı bölge susturulmalı. Aksekili dostlarımızdan biraz daha gayret bekliyoruz. Ahmetler'i yalnız bırakmayalım. Ahmetler düşerse Toroslar düşer" dedi.
'YENİLİRSEK YAZIK OLACAK'
Köylülerin ve itfaiye ekiplerinin sabaha kadar nöbet tutup, çalıştığını anlatan Koç, "Bu bölgede kontrollü bir yangın var. Köylüler kadın-erkek yine cepheye koştu. Şimdi en büyük tehlike Güğlen'in ardında Akseki ve Murtiçi tarafında. Bu yangın Doğruyolbaşı denen zirveden bu tarafa aşarsa Ahmetler'in emeklerine yazık olur çünkü bu yangın Kanyonu ve Ahmetler'i yeniden tehdit edecek. Bütün ağırlık buraya verilmeli. Akşam üzeri Güğlen'deki yangın alanında bir inceleme gezisi yaptık. Gece boyu kritik noktalarda nöbetçiler var. Burada zaten herkes çok az uyuyor. Biz de öyle. Yangın, Akseki Murtiçi ve Güçlüköy'e ulaşmak için inat etse de bunca mücadeleden sonra yenilirsek yazık olacak" diye konuştu.
KÖYLÜNÜN TIRMIKLI YANGIN TİMLERİ
Köylülerin kadınlı erkekli yangın timlerinin bölgede günlerdir büyük mücadele verdiğini anlatan Mustafa Koç, "Gece gündüz uğraşarak hem kendimizi hem köyümüzü hem de Güğlen dağını kurtardık sayılır. Yardıma gelenlerden Allah razı olsun. İtfaiye ekiplerine ne kadar teşekkür etsek az. Onlar da çok mücadele etti, inşallah diğer yerlerde kimseye bir şey olmadan söner. Yangın söndürme çalışmalarına en büyük desteği itfaiye veriyor. Fedakar köylülerin insan üstü çabası dışında bir şeyler yapılmalı. Bu köylü Ahmetler'i yanmaktan kurtarır. Ancak kitlesel bir destekle ormanları da kurtarabiliriz. Güğlen'de yol boyunca tampon bölge çalışmaları yapılırsa Alanya'ya kadar devam etme ihtimali olan büyük yangını önleyebiliriz. Köylülere tırmık ağaç motoru, uzun hortumlu su tankları versinler, bu yangın önlenir" dedi.
KENDİ İTFAİYE ARAÇLARINI YAPTILAR
Mücadelenin en güçlü silahının, tırmıklar ve 'Ahmetler itfaiyesi' olarak adlandırdıkları araçlar olduğunu kaydeden köylüler, kendi olanaklarıyla traktörlere bağlı su tankerlerinin olduğu, 'Ahmetler itfaiyesi' adını verdikleri 3 araç yaptıklarını ve söndürme işlemlerinde çok işe yaradığını kaydetti.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: 174 ORMAN YANGINININ 160'I KONTROL ALTINA ALINDI
İletişim Başkanlığı sosyal medyadan yaptığı haritalı paylaşımda "28 Temmuz-04 Ağustos 2021 tarihleri arasında, ülkemizde meydana gelen 174 adet orman yangınının 160'ı devletimizin tüm imkanları seferber edilerek kontrol altına alınmıştır." ifadelerini kullandı.
MSB Ören ve Milas bölgelerine bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk etti
MSB: Muğla’daki yangın söndürme faaliyetlerine destek olmak ve ihtiyaç hâlinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek maksadıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk edilmiştir.
Orman yangınlarında son dakika gelişmesi Aydın, Manavgat, Bodrum, Milas, Marmaris, Denizli, Hatay, Çanakkale, Isparta, Kütahya, Hatay, Manisa ve Balıkesirde son durum...
MANAVGAT'TAKİ YANGIN 8.İNCİ GÜNÜNDE
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarında 8'inci güne girildi. Alevler, ilçenin batısındaki Demirciler Mahallesi'nde, doğusunda ise Gülendağı mevkisinde sürüyor. Gündoğmuş Çayırucu'ndaki yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ederken, ikinci yangın ise ilçenin güneybatısında Alara Çayı'nın Alanya tarafından kuzeybatıya gelme riski taşıyor. 4 ilçede 48 mahalleyi etkileyen yangını söndürmek için 6 bin 524 kişilik personel görev yapıyor. Yangından doğrudan etkilenen 670 kişiden 654'ü ise tedavileri hastanelerde yapılarak taburcu edildi.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü saat 12.05'te 4 farklı noktada başlayan orman yangınlarında 8'inci güne girildi. Manavgat'a sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş ve Alanya'nın bazı mahallelerine de sıçrayan yangında, 7 kişi yaşamını yitirdi. İlk yangınlardan birini ilçe merkezinde başlatan C.Y. (16), Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında 'kasten orman yakmak' suçundan tutuklandı. C.Y.'nin Manavgat'ın Kavaklı Mahallesi ve Sarılar Mahallesi'ni etkileyen ve bir odun deposu, bir marangoz atölyesi, bazı evlerle birlikte ormanlık alanın zarar gördüğü yangını başlattığı tespit edildi.
2 İLÇEDE 4 NOKTADA YANGIN SÜRÜYOR
Antalya'da 28 Temmuz'dan bugüne kadar 19 noktada yangın başladığı, 14'ünün kontrol altına alındı. Manavgat yangını ilçenin batısında Demirciler Mahallesi'nde, doğusunda ise Gülendağı mevkiinde sürüyor. Gündoğmuş Çayırucu'ndaki yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. İlçenin güneybatısında yangın, Alara Çayı'nın Alanya tarafından kuzey batıya gelme riski taşıyor. Bu sabah erken saatlerden itibaren helikopter ve uçaklarla bölgedeki söndürme çalışmaları yeniden hızlandı.
YILKI ATLARI TEHLİKEDE
Manavgat yangını dün ilçenin kuzeybatısında Beydiğin, Sırtköy, Çardak ve Kızıldağ mahallelerinde devam ederek yapımı devam eden Antalya- Konya Karayolu Demirkapı tüneli bölgesini aşarak İbradı ilçesine bağlı Eynif Ovası'na doğru ilerledi. Yangın nedeniyle Eynif Ovası'nın dağlık kesiminde bulunan yaklaşık 50 sürü olduğu belirtilen yabani yılkı atlarının yaşam alanlarının da tehdit altında olduğu belirtildi. Yetkililer, yılkı atlarının yabani olduğunu, bölgede dağınık bir şekilde yaşadıklarını belirterek, yangının ulaştığı alana coğrafi şartlar nedeniyle girilecek yol olmadığını kaydetti.
8 UÇAK 30 HELİKOPTERLE MÜDAHALE
Bölgede 6 bin 524 personel, 8 uçak, 2 İHA, 30 helikopter, 456 arazöz, 426 iş makinesi ve 172 itfaiye aracıyla toplamda 1841 araç yangınlara müdahale ediyor. Yangında Antalya'da 48 mahalle doğrudan etkilendi, tamamen boşaltılan mahalle sayısı 31, kısmen zarar gören de 17 mahalle bulunuyor. Yangından doğrudan etkilenen 670 kişiden 654'ü tedavileri hastanelerde yapılarak taburcu edildi, 9'unun da hastanede tedavisi sürüyor. Akseki, Alanya ve Manavgat'ta toplamda 6 bin bağımsız binada tespit yapıldı ve 1071'i konut, diğerleri ticarethane, ahır ve diğer müştemilatlar olmak üzere toplam 1960 birimde hasar, acil yıkılacak yapı tespitleri yapıldı.
ALEVLERE HORTUMLA SU SIKTI
AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, yangının ilk anlarından itibaren geldiği yangın bölgesinde Manavgat, Akseki, Gündoğmuş ve Alanya arasında mekik dokudu. Köse, dün de alevlerin yükseldiği Manavgat'ın Kızıldağ ve Demirciler mahalleleri arasındaki alanda yangın söndürme çalışmalarına bizzat katıldı. Orman işçilerine yardım eden ve hortumla alevlere su sıkan Köse, tampon bölge oluşturmaya çalışan köylülerin tırmıklı müdahalesine de yardım etti. Köse, yangının başladığı 28 Temmuz'dan bu yana bölgedeki ilçeler ve köyler arasında 7 günde yaklaşık 4 bin kilometre yol katetti.
HELİKOPTERDEN YÖNLENDİRDİ
Manavgat doğumlu, orman mühendisi olan ve Türkiye'nin çeşitli illerinde orman müdürlüğü yapan AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ise yangın söndürme çalışmalarının sevk ve idare bölümünde yer aldı. Helikoptere binip havadan alanları inceleyen ve ekipleri yönlendiren Andın, "30 yıllık mesleki tecrübemi Antalya'mızda ve Manavgat'ımızda devam eden orman yangınlarının kontrol altına alınıp söndürülmesi için kullanıyoruz. Yangını havadan sevk ve idare ediyoruz" dedi.
TERMİK SANTRAL ÇEVRESİNE HENDEKLER KAZILDI
Milas yangınında alevler, Kemerköy Termik Santrali'nin 1 kilometre yakınına kadar yaklaştı. Yetkililer üst düzey tedbirler alındığını, santralin çevresinde hendekler kazıldığını belirtti. Ekipler ve santral görevlileri bölgeyi alevlerden korumak için mücadelesini sürdürüyor.

KARACASU'DA ORMAN YANGINI

Aydın'ın Karacasu ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

İlçeye bağlı Alemler ve Esençay mahallerindeki ormanlık alanda saat 18.30 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yangın kısa süre içerisinde büyüdü. Alevleri görenler durumu itfaiyeye bildirdi. Bölgeye Aydın Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda arazöz ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangının dağlık ve sarp arazide olması nedeniyle ekiplerin alevlere müdahalesinin zorlaştığı bildirildi. Karadan söndürme çalışmaları sürerken, çevredeki vatandaşların kendi çabalarıyla alevlere müdahale ettiği görüldü.

VATANDAŞLAR SEFERBER OLDU

Karacasu'ya bağlı kırsal Alemler ve Esençay Mahalleleri yakınlarında akşam saatlerinde çıkan orman yangını Karınca Dağı'na sıçradı. Rüzgarın etkisiyle yayılan ve kontrol altına alınmakta zorlanılan yangının yaylaları tehdit ettiği öğrenildi. Yangına çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi müdahale ederken, çevre mahallerden traktör ve kamyonetle gelen vatandaşlar yangına müdahale etti. Bozdoğan ve Karacasu belediyelerine ait iş makineleri çevrede çalışma yaptı. Emniyet müdürlüğüne bağlı TOMA'lar da yangına müdahale için bölgeye geldi.

Yangın haberini alan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, yangın alanına giderek yetkililerden bilgi aldı.

Öte yandan, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Afrodisias Antik Kenti'nin de olası yangına karşı çevresinde çalışma yapılarak koruma altına alındığı öğrenildi.

HATAY'DA ASİ NEHRİ KIYISINDA YANGIN

Hatay'da Asi Nehri kıyısındaki otluk alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve polisin TOMA ile yaptığı müdahale ile söndürüldü.

Gece saatlerinde merkez Antakya ilçesi Küçükdalyan Mahallesi'nde Asi Nehri kıyısındaki otluk alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yayılan alevler, kısa sürede büyüdü. Yangını gören çevredekiler durumu hemen itfaiyeye bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri, alevlere müdahalede bulundu. Yangının çıktığı noktaya yakın olan polis noktasındaki TOMA da söndürme çalışmasına katıldı. Evlerinden çıkıp, nehir kıyısına gelen yüzlerce vatandaş ise söndürme çalışmalarını izledi. Yangın, ekiplerin müdahalesi ile yaklaşık iki saatte kontrol altına alınarak söndürüldü.

Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

ISPARTA'DAKİ YANGINA DAĞ KOMANDO OKULU KOMUTANLIĞI MÜDAHALE EDECEK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Isparta Valiliğinin talebi üzerine yangına müdahale için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı personelini görevlendirdiğini duyurdu.

MSB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Isparta Valiliğinin talebi üzerine bölgedeki yangın söndürme faaliyetlerine destek için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığımızdan itfaiye, arazöz, dozer, su tankeri ve arazi araçları ile personel görevlendirilmiştir" denildi.

MANAVGAT'TAKİ YANGINDA 1 TUTUKLAMA

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, ilçe merkezindeki yangını çıkardığı belirlenen C.Y. (16) tutuklandı. Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında özellikle Manavgat'ın Kavaklı Mahallesi ve Sarılar Mahallesi'ni etkileyen ve bir odun deposu, bir marangoz atölyesi, bazı evlerle birlikte ormanlık alanın zarar gördüğü yangınla ilgili İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Bu kapsamda elde edilen deliller, çevrede bulunan güvenlik kameralarının incelenmesi sonucu, yangını C.Y.'nin çıkardığı belirlendi.

Geçen cuma günü polis ekiplerince yakalanan C.Y., emniyet müdürlüğünde 4 gün sorgulandı. Yangını kendisinin çıkarmadığını iddia eden C.Y., polisin delillerine ise itiraz edemedi. Bugün adliyeye sevk edilen C.Y., savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından sulh ceza hakimliğine çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimi tarafından da ifadesi alınan C.Y. 'kasten orman yakmak' suçundan tutuklandı.

ELLERİNDE TIRMIK VE AĞAÇ DALLARIYLA YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangınların söndürülmesi için çalışan ekiplere mahalle sakinleri de destek veriyor. Mahalle sakinleri kısıtlı imkanlarla ellerine aldıkları tırmık, ağaç dalları ve ağaç kesme motorlarıyla yangınları söndürmek için gece gündüz çalışıyor. Yangın rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş'tan Manavgat'a doğru ilerlerken, mahalle sakinleri eski orman deposu yolunda hazır bekledi. Yangının azaldığı noktada orman içerisine girerek söndürme çalışması yapan vatandaş, yangının zaman zaman alevlendiği noktalarda alandan uzaklaşarak yol kenarında çaresizce ellerinde tırmık ve ağaç dallarıyla ormanın yanışını izledi. Yangını söndürmek için çabalayan mahalle sakinleri bazen yorgun düşerken, bazı vatandaşlar da alanda bulunan mahalle sakinlerine yiyecek ve içecek getirerek destek verdi. Acıkan ve bulunduğu alanda oturan mahalle sakinleri yemeklerini yedikten sonra tekrar tırmık ve ağaç dallarıyla ilerleyen yangını söndürmek için hazır beklemeye geçti. Yangında alevlerin azaldığı noktada gökyüzünü ve araçların geçtiği kara yolu zaman zaman duman altında kaldı. Yoğun yangının dumanından vatandaşlar araçlarını zorlukla geçirirken, itfaiye ekipleri de anonslarla vatandaşları dikkatli olmaları ve helikopterin geçtiği esnada rüzgara dikkat etmeleri konusunda anonsla uyardı.

KIZILDAĞ'DAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Manavgat'ta yangının devam ettiği noktalardan Kızıldağ Mahallesi'ndeki yangın, ekiplerin yoğun çalışması sonucu söndürüldü. Bölgede şu an soğutma çalışması yapılıyor.

ÜÇ BAKANDAN YANGIN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat'ta AFAD Koordinasyon Merkezindeki koordinasyon toplantısı sonrasında açıklamada bulundu.

'KRİTİK BİR GÜN OLACAK'

Kritik bir günün geride kaldığını, yarın da özellikle rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle başka bir kritik gün olacağını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, bu zorlu günde tüm orman teşkilatı ve başta belediyeler tüm kurumların elinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi. Antalyada bugüne kadar 19 noktada yangın başladığını, 14ünün kontrol altına alındığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Esasen bu başlayan bazı noktaların yayılmasıyla 5 noktada çalışmalar devam ediyor" dedi.

YANGINLARDA SON DURUM

Çavuşoğlu, yangınlarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Gündoğmuş Çayırucundaki yangının bu gece kontrol altına alınabileceğini bildirdiler. Bugün üç bölgede Gülendağı, Gündoğmuş, Demircilerde kahraman personelimiz ateş altında kaldı. Çok şükür yaralanmadan, yanık olmadan yine kahraman çalışma arkadaşlarımız sayesinde kurtarmış olduk. Rüzgar çok farklı yönlerden esiyor ve yarın çok kritik bir gün olacağını düşünüyoruz. Rüzgarın özellikle güçlü olması sebebiyle. Gündoğmuşun güneybatısında hem Alara çayının Alanya tarafından hem de kuzey batısından aşağıya doğru gelme riski var. Bu yönde tedbirler alındı. Yarın sabah erken saatlerden itibaren helikopter ve uçaklarla burayı destekleyeceğiz. Taşağıl, Demirciler bölgesi bugün çok zorladı. Taşağıl bölgesinde aşağıda biraz daha kontrol altına alındı, Demirciler bölgesinde devam ediyor. Kritik bölgelere sıçramasını engellediler. Karadan çalışmalar devam ediyor, yarın sabah erken havadan da çalışmalar devam edecek."

UKRAYNA'DAN 4 HELİKOPTER DAHA GELİYOR

Yangınların başladığı günden bu yana Antalyada 6 bin 524 personel, 8 uçak, 2 İHA, 30 helikopter, 456 arazöz, 426 iş makinası ve 172 itfaiye aracıyla toplamda 1841 aracın yangınlara müdahale ettiğini açıklayan Çavuşoğlu, "Yarın Ukraynadan 4 tane daha yangın söndürme helikopteri gelecek. Bir şirketten bulduk. Bu helikopterlerin bir avantajı da akşam saatlerinde de yangına müdahale edebilecek. Tüm imkanlarımızla seferberlik halinde Antalya ve Antalya dışından gelen tüm değişik kurumların iş birliği ve uyum içinde yangınla mücadelemizi sürdürüyoruz. Başta Muğla diğer bölgelerde de yangınla mücadelemizde gayret sarf ediyorlar. Isparta Sütçüler bölgesinde tarım ve orman bakanımız bölgeye gitti ve oradaki yangın da kontrol altına alındı" dedi.

'TEKLİFLERİ GURUR YA DA KİBİR OLSUN DİYE REDDETMEMİZ SÖZKONUSU DEĞİL'

Türkiyede özellikle dışarıdan gelecek yardımları reddettikleri, kabul etmediklerine dair iddialara cevap verdiğini de hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Bir kere daha söylemek isterim ki hiçbir zaman sadece bugün değil, hele hele böyle bir afette hiç olmaz. Bize gelen teklifleri sırf gurur ya da kibir olsun diye reddetmemiz söz konusu değil. Çünkü ormanlarımız, mahallelerimiz, şehirlerimiz yanıyor. Böyle bir durumda biz nasıl böyle durum içine düşen ülkelere ve toplumlara yardım ettiysek, farklı ülkelerden gelen teklifleri de titizlikle değerlendirdik. Birçok ülke gönlünden kopanı söyledi, biz de ihtiyacımız varsa o yardımları kabul ettik. Ama bizim daha çok helikopter ve uçağa ihtiyacımız vardı, helikopterde kullanacak bazı araç gereçlere ihtiyacımız vardı ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürdük. Hem ikili ülkeler düzeyinde hem de AB ve BMnin bazı ajansları Mülteciler Yüksek Komiserliği gibi onların böyle yüksek kapasiteleri var, o düzeyde temaslarımızı sürdürdük" dedi.

YUNANİSTAN TARTIŞMASINA YANIT VERDİ

Bu ülkelerden yardımların ulaştığını da anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"AB içinde önce verebilirim deyip de sonra kendi bölgesindeki yangınlardan dolayı veremeyeceğini söyleyen ülkeler de oldu. Başta Fransa olmak üzere. Yunanistan da komşumuz olduğu için, Niye yardımı kabul etmiyoruz, ilişkilerimiz kötü olduğu için mi Yunanistandan gelen yardım teklifini reddediyoruz gibi sorular, yorumlar geldi. Hayır böyle bir şey söz konusu değil, geçmişte de depremler, yangınlar ve buna benzer afetler olduğu zaman Türkiye ve Yunanistan birbirine yardım etmiştir. Yunanistan Dışişleri Bakanı bu teklifte bulundu fakat AB üzerinden ilana çıkıldığında kendileri buna olumlu dönüş yapamadı, daha sonra neden yapamadıklarını, neden uçak veremeyeceklerini büyükelçimizi arayıp açıklamada bulundular. Biz de bu nezaketleri için çok teşekkür ediyoruz. Çünkü Yunanistanda değişik bölgelerde yangınlar var. İtalyada çok bölgede yangınlar var. Dolayısıyla her ülke kendisini düşünmek ve yanı başındaki ülkeye destek olmak zorunda. Biz de imkanı olan ve işimize yarayacak olan yardımların gelmesi için sadece ülkelerden değil, özel şirketlerle de temaslara geçerek onları imkanlar çerçevesinde getirdik getirmeye de devam ediyoruz."

SAHADA İNSANÜSTÜ BİR GAYRET

28 Temmuzda başlayan yangının ilk saatleri itibarıyla devletin tüm kurumlarıyla Manavgat, Akseki, Alanya, Muğla, Adana, Osmaniye, Mersin ve Vanda olduğunu dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilgili tüm bakanlar ve tüm kurumlarla her yerde yeşil vatanı, ormanları ve evleri korumak için canlarını ortaya koyarak yangınla mücadele verildiğini kaydetti. Kurum, "Antalyada milletimizle bir beraber olarak, yeri geldi vatandaşımız tırmığını aldı ormancımız ve itfaiyecimizle birlikte mücadele verdi, vermeye devam ediyor. İnsanüstü bir gayretle sahada mücadele yapılmaktadır" dedi.

48 MAHALLE DOĞRUDAN ETKİLENDİ

Yangında Antalyada 48 mahallenin doğrudan etkilendiğini, tamamen boşaltılan mahalle sayısının 31, kısmen zarar gören de 17 mahalle olduğunu belirten Kurum, yangından doğrudan etkilenen 670 vatandaşın, 654ünün hastane tedavileri yapılarak taburcu edildiğini, 9unun da hastanede tedavisinin devam ettiğini açıkladı. 1882 afetzedeye Aile Bakanlığının psikososyal destek verdiğini belirten Kurum, zarar gören hayvanlar için 70 veteriner hekimin 7 gün 24 saat hizmet verdiğini kaydetti.

KONTEYNERLER KURULUYOR

59 kişinin yurtta kaldığını da anlatan Kurum, "Daha çok vatandaşımız yerleşim bölgesinden ayrılmak istemiyor. Biz de hızlı bir şekilde AFAD koordinasyonda çadırlar ve konteynerlerimizi kurmaya başladık. Kalemler ve Evrenseki ile diğer mahallelerimizde acil yerleşime ihtiyaç duyan vatandaşlarımız için toplam 62 konteyner ve 122 çadır kurduk. Hayvanlarımız için geçici barınmasını sağlayacak ahır talepleri var, Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda ahırların da geçici kurulumunu sağlıyoruz. Lavabo ve duş ihtiyaçları için toplam 15 merkez alana konteynerleri kurduk" dedi.

912 AİLEYE 12 MİLYON 200 BİN LİRA ÖDENDİ

Kızılay koordinasyonunda beslenme ihtiyaçlarını gidermek için 13 bin 500 öğün yemek dağıtımı gerçekleştirildiğini belirten Kurum, "Hasar tespitlerine başlandı. Bu kapsamda Antalyaya 47.5 milyon lira ödenek gönderildi. Zarar tespitleri kapsamında şu ana kadar 912 ailemize toplam 12 milyon 200 bin lira yardım yapıldı ve yardımlar devam ediyor. Vatandaşımızın yaralarını saracak adımları atacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı, bölgede zarar gören hayvanların bire bir değeri neyse tespitleri arkadaşlarımız yapıyor ve bu değerleri karşılayacak adımları atıyoruz" diye konuştu.

Yapı hasarlarına ilişkin de Manavgatta 300 kişilik ekiple 33 mahallede çalışmalar yapıldığını belirten Kurum, "Akseki, Alanya ve Manavgatta toplamda 2 bin 926 binada yaklaşık 6 bin bağımsız binada tespit yapıldı ve 1071i konut, diğerleri ticarethane, ahır ve diğer müştemilatlar olmak üzere toplam 1960 birimde hasar, acil yıkılacak yapı tespitleri yaptık. Yangından zarar gören mahallelerimizin hepsine ulaşıldı ve 3 mahalle haricinde elektrik verilemeyen mahalle kalmadı. Konteynerler kuruluyor ve oralara kalıcı enerji verilecek. Şu an itibarıyla iki mahallemiz dışında tüm mahallerimize de içme suyu verilmiş durumda" dedi.

ÖÇK, DOĞAL SİT VE ORMAN ALANINA KONUT YAPILMAYACAK

Konutların kendi yöresel mimarisiyle inşa edileceğini de anlatan Kurum, altında ahırı deposu, üstünde 3-1 varsa 3+1, 2+1 konutu varsa aynısı olacak şekilde yapılacağını söyledi. Kurum, "Bu konutlarımız hiçbir şekilde özel çevre koruma bölgeleri, doğal sit alanları veya orman alanlarına yapılmayacak. Bunun altını çizerek ifade ediyorum, aynı köylümüzün yeri nereyse oraya yapılacak veya hazine mülkiyetine yerleşime uygun alanlara yapacağız. Dolayısıyla herhangi bir doğal sit alanı, özel çevre koruma bölgesi veya orman alanını bugüne kadar imara açmadığımız gibi bu yangından sonra da ne Antalya ne Muğla ne Marmaris ne de Bodrumda imara açmayacağız. Yine aynı yerine yapacağız" dedi.

AHIRLAR 2- 3 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Konutların TOKİ Başkanlığı eliyle yapılacağını da kaydeden Kurum, şöyle devam etti:

"İlk önce ahırlarımızın ihalelerini kısa bir zamanda yapmak istiyoruz. Çünkü vatandaşımızın hayvanları şu an yaylalarda ve iki ay sonra ahırlarına gelecek. Ahırlarımızı 2- 3 ay içinde bölgede zarar gören ne kadar ahır varsa yaymadan gelmeye müteakip mevcut yerlerine yapacağız. Konutlarımızla ilgili de 1 ay içinde ihalelerimizi yapıp en geç önümüzdeki yaza kadar toplamda 1037 konutumuzu hızlı şekilde çalışacağız. Diğer taraftan evi yıkılan, tamamen zarar gören vatandaşlarımıza eşya ve kira yardımı yapılıyor. Bu çerçevede ilk 10 bin lira aktarıldı. Aktarılmaya devam ediyor" diye konuştu.

DİĞER AFET BÖLGELERİ

Muğla ve Marmariste de tespitlerin devam ettiğini anlatan Kurum, Osmaniye Kadirlide 7 bina, Mersinde Aydıncıkta 57, Silifkede 20 olmak üzere 77 bina, Adana Kozanda 6 köyde 61 binanın yangından zarar gördüğünün tespit edildiğini söyledi. Kurum, Van Başkaledeki sel felaketinde zarar gören 178 konut ve diğer ticarethane, ahır, samanlık olmak üzere 26 bağımsız bölümle ilgili de hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

GÖRÜLMEMİŞ BİR AFET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, zor bir süreç, olağanüstü bir durum ve görülmemiş bir afet olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Topyekün mücadele var, belli noktalarda kontrol altına aldık, devam eden yerler var, yeni başlayan yerler olabiliyor. Sıcaklığın 45 dereceye kadar yükselmesi, nemin yok denecek kadar az olması mücadelede bazen zorluklar yaşanıyor. Ama onlarca helikopter ve uçak, binlerce arkadaşımız, iş makinası, arazözler insanüstü bir mücadele var arazide. Temennimiz en kısa sürede bitirilmesi. Bir taraftan yangının yerleşim yerleriyle ve diğer ormanlarla bağını koparmak için de yeni yollar açıyoruz, boşluklar bırakıp yangının oralarda bitirilmesi için de çok büyük bir gayret var. Çalışan arkadaşlarımıza minnettarız. Köyünü, ormanını korumaya çalışan arkadaşlarımız olağanüstü gayretleri var."

DEZENFORMASYON UYARISI

Yangını söndürdükten sonra izlerini kaldırmak için de topyekün bir mücadele verileceğini dile getiren Karaismailoğlu, "Bunların hepsini geçmişinden daha iyi olacak şekilde çözeriz, vatandaşlarımız müsterih olsun. Tabii böyle insanüstü mücadele yapılırken, diğer taraftan da oturdukları yerden dezenformasyonla olağanüstü gayret gösteren arkadaşlarımızın moralini bozmaya da hiç kimsenin hakkı yok. Vatandaşlarımız lütfen bunları dikkate almasın. İnşallah bu afetin de üstesinden kısa sürede geleceğiz ve afetin izlerini kısa sürede ortadan kaldırıp afet öncesinden daha iyi bir yaşam kalitesine vatandaşımızı kavuşturacağız" diye konuştu.

'BURAYA GELİP SELFİE ÇEKİP GİTMİYORUZ'

Sosyal medyadaki yanan evlerle ilgili ev projeleri hazırlandığı gibi tartışmalara ilişkin soruyu yanıtlayan Murat Kurum, şöyle konuştu:

"Maalesef hem sosyal medyada hem yangın üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışan odakları görüyoruz. Maalesef üzülerek izliyoruz. Bugün birlik beraberlik, su olup yangına akma günüdür. Biz bu anlayışıyla, seferberlik ruhuyla, devlet millet kaynaşmasıyla, burada biz dışarıdan izlemiyoruz. Buraya gelip selfie çekip gitmiyoruz, bilfiil uykusuz kalarak tüm ekibimizle sahada vatandaşımızla beraberiz. Yeri geliyor onlarla yangın söndürüyoruz, yeri geliyor onların zararlarını giderebilmek adına çalışma yapıyoruz. Ancak maalesef belli odaklar işte buradan nasıl bir siyasi rant üretirim, buradaki uyumu, ahengi, kaynaşmayı, milletin moralini ve kahramanca çalışan arkadaşlarımızın moralini nasıl bozarım anlayışıyla bir tezgah yürütmekte, bir algı peşinde. Ama biz açıkçası milletimizle beraber yeni konutlarımızı, mevcut yerlerine nasıl yapabilir ve onların mağduriyetini bir gün, bir saat önce nasıl ortadan kaldırabiliriz, bunun için çalışıyoruz, bu anlayışla da çalışmaya devam edeceğiz."

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Yangın çıktığı ilk andan itibaren bölgede olan ve çalışmaları Manavgat Afet Yönetim Merkezi'nden idare eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, büyükşehir meclis üyelerini olağanüstü toplantıya çağırarak, çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Başkan Böcek, yangında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı ve sabır dileyerek, "27 yıllık siyasi hayatımda böyle bir yangın görmedim. Yangının dört yerde aynı anda çıkması düşündürücü. Can kaybımız var, binlerce canlımız da ormanda gitti. Yangın sürecinde Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 713 araç 2 bin 108 personel ile gece gündüz oradayız" dedi.

'O AN BENİM YERİMDE KİM OLSA AYNI ÇAĞRIYI YAPAR'

Alevlerin Gündoğmuş'a doğru ilerlediği anlarda ilçeye giderek yardım çağrısında bulunduğunu ve vatandaşın yanında olduğunu ifade eden Başkan Böcek, "Her yer yangın ve alev topuydu. Belediye Hizmet Binası'nın olduğu alanda insanlar ağlayarak sarılacak kişi arıyordu. Herkes bize 'Başkanım bizi kurtarın' diye önümüze atlamış. Ben gittiğimde orada sadece iki helikopter vardı. Sosyal medyadan bir çağrı yaptım. Paylaşımın altına Gündoğmuşlular, 'Allah razı olsun başkanım bizi yanmaktan kurtardın' diye yazmış. Ben orada bağırmayayım da kim bağırsın. Kim feryat etsin. Eğer Muhittin Böcek olarak orada bağırmasaydım 2 helikopter devam edecekti. Bin defa da olsa yine yaparım. Bin defa doğruyu yapmaya devam edeceğim. İnsanlar yanıyor derken, bir yeri velveleye ver düşüncesi değildir, o an benim yerimde kim olsa aynı çağrıyı yaparsınız" diye konuştu.

KREDİ KULLANMA YETKİSİ VERİLDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Başkan Böcek'in bilgilendirmesinin ardından siyasi partilerin grup sözcüleri de söz alarak yangından zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Gündem konuşmalarının ardından, Manavgat ilçesi ve çevre ilçelerinde yaşanan yangın felaketi sonrasında, zararların tespitinin yapılmasına yönelik komisyon oluşturulmasına, yönelik komisyon oluşturulması, yaraların sarılması, gıda, barınma, ilaç, tedavi, ev eşyası, inşaat malzemesi vb. ihtiyaçların temin edilmesi, zarar gören alanların temizliği, onarımlarının yapılabilmesi için ek ödenek tahsis edilmesi ile ilgili madde görüşüldü. Ayrıca ek olarak helikopter veya uçak alımı ya da kiralanması konusunda bakanlık izni alınarak Başkan Böcek'e 100 milyon TL'ye kadar kredi kullandırılması konusunda meclis tarafından yetki verildi.

ASAT BORÇLARI ERTELENİYOR

Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının ardından ASAT Genel Kurulu da yapıldı. Genel kurulda Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde 28 Temmuz günü başlayan ve etkili olan orman yangınları nedeniyle bahse konu bölgelerde bulunan ASAT abonelerine ait borç erteleme veya iptal edilmesi için ASAT Yönetim Kurulu'na yetki verildi.

CHP'Lİ BAŞKANLARDAN ORTAK AÇIKLAMA: THK UÇAKLARINI AKTİF HALE GETİRMEYE HAZIRIZ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP'li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı'nın katılımıyla çevrimiçi düzenlenen toplantıya katıldı. Son günlerde Türkiye'nin farklı şehirlerinde meydana gelen orman yangınlarının ele alındığı toplantıda alanında uzman kişilerden bir bilim kurulu oluşturulması kararı alındı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada ise Türk Hava Kurumu (THK) bünyesinde yer alan ve kullanılmayan yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini karşılamaya hazır olduklarını açıkladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş çevrim içi toplantı düzenledi.

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN ORTAK BASIN BİLDİRİSİ

Toplantıda Türkiye'nin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan orman yangınları değerlendirildi. Belediye başkanları, toplantı sonunda ortak basın bildirisine imza attı.

8 gündem maddesinin belirlendiği toplantı sonrası yapılan açıklamada neredeyse Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan Türk Hava Kurumu'na yönelik küçültücü tutumdan duyulan üzüntü dile getirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1. Neredeyse Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan kadim kurumumuz Türk hava Kurumu'na yönelik küçültücü tüm girişimlerden büyük üzüntü duyduğumuzu ve kuruma yönelik bazı ifadeleri ayıpladığımızı belirtiriz. Ülkemize büyük hizmetleri olmuş olan bu kurumumuzdaki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak karşılamaya hazır olduğumuzun altını çizeriz. Yetkili kurumlar tarafından izin verilmesi halinde 11 büyükşehir belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanımına sunacağımızı da beyan ederiz. THK ile iş birliği yapılarak elindeki envanterin belediyelerimiz tarafından kullanımı da sürekli hale getirilecektir.

2. Ne yazık ki ülkenin pek çok yerinde görülen ve hepimizi üzüntüye boğan yangınlarla mücadelede dahi siyasetin sahaya indiğini ve bütüncül mücadeleye gölge düşürdüğünü üzülerek gözlemlemekteyiz. İktidar partisinin il ve ilçe başkanları dahi süreçlere dahil edilirken, başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, yangın mahallindeki ilçe belediyelerimiz kriz yönetim süreçlerinden dışlanmak istenmektedir. Öte yandan belediyelerimize duyulan güven nedeniyle yapılan yardımlara kimi yerlerde el konulması da kabul edilebilir bir durum değildir. 'Sen yaptın, ben yaptım' kavgasına girmeden toplumumuzun her bir ferdini derinden üzen yangınlarla mücadelede, siyasi saiklerle yapılan ayrımcılıkların bir an evvel ortadan kaldırılması gerekmektedir.

3. Kamuoyuna duyurmak isteriz ki; 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, kuracağımız ortak bir komite ile yanan alanların tespitini yapacak ve gün be gün bu alanların yeniden orman vasfını kazanması için takipçisi olacağız. Yanan alanlara yönelik daha önce örnekleri olduğu gibi yapılacak tüm imar girişimlerinden kamuoyunu haberdar edecek ve bu yönde atılacak adımların hukuk yoluyla engellenmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

4. 11 Büyükşehir belediyesi olarak alanında uzman kişilerden bir Bilim Kurulu oluşturacağız. Bilim Kurulu, ağaçlandırma tekniklerinden, yangın takip süreçlerine kadar pek çok alanda çalışacak. Kurulun görüş ve önerilerini rapor haline getirip ilgili kurumlarımız ve kamuoyuyla paylaşacağız.

5. 11 Büyükşehir belediyesi olarak alanında uzman kişilerden bir Bilim Kurulu oluşturacağız. Bilim Kurulu, ağaçlandırma tekniklerinden, iklim krizini dikkate alan ağaçlandırma tekniklerinden yenilikçi bir ormancılık politikasına kadar pek çok alanda çalışacak. Sadece yangınlar değil sel, hortum vb. iklim krizinin tüm etkileri konusunda bilimsel görüş hazırlayacak. Kurulun görüş ve önerilerini rapor haline getirip ilgili kurumlarımız ve kamuoyu ile paylaşacağız.

6. 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak: Milletimiz adına takipçisi olacağımız bir beklentimiz daha var. Büyük miktarda orman alanlarımızı kaybettiğimiz yangınlarla mücadelede sorumluluk sahibi kişi ve kurumların herhangi bir ihmalinin olup olmadığının sağlıklı bir şekilde tespiti gerekmektedir. Bu vesile ile ülkemizde derin bir acıya neden olan bu yangınlarla ilgili bir soruşturma açılmasını ve sonucunun kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep ediyoruz.

7. Orman yangınları hızla devam etmekteyken, 28 Temmuz 2021'de Resmi Gazete'de yayınlanan ve orman alanlarının kullanımı üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na birçok yeni yetki tanıyan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, orman alanlarımızın yüzölçümünü azaltıp azaltmayacağına dair resmi bir açıklama talep ediyoruz.

8. Başta Orman Teşkilatı'na, yangınla mücadele eden hava ve kara unsurlarına, ayrım yapmaksızın Türkiye'nin her yerinden yangınla mücadeleye gelen itfaiye, sağlık ve veteriner ekiplerine şükranlarımızı sunarız. Yöre halkımıza ve tatil yaparken yangına yakalanan yurttaşlarımıza hem verdikleri mücadele hem de ekiplere sundukları katkılar için 11 Büyükşehir belediye Başkanı olarak minnettarız."

YANGINDAN ETKİLENENLERE İLK ÖDEME 10'AR BİN TL

Toplamda 53'e yakın mahallede 3 bine yakın evin zarar gördüğü yangın nedeniyle 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edilen Manavgat'ta, evi ve tarım alanları zarar gören aileler adına ilk ödemeler başladı. Demirciler Mahallesi'nde evi yanan Ali Öz'ün cep telefonuna, 'Sayın Ali Öz, Manavgat Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na adınıza yapılan yardımı Manavgat Halk Bankası Şubesi'nden kimliğiniz ile alabilirsiniz' yazılı mesaj geldi. Yangında evini kaybettiğini belirten Ali Öz, önce Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan mesaj geldiğini, ardından bankadan telefonla arandığını ve hesabına yatırılan 10 bin TL'yi çekebileceğinin söylendiğini kaydetti.

Demirciler Mahallesi Muhtarı Hüseyin Demir, mahallede ilk tespitlere göre 93 evin zarar gördüğünü, bu evlerden 53'ünde yaşam varken, boşaltmak zorunda kalındığını, diğer 30- 40 evin de boş ve eski evler olduğunu açıkladı. Muhtar Demir, "Dünden itibaren geldiği söyleniyor. Alanlar var bekleyenler var. Birinci kısım 10'ar bin lira olarak gördük aile başına" dedi.

DENİZLİ'DEKİ YANGINA 11'İNCİ KOMANDO TUGAY'I MÜDAHALE EDECEK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Denizli Valiliği'nin talebi üzerine bölgedeki yangına müdahale için 11'inci Komando Tugay Komutanlığını görevlendirdiğini duyurdu.

MSB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Denizli Valiliğinin talebi üzerine bölgede çıkan yangına müdahale etmek üzere 11'inci Komando Tugay Komutanlığımızdan iş makinaları ve personel görevlendirilmiştir" denildi.

TAVAS'TA ORMAN YANGINI

Denizli'nin Tavas ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı.

Tavas ilçesi Çakıroluk Mevkii'ndeki ormanlık alanda saat 16.30 sıralarında yangın çıktı. Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda yangın söndürme ekibi bölgeye sevk edildi. Ormanlık alandan yükselen duman kent merkezinden görülürken, ekipler yangını söndürmek için çalışma başlattı.

KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Tavas ilçesi Pınarlık Mahallesindeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle birlikte büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğüne ait 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi ile karadan müdahale edildi. Kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda meydana gelen yangına 2 helikopter de havadan destek verdi. Mahalle sakinleriyle birlikte kent merkezi ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgeye akın eden vatandaşlar, kazma ve küreklerle alevlerin yayılmaması için çabaladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise yangın bölgesine su başta olmak üzere temel gıda malzemesi gönderdi. Özel şirketlere ait beton mikserleri de yangına su taşıdı. Yangın yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından kısmen kontrol altına alınırken, alevlerin kent merkezine yakın bir noktadaki Zeytinyayla Mevkiine doğru ilerleyişinin de önüne geçildi. Ekiplerin bölgedeki söndürme çalışmaları devam ediyor.

VALİ ATİK: KISMEN DE OLSA KONTROL ALDIK

Yangın bölgesinde incelemelerini sürdüren Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Tavas ilçesinin ormanlık alanında çıkan yangını söndürmek için görevlilerin yoğun bir şekilde çalışma yaptığını söyledi. Yangına tüm kamu ve kuruluşlarının imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Atik, "Yangını kontrol almak için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Sağ olsun Denizlili vatandaşlarımız bizlere çok yardımcı oluyorlar. Ellerindeki tüm araç ve gereçlerle ekiplerin çalışmalarına destek oluyorlar. Şu anda yangını kısmen de olsa kontrol aldık. Sabah olduğu zaman helikopterlerin manevra yapma durumu olunca yukarıdan müdahaleyle yangını çok büyümeden kontrol altına aldıktan sonra soğutma işlemlerine başlayacağız" dedi.

'DÜN BAŞKAN ZOLAN İLE BİRLİKTE İKİ ALEVİN ORTASINDA KALDIK'

Atik, yangına Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı itfaiyeci grubunun da destek verdiğini ifade ederek, "Azerbaycanlı kardeşlerimiz hem Buldan hem de Tavas ilçesindeki yangında çalışıyorlar. Yangınlarda büyük mücadele veren itfaiye görevlilerimize ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten profesyonel olarak orman teşkilatına faydalar sağlıyorlar. Vatandaşımızdan Allah bin kere razı olsun. Dün Başkan Zolan ile birlikte iki alevin ortasında kaldık. Bu bizim görevimiz, bunu yapacağız. Vatandaşımıza ve bu ülkeye borcumuz. Elbette ki gideceğiz. İtfaiyeci kardeşlerimiz gidiyorsa bizde bu işi yönlendiren kişiler olarak orada olmak zorundayız" diye konuştu.

BAŞKAN ZOLAN: VATANDAŞLARIMIZ ORMANINA SAHİP ÇIKIYOR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan ise kentte 2 gündür yangınlara karşı mücadele ettiklerini belirtti. Buldan ilçesinde dün (Pazartesi) başlayan ve soğutma çalışmalarının sürdüğü yangının tekrar büyüdüğünü ifade eden Zolan, buradaki alevlerin de kontrol altına alındığını açıkladı. Tavas ilçesinde çıkan yangında da vatandaşların seferber olduğunu dile getiren Zolan, "Burada başlayan yangının çevresinde geniş ormanlık alanlar var. Kontrol edememiş olsak yayılma riski taşıyordu. İlk andan itibaren araçlarımız ile intikal ettik. Zeytinyayla Mevkii ve Bağbaşı Yaylası'na ilerleme söz konusuydu. Şu an itibariyle o bölge kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları yapılıyor. Tedbirli halde soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Traktörü, kazması ve küreği ile çalışmalara katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımız ormanına sahip çıkıyor. 'Yangını tamamen kontrol altına alabildik' diyebilmek için sabahı görmek gerekiyor. Sabah saatlerinde helikopterler tekrar çalışma yapacak" dedi. AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök de canla başla görev yapan tüm ekiplere teşekkür ettiğini diye getirdi.

ÇANAKKALE EZİNE'DE YANGIN

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Tavaklı köyünde ormanlık alanda çıkan yangın büyümeden söndürüldü. Yaklaşık 10 dönüm alan zarar gördü.

Yangın saat 21.30 sıralarında Ezine ilçesine bağlı Tavaklı köyünde ormanlık alanda çıktı. Alevleri gören vatandaşlar durumu itfaiye ve jandarma ekiplerine bildirdi. Olay yerine Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazözler, çok sayıda orman işçisi, Ezine ve Geyikli Belediyesi'ne ait itfaiye araçları müdahale etti. Köylüler de yangını kendi imkanlarıyla söndürmek için ekiplere destek verdi. Yangın kısa sürede büyümeden söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan yangına müdahale eden Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 1 arazöz devrildi. Arazözde bulunan 2 orman işçisi kazayı yara almadan atlattı. Yangında yaklaşık 10 dönümlük alan yanarak küle döndü.

Yangının orman içerisinde doğrudan çıktığını ifade eden Tavaklı Köyü Muhtarı Ender Şengül, Yangının kontrol altına alındı. Herhangi bir sıkıntı yok. Yangın, çamlığın ortasından ateşlenmiş. Sabotaj olarak görülüyor. Başka türlü olmasının imkanı yok. Yol kenarından değil, çamlığın ortasından ateşlenmiş. Köy halkıyla birlikte ilk müdahaleyi yaptık dedi.

Yangının çıktığı alana da, Çanakkale Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel ve Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu da çalışmaları yerinde inceledi.

MARİNADA YATLAR VE TEKNELER AÇIĞA DEMİRLEDİ

MUĞLA'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının 6'ncı gününde, alevlerin ilerlediği Orhaniye Mahallesinde marinadaki yatlar ve tekneler, önlem amacıyla açığa demirledi. Marinada bulunan az sayıda kişi ise gece saatlerinde botlarla tahliye edildi. Alevler, Orhaniye ve Hisarönü mahallerinde evleri de tehdit ediyor.

Marmaris'in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi, Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13.00 sıralarında yangın çıktı. Alevler, kuru otlar ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Yangın nedeniyle İçmeler, Dereözü, Osmaniye, Turunç ve Hisarönü mahallelerindeki vatandaşlar tedbir amacıyla jandarma tarafından tamamen tahliye edildi. İçmeler Mahallesi'nde ekiplere su taşırken motosikletinin devrilmesi sonucu kaza yapıp alevlerin arasında kalan Şahin Akdemir (25) yaşamını yitirdi. Akdemir'in cenazesi, ailesinin yaşadığı Köyceğiz'in kırsal geçen 30 Temmuz'da Sazak Mahallesi'nde toprağa verildi.

MARİNA TAHLİYE EDİLDİ

6ncı günde alevlerin yaklaştığı Orhaniye ve Hisarönü mahalleri yakınlarındaki yangını söndürme çalışmaları gece karadan arazözlerle devam etti. Orhaniye'deki özel bir marinada bulunan az sayıda kişi, gece saatlerinde botlarla tahliye edildi. Yatlar ise yaklaşan alevler nedeniyle önlem amacıyla mahallenin açıklarına demirledi.

Dağların yamaçlarındaki alevler, rüzgarın da etkisiyle eteklere kadar inip, Orhaniye ve Hisarönü mahallerindeki evleri tehdit etmeye başladı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopterlerin de devreye girmesiyle söndürme çalışmaları daha etkin yapılmaya başlandı.

YANAN ALANLAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü ve Orhaniye taraflarında devam eden orman yangını, Orman Genel Müdürlüğü'nün insansız hava aracı ile görüntüledi. Havadan çekilen görüntülerde yangının, geniş dağlık arazideki ormanların çeşitli noktalarında devam ettiği görüldü.

'HAVA DESTEĞİ ŞART'

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü ve Orhaniye taraflarında devam eden orman yangınını, söndürmek için havadan desteğin şart olduğunu söyleyen Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Ciğerlerimiz yanmıyor, ciğerlerimiz artık yok oluyor. Bu Marmaris'in çığlığıdır" dedi. Yangının 6'ncı gününde de tam anlamıyla kontrol altına alınamadığını söyleyen Oktay, "Turunç, Hisarönü, Orhaniye, Turgut, Amos ve Kumlubük'te yangınlar devam etmekte. İlk günden beri hava desteği yönünde talep etmemize rağmen şu anda 1 helikopter havadan müdahale ediyor. Uçak yok. Karadan inanılmaz özverili şekilde, cansiperane şekilde ekipler mücadele ediyor. Ancak coğrafi şartlardan ötürü her alana karadan müdahale mümkün değil. Bu çağrımı tekrar yenilemek istiyorum. Sayın devlet büyüklerimiz; Marmaris, Bodrum, Milas, Manavgat, tüm yanan alanlara hava desteği istiyoruz" diye konuştu.

9 İLDEN TAM DESTEK

Marmaris Belediyesi 29 Temmuz'da Armutalan'da başlayan yangınla ilgili son durumu paylaştı. Hisarönü, Turunç, Turgut, Orhaniye, Bayır, Osmaniye ve Çiftlik'in tamamen boşaltıldığı, Armutalan, İçmeler ile Siteler bölgesi kısmen boşaltıldığı bildirildi. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Aydın, Denizli, Manisa, Sakarya, Kayseri ve Kırklareli belediyeleri ile çok sayıda ilçe belediyesi söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangına 2 bin 65 personel, 421 araç, 480 arazöz, 90 iş makinesi ile karadan müdahale ederken, söndürme çalışmalarına destek olmak için Azerbaycan'dan 110 personel katıldı. 1 kişinin hayatını kaybettiği yangında, 286 kişi yangından etkilenirken 16'sının hastanede tedavisinin sürdüğü kaydedildi. Öte yandan, 35 binanın az hasarlı olduğu ve 38 binanın ağır hasarlı olduğu belirtildi.

POLİS, VATANDAŞIN İMDADINA YETİŞTİ YANGINDAN HAYVANLARINI KURTARDI

Hisarönü Mahallesi'ndeki yangında evinin yandığı ihbarını yapan vatandaşın imdadına polis ekipleri yetişti. Bölgeye ulaşan ekipler, evin içerisinde bulunan kafesler içindeki bülbül ve kanarya gibi 200 çeşit kuş ile bir köpeği kurtardı. Alevlere teslim olan ev bölgeye ulaşan TOMA müdahalesiyle söndürüldü.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ, YANGININ BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Muğla'nın Köyceğiz, Kavaklıdere ve Marmaris ilçelerinin yanı sıra, Milas'ta başlayarak Bodrum'a sıçrayan orman yangınları henüz kontrol alınamadı. Basın mensupları, uçak ve helikopterlere binerek, söndürme çalışmalarını görüntüledi. Havadan çekilen görüntüler, yangınların boyutunu gözler önüne serdi. Yurt dışından gelen pilotlara ise koordinatlar konusunda brifing veriliyor.

SOYLU VE PAKDEMİRLİ MARMARİS'TE

Muğla'nın Marmaris ilçesinde 6 gündür devam eden yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, helikopterle Marmaris'e gelerek söndürme çalışmalarını inceleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yangın Yönetim Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Yangından etkilenenlere geçmiş olsun dilekleriyle sözlerine başlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Antalya'da 19 yangın çıktı, şu anda 2'si devam ediyor. Manavgat ve Gündoğmuş yangınları devam ediyor. Manavgat'ın batı tarafından bu akşam itibariyle iyi bir haber aldık. Ekiplerimiz biraz risk aldılar, ateşi tutmaya çalışıyorlar. Eğer bunu kontrol altına alabilirsek geriye Gündoğmuş yangını kalacak. Marmaris'te belli bir noktada bir parlama var. Onu da bu akşam ve yarın gündüz saatlerinde halledebilirsek Marmaris yangını sona doğru gelebilecek gibi gözüküyor. Köyceğiz yangını hala devam ediyor. Kavaklıdere'de sabah saatlerinde söndürülen yangın, öğleden sonraki saatlerde birden daha fazla patlamayla yangın odakları tekrar devam etmeye başladı. Milas'taki yangın hala devam ediyor, hala ciddiyetini koruyor ve Yılanlı yangını var. Balıkesir Savaştepe'de çıkan 6 yangının 5'i kontrol altında, 1'i devam ediyor. Manisa Salihli'de 1 devam eden yangın, Denizli'de 1 yangın da devam ediyor. Isparta Sütçüler'de öğle saatlerinde çok iyiye giden yangın şu aralar bir miktar alevlenmiş durumda. Tüm yangın noktalarında gayretlerimiz sürüyor" dedi.

'MARMARİS'TE SICAKLIK REKORU KIRILDI'

Bugün Marmaris'te 45.5 sıcaklık derecesiyle tüm zamanların sıcaklık rekorunun kırıldığını belirten Bakan Pakdemirli, "Önceki rekor 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüştü. Rüzgar kuzeyli yönlerden saatte 65 kilometreye kadar ulaştı. Nem yüzde 5'e kadar düştü, yarın itibariyle en yüksek sıcaklık 43 derece, rüzgar kuzeyli yönlerden saatte 40-50 derece ve nem de yüzde 10 civarında olacak. Perşembe günü rüzgar biraz düşmekle beraber sıcaklık 40 derecelere varacak, nem de yüzde 20'lerde seyrediyor olacak. Cuma da benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Rüzgar nedeniyle alevlerin sürekli yön değiştirdiği bir tablo ilk günden beri var. Marmaris'teki parlamaları arkadaşlar toparlamaya çalışıyorlar. Yangınlarda hep soruluyor, 16 su atar uçak, 9 İHA, 6'sı yönetim helikopteri olmak üzere 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 arazöz ve tanker, 150 iş makinesi ve yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele ediyor" diye konuştu.

TARIMSAL ALANLARDA ÖN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Antalya, Muğla, Adana, Mersin ve Osmaniye'de afetten etkilenen vatandaşların, tarımsal alanlarla ilgili ön hasar tespit çalışmalarının bitirildiğini aktaran Pakdemirli, "5 ilimizde 18 ilçe, 78 köy ve 2 bin 219 çiftçimiz yangınlardan etkilenmiş durumda. Tüm tarımsal üreticilerimizin mağduriyeti gideriliyor olacak. Çalışmalar devam ediyor, tamamlanır tamamlanmaz üreticilerimizin mağduriyeti gideriliyor olacak. Yangınları İHA'larla izliyoruz, yangınların büyüklüğü ve riski ne ve yerleşim alanlarına yakınlığına göre müdahalemizi yapıyoruz. İnsan kaynağı, teçhizat ve helikopter dağılımını ayarlıyoruz. Vatandaşlarımızdan birçok telefon geliyor, sanatçılarımız arıyor ve müdahale edilmediğine dair söylemler geliyor. Sizin müdahale edilmediğini sandığınız yerlerde aslında canla başla hem karadan hem de havadan müdahale yapılıyor" dedi.

'TALEPLERİN ÇOĞUNU OLUMLU KARŞILADIK'

Bakan Pakdemirli, sahada çok ciddi bir savaş verildiğini aktararak, "Bu savaşta orman teşkilatımızın moralini yüksek tutmamız lazım. Ülkemizin bu doğal afetten mümkün olan en kısa sürede çıkması için herkesi sağ duyulu ve sabırlı olmaya davet ediyorum. Hava araçlarıyla alakalı yeterlidir, yeterli değildir diye kamuoyunda çok tartışılıyor. Portekiz'de toplamda 43 hava aracı var, Yunanistan'da toplamda 18, Fransa'da 40 tane hava aracı var. Bunlar 2018 verileridir, yeni veriler elimde yok ama aşırı bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bizim elimizdeki mevcut envanterde uçak ve helikopter sayımız, yönetim helikopterlerini saymazsak 48, bunları da sayarsak 53-55'i buluyor. Çeşitli ülkelerden bugün için, bu durumun üstesinden gelebilmek için bazı taleplerimiz oldu. Birçoğu da kendileri talep etti. Bu taleplerin de çoğunu eğer teknik olarak gereklilikleri karşılıyorsa uçaklar, bunların da çoğunu olumlu karşıladık. Toplamda 3 amfibik uçağımıza, 3 amfibik uçak da eklendi toplamda 6 uçağımız oldu, 9 tane de tanker uçağımız var. Helikopterimiz 45'ken 12 daha eklendi, 57'ye vardı ve toplamda 72 hava aracına çıkmış olduk. Bu dönem geçtikten sonra bile Türkiye'nin envanterinde 50 ve üzeri hava aracı oluyor, olacak" dedi.

'DÜNYADA KÜRESEL ANLAMDA CİDDİ BİR YANGIN RİSKİ VAR'

Bu yangınların normal olup olmadığı ve neden bu kadar yangın olduğu sorusunun sorulduğunu belirten Pakdemirli, "Bu durum sadece ülkemizde mi yaşanıyor, genel bilgi vermek istiyorum. ABD'de elbette ki bizden büyük ama 1.36 milyon hektar alan yanmıştır. Bu bizim ormanlık alanımızın yaklaşık olarak 20'de 1'inden biraz daha fazladır. 12 eyalette 101 orman yangını şu an ABD'de davam ediyor. Sadece Kaliforniya'da 200 bin hektar alanda 300'ün üzerinde bina hasar gördü. Kanada'da 5 bine yakın orman yangınında 2.75 milyon hektar orman alanı zarar gördü. Küresel sıcaklıkla beraber tüm dünyada küresel anlamda ciddi bir yangın riski var. Rusya'da, Sibirya'da yılbaşından beri en az 1.88 milyon hektar orman alanı yangınlardan zarar gördü, 2 milyon hektar desek bugün Türkiye'nin ormanlarının yüzde 10'u kadar bir orman Rusya'da yanmış durumda. Tüm dünya yangınlarla uğraşıyor, biz de uğraşıyoruz, uğraşmaya devam edeceğiz. İnşallah bu yangınların da bir an evvel üstesinden geleceğiz. Hem Muğla'da hem de Antalya'daki gereğinden fazla sürmüş yangınlarımızın da üstesinden geliyor olacağız. Ülkemizin yaşadığı bu doğal afette can siperane çalışan orman çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

KAMPANYA AÇIKLAMASI

Bir yandan orman faaliyetlerini koordine ettiklerini, bir yandan da vatandaşlarla beraber olduklarını ifade eden Pakdemirli, "Vatandaşlar bu gayretimizi görüyor, devletin tüm kurumlarının gayretini görüyor, bize de her gittiğimiz yerde teşekkür ediyoruz. Şu an milli birlik ve beraberlik zamanıdır. İnşallah ilk yağmurlarla beraber de planlarımızı yürütüyor olacağız. Bununla ilgili de bir kampanyamız var, bunu da sonuçlandırdığımız zaman bir açıklama yaparız" diye konuştu.

'HAVA SICAK, NEM AZ, RÜZGAR DEZAVANTAJLI'

Pakdemirli'nin ardından söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Burada çalışan tüm personele, tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Biz ilk 4 buçuk günü Antalya'da geçirmiştik. 2 günü aşkın bir zaman diliminde de buradayız. Özellikle Muğlalı hemşehrilerimize teşekkür etmek istiyorum. Bu milletin ne için büyük bir millet olduğuna, bu devletin büyük bir devlet olduğuna bir kere daha hepimiz şahit olduk. Biz esas itibariyle bugün saat 11 civarında sayın bakanımızla da konuştuğumuzda durumun biraz daha stabil olduğunu değerlendirmiştik. Bir taraftan Marmaris, Milas diğer taraftan Köyceğiz ve yine Kavaklıdere, yangınların olduğu bütün alanlarda hepimiz sabahtan itibaren bulunduk, hem havadan hem de yerden. Öyle bir rüzgarla, öyle bir hava durumuyla karşı karşıyayız ki yarım saat, bir saat önce tamamen söndürüldüğünü gördüğümüz yangın yarım saat sonra söndürdüğümüzden daha şiddetli bir şekilde alevleniyor. Hava sıcak ve kuru, nem az, rüzgar tüm bunlar dezavantaj. Rüzgar hangi taraftan eserse essin, denize doğru eserse yerleşim yerlerini götürüyor, tepeye doğru eserse ormanları götürüyor" dedi.

"HERKES KIRMIZI BEYAZ TÜRKİYE FORMASIYLA MÜCADELE EDİYOR"

Yangın söndürme çalışmalarına katılan ve sabır gösteren tüm Muğlalı hemşehrilerimize buradan şükranlarımızı ve minnetlerimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Marmaris'ten gelirken iki yerde ufak diyebileceğimiz yangın vardı, bir ara hiç görmediğimizi düşündük çok sevinmiştik ama sonradan gördük. Bunlar yerleşim yerlerini de çok etkileyen yangınlar değil ama için için devam eden bir yangın var idi. İnşallah yarın akşam vatandaşımıza daha pozitif değerlendirmeler aktarıyor oluruz. Gerek Antalya'ya gerek buraya yardım eden tüm kurumlara, belediyelerimize, hatta özel sektöre çok teşekkür ediyorum. Hiç kimse erinmiyor, herkes mücadelenin içinde olmayı kendisine bir insanlık ve vatandaşlık görevi olarak görüyor. Burada hiç kimse siyasi ve ideolojik bir farklılık ortaya koymadan, herkes kırmızı beyaz Türkiye formasıyla ve ay yıldızıyla beraber mücadelesini devam ettiriyor" dedi.

'PROVAKASYON VAR'

Yangın alanlarında yardımlaşma anlanmında çok güzel manzaralar olduğunu dile getiren Soylu, "Ancak provakasyon var mı, var. Yok dersem yalan söylemiş olurum, halkımızın karşısında yalan söylemeyeyim. Ormancımızın yanına gidip de siz işinizi yapmıyorsunuz, hakkımızı helal etmiyoruz diyenler beni son derece rencide ediyor, onları da moralsizlendiriyor. Bunlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Çünkü en son geldiğim Köyceğiz'de alevlerin içindeydiler. Ne zaman kurtulurlar ne zaman kurtulmazlar bilmiyorum. Hortumları atmışlar ve ormanın içerisine girmişler ki vadiden yangın başka bir tarafa geçmesin. Ormanın içinde arazözlerle beraber yangını söndürmek başka bir kahramanlık hikayesidir, bir inanç meselesidir. Provakasyon var mı, evet var. İstanbul'da durup, bilmem nerede durup buradaki insanları telaşa koymanın bir anlamı yok. Burada insanlar birbirleriyle çok rahat bir şekilde haberleşiyorlar" dedi.

'SANATÇI OLABİLİRSİNİZ, PROFESÖR OLABİLİRSİNİZ'

Kamuoyuna yanlış bilgi vermenin insafsızlık ve vicdansızlık olduğunu söyleyen Soylu, "Buradaki insanların emeğine ve burada yaşayanların duygularına hakarettir. Her şey olabilirsiniz, sanatçı olabilirsiniz, profesör olabilirsiniz. Buradaki insanların hayatlarıyla, duygularıyla, gerçekleriyle oynamanıza kimse müsaade etmez. Sağlıkçısından AFAD'çısına kadar, belediye çalışanından karayolu çalışanına ve vatandaşına kadar herkes büyük bir mücadele içerisindedir. Her türlü desteği ve morali ortaya koyabilirsiniz, ama spekülatif, manipülatif açıklamalar yapılmamasını istirham ediyorum. Burada binlerce makine var, tüm belediyelerimizin tüm kamu kurumlarımızın tüm envanterleri burada seferber. Türkiye'de ne kadar belediye varsa, bir iki üç dört ne getirebiliyorlarsa buradalar. Büyük şehrinden küçük şehrine kadar her belediye burada seferber. Bu tartışmalar o kadar ayıp ki, üzülüyorum, yapmasınlar" dedi.

TOMA TARTIŞMASI

Kamuoyunda TOMA'larla ilgili de bir tartışma olduğunu söyleyen Soylu " Bunu da milletvekilleri bazen ortaya koymaya çalışıyor, yapmasınlar. Polisin TOMA'sı vatandaş gösteri yaparken su sıkıyor, şimdi su sıkacak mı diyorlar, baştan beri sıkıyor. Biz söyledik de oldu diyorlar, siz söylediniz de oldu desem kendinizi tatmin edecekseniz buyurun edin tatmin. Ama öyle değil, baştan beri işin bir programı var. Yangın yerleşim yerlerine inmeye başladığı andan itibaren TOMA'lar devreye girdi. Antalya'da ilk gün bunu gördüğümüz andan itibaren oldu. TOMA denilen araç ormanın içine giremez, yerleşim yerlerine sıçramaması için güçlü bir şekilde itfaiye ve diğer araçlara yardımcı oluyor TOMA'lar. Burada bir yangından bu tartışmayı mı çıkaracağız, böyle mi yangına yardımcı olacağız. Onlarca TOMA var şu anda, herkes her bir tarafta" dedi.

'BAGET BULAMIYORUZ'

Alandaki çalışmaların koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü ifade eden Soylu, "Jandarmanın helikopterleri yardım ediyor mu diyorlar. Jandarmanın helikopterlerinin teknik cihazları yoktu. Netice itibariyle biz de baget dedikleri 5 tane su alan sepetleri Orman Bakanlığımıza daha önce vermiştik zaten. Hatta bu sene kurak geçti ve bu konuda ihtiyacımız olabilir diye biz hepsini çalışmalar için vermiştik. Şimdi yangının boyutu büyüyünce, arkadaşlarımız, Dış İşleri bakanımız, ben, sayın Cumhurbaşkanımız hepimiz bir gayret gösterdik. Türkiye'de baget yok. Bu suları taşıyan sepet. Birçok ülkeden bulmaya çalıştık, şu ana kadar da 4 tane bulduk. Yine bir ülkeden 3 tane daha bulduk, onların teknik cihazlarını da arkadaşlarımız nasıl yapabiliriz diye 24 saat çalışarak yapıyorlar. Elimizdeki bütün imkanları ortaya koyuyoruz. Bu söylemler ve tartışmalar neyi ifade ediyor anlayabilmiş değilim. Kızılay yemek dağıtıyor, neyi varsa ortaya koyuyor. Jandarmamız, emniyetimiz takviye personelle devriye atıyorlar. Sosyal medyada öyle işler duyuyoruz ki, birileri bomba getirmiş koymuş, patlamış, sonra onlar bulunmuş. Biz güvenlik güçleriyiz, ben onlardan en azından sorumluyum. Ben böyle bir şeyi sosyal medyadan görüyorum, Allah Allah böyle bir şey mi var diye arkadaşlarımıza soruyorum. Tamamen yalan üzerinden bir provakasyon ile karşı karşıyayız. Dünyada birçok ülkedeki afetleri izliyoruz. Elbetteki birçok vatandaşımız ellerini sıvayıp işin içine giriyor yardım için, bizde herkes klavyelere saldırıyor. Yangınları söndürelim, işimizi bitirelim sonra er meydanında isteyen istediğini söylesin" dedi.

'HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR'

İçişleri Bakanı Soylu, hasar tespit çalışmalarının da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından yapılmakta olduğunu belirterek, "Arıcılıktan zeytinciliğe kadar tüm tarım zararları tespit edilmektedir, araç hasarları varsa bunlar tespit ediliyor. Evleri hasar görenler, ağır hasarlı, yıkık, orta hasarlı ve az hasarlı yaklaşık 347 ev burada tespit edildi. Bu sayı Antalya'nın yaklaşık 6-7'de biri kadar. Burada şu anda Antalya kadar ev hasarı söz konusu değil. Bu saat itibariyle toplam 543 bina, 784 konut, 114 ahır, 64 işyeri, 5 tane de kamu binasında ağır, orta ve az hasar tespitleri gerçekleştirildi. 128 ağır hasarlı ve yıkık binalarımız söz konusu. Bunların yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan 20 milyon TL'lik bir nakdi yardım geldi ve bu rakam da sürekli artmaktadır. Şu ana kadar Muğla'da yaklaşık 28 mahallede toplam 3 bin 219 hane, 16 bin 603 kişiyi kara ve denizden tahliye ettik. İnşallah el birliğiyle karşı karşıya kaldığımız bu yangın afetinden hep birlikte kurtulacağımıza inanıyoruz" dedi.

ISPARTA SÜTÇÜLER'DEKİ ORMAN YANGININDA SON DURUM

ISPARTA'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon mevkiinde, dün öğle saatlerinde başlayan yangın 2'nci gününde devam ediyor. Kanyon boyunca ilerleyen ve vadiyi çevreleyen yamaçlarda bulunan yeşil örtü tamamen yanarken, yüzlerce itfaiye aracı ve arazöz söndürme çalışmalarına devam ediyor.

Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon mevkiinde dün başlayan yangın sonrası ekipler söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yazılı Kanyon mevkiinde başlayan ve hızla yayılan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 2 gündür devam eden yangına 2 helikopter ve 2 uçak da havadan destek veriyor. Alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmasıyla birçok mahalle tahliye edildi. Şu ana kadar yaklaşık 15 ev yangından zarar gördü. Dumandan etkilenen 10 kişi ise hastanelerde tedaviye alındı.

Yangın, Çandır köyü yerleşim biriminden sonra kanyonun güneydoğusunda bulunan ve yöre halkı tarafından Şahin Tepesi olarak adlandırılan yüksek rakımlı tepeye ilerledi. İtfaiye araçlarının ulaşmasının imkansız olduğu derin vadide alevler tepeyi sardı. Önce Yıldız ardından Kızıllı köyüne doğru ilerleyen yangın, helikopter ve uçakla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yöre halkı, yangının Kızıllı bölgesini geçmesi halinde kontrolünün daha da zorlaşacağını belirtti.

VALİ SEYMENOĞLU VE TBMM BAŞKAN VEKİLİ BÖLGEDE

Yangının başladığı saatlerden itibaren Sütçüler yangın bölgesine giden Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ve TBMM Başkanvekili AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, geceyi Çandır'da geçirdi ve sabaha kadar çalışmaları koordine etti. Vali Seymenoğlu çalışmaların sürdüğünü ve yangının kontrol altına alınmaya çalışıldığını, belirterek "Çok şükür can kaybımız yok" açıklamasında bulundu.

YARDIM YAĞIYOR

Yangın bölgesine özellikle Isparta'dan Antalya, Burdur ve Afyon illerinden su, gıda yardım malzemesi yağarken, bölgede en fazla tepe lambası, el feneri, pil ve telefonların şarj edilmesi için taşınabilir batarya ve şarj kablosuna ihtiyaç olduğu bildirildi.

ADIM ATACAK YER YOK

Yangın bölgesine Ankara, Konya, Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Isparta illerinden çok sayıda iş makinesi, itfaiye aracı, arazöz, söndürme tankı ve arazi aracı gelirken, bölgedeki yolların dar olması nedeniyle hareket kabiliyeti de kısıtlandı. Güvenlik güçleri zaman zaman tıkanan yolları açmak için yoğun çaba sarfediyor.

İÇME SUYU DEPOLARINA ZEHİR ATILDIĞI İDDİASI YALANLANDI

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon mevkisindeki orman yangınının ardından kentte 'Darıderesi-1 Barajı' ile içme suyu depolarına zehir atıldığı iddiası, yalanlandı. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, "İlimiz Sütçüler ilçesinde meydana gelen orman yangının ardından özellikle sosyal iletişim kanalları aracılığıyla 'içme suyu kaynaklı zehirlenme' olayları konusunda tamamen yalan paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. İlimizde kamu, özel ve üniversite hastanelerinde içme suyu kaynaklı toplu şekilde zehirlenme vb. sağlık sorunu yaşayan hastamız bulunmamakta olup bu yönde de herhangi bir yoğunluk yaşanmamaktadır. Ayrıca ilgili kurum ve birimler sürekli olarak içme suyu kontrolleri yapmaktadır. Vatandaşlarımızın; bilinçli olarak yapıldığı değerlendirilen bu tür provokatif paylaşımlara itibar etmemelerini, resmi kurumlardan yapılan açıklamaları takip etmeleri önemle duyurulur" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Isparta Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Belediyemize gün içerisinde vatandaşlarımız tarafından şehrimizin içme suyunu karşılayan kaynaklardan Darıderesi-1 Barajına ve su depolarımıza yönelik 'içme sularına zehir atılmış' şeklinde çok sayıda telefon gelmiştir. Bu hususun asılsız olduğunu ve vatandaşlarımızın bu tip söylentilere itibar etmemesi hususunu kamuoyuna saygıyla bildiririz" denildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ, YANGIN BÖLGESİNDE

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Isparta'nın Sütçüler ilçesi Çandır bölgesinde çıkan orman yangınına 6 helikopter, 35 arazöz, 42 itfaiye ve 4 ikmal aracı, 45 iş makinesi, 9 su tankeri ve 273 kişilik personel ile müdahale edildiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, dün Çandır bölgesinde başlayan orman yangını sonrası bugün bölgeye gelerek, çalışmaları yerinde inceledi. TBMM Başkan Vekili ve AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu'nun da eşlik ettiği ziyarette konuşan Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

"Türkiye'nin dört bir tarafından yangınlarla mücadele ediyoruz. Dün Sütçüler Çandır tarafından çıkan yangına hızlı bir şekilde müdahalemizi yaptık. Bugün de yangında çalışmaları ve hem ziyaret hem de koordinasyon fırsatı bulduk. Çandır Yazılı Kanyon Tabiat Parkı yangına 6 helikopter, 35 arazöz, 42 itfaiye, 4 ikmal aracı, 45 iş makinesi, 9 su tankeri ve 275 personel ile hem Orman Genel Müdürlüğü'müz hem tüm kamu kurum kuruluşları ve belediyelerden takviyelerle bu yangınlar seyri iyiye doğru gitmektedir. İnşallah akşam saatleri itibarıyla daha iyi bir neticeye ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Her zaman söylediğim gibi hem sıcaklık çok yüksek, nemin aşırı düşük olduğu ve rüzgarın da yine çok kuvvetli olduğu bir iklimi yaşıyoruz. Isparta'da da aynı durum söz konusu. Çandır tarafı biraz kontrol altında; Karamusalar, Şeyhler, Senirler köyleri ile Yıldız ve Bayduş mahallelerinde hala devam ediyor. Zarar gören 15 hanemiz var. Bunlarla ilgili hasar tespitlerine başlıyoruz."

Çandır bölgesinde yangından etkilenen 15 kadar mahalle olduğuna değinen Bakan Pakdemirli, "Bunlarla ilgili hasar tespit çalışmalarımıza başlıyoruz. Hem hayvan telefleri hem de tarımsal hasarlarla ilgili tespitler yapılacak. Devlet yaraları sarmak konusunda gereğini yapacak. Devlet tüm kurumlarıyla buradadır. Ben başta kahraman orman teşkilatı mensuplarımıza, katkısı olan herkese ve tüm kamu kurumlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca bir teşekkür de vatandaşlarımıza ediyorum. Vatandaşlarımız gerek su takviyesi gerek yiyecek takviyesi olsun sürekli bir şeyler getiriyor, ikram etme gayreti içerisindeler, onun için de teşekkür ediyorum" diye konuştu.

'EVİM GİTTİ' DİYE FERYAT EDEN KADINA VALİ SEYMENOĞLU: MERAK ETME DAHA İYİSİNİ YAPARIZ

Isparta Sütçüler ilçesi Çandır bölgesinde Yazılı Kanyon mevkiinde dün başlayan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 2 gündür devam eden yangına söndürme helikopterleri de havadan destek veriyor. Alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmasıyla birçok mahalle tahliye edildi. Şu ana kadar yaklaşık 15 ev yangından zarar gördü. Dumandan etkilenen 10 kişi ise hastanelerde tedaviye alındı. Çandır tarafında kontrol altına alınan yangın Karamusalar, Şeyhler, Senirler köyleri ile Yıldız ve Bayduş mahalleleri mevkiinde devam ediyor. Burada da ekipler ve vatandaşlar yangını söndürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Yangında evi yanan bir kadını ağlarken gören Vali Seymenoğlu, teselli etti. Evi yanan kadın, "Evim gitti" diye feryat ederken, Vali Seymenoğlu ise "Merak etme daha güzelini daha iyisini yaparız" karşılığını verdi.

KOVADA MİLLİ PARKI'NDA YANGIN

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan Kovada Milli Parkındaki ormanlık alanda, saat 21.00 sıralarında yangın başladı. Yangına çok sayıda arazöz, itfaiye aracı ve vatandaşlar müdahale etti. Arazinin dağlık bölümüne araçlar ulaşamadığı için iş makinelerinin yol açması bekleniyor. Yüzlerce vatandaş da dünyaca ünlü Kovada Milli Parkındaki yangını söndürmek için seferber oldu. Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, yangını duyar duymaz olay yerine gitti.

6 İLDE 11 YANGIN DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, son 6 günde 32 ilde 152 yangının kontrol altına alındığı, 6 ilde 11 yangının ise devam ettiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 Temmuz- 3 Ağustos arasındaki orman yangınları detay durumunu açıkladı. Buna göre; Antalya'nın Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde 19 yangından 2'si, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Yılanlı ilçelerinde 13 yangından 5'i, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde 2 yangından 1'i, Denizli'nin Tavas ilçesinde 3 yangından 1'i, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde 6 yangından 1'i, Manisa'nın Akhisar ilçesinde 9 yangından 1'i devam ediyor. Ayrıca, son 6 günde 32 ilde 152 yangın kontrol altına alınırken, 6 ilde toplam 11 yangın devam ediyor.

'ORMANIN KAHRAMANLARININ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın detay durumunu Twitter hesabından paylaşarak, "Ormanın kahramanlarının 6 ilde, 11 farklı yangınla olan mücadelesi devam ediyor. 32 ilde 152 yangın kontrol altına alındı" dedi.

TSK YANGINLA MÜCADELEDE MİLLETİNİN YANINDA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla'nın Dalaman ilçesinde yangınla mücadeleye destek veren askerlerin görüntülerini paylaştı. MSB'nin paylaşımında, "Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadelede, yangınla mücadelede her zaman ve her yerde milletinin emrinde, milletinin yanında" denildi.

MSB'den yapılan paylaşımda, Mehmetçik'in Muğla Dalaman yangınına müdahalesine ilişkin görüntüler aktarıldı. Bakanlığın Twitter hesabından görüntülere ilişkin yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadelede, yangınla mücadelede her zaman ve her yerde milletinin emrinde, milletinin yanında."

TERMİK SANTRAL TEHDİT ALTINDA

Muğlanın Milas ilçesi Beyciler Mahallesinde başlayan yangın önce Bodrumun Mazı Mahallesine ardından Milasın Çökertme ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Bugün, alevler Ören Mahallesi yönüne ilerleyince, korkulan oldu ve bölgede bulunan Kemerköy Termik Santrali için tehdit unsuru oluştu. Rüzgarın etkisiyle şiddetini artıran alevlerin santrale çok yaklaştığı bildirildi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Durum çok ciddi. Termik santralin dibine geldi alevler. Varsa imkan derhal gece görüşü olan uçak ya da helikopter yönlendirilsin" ifadelerini kullandı.

'SANTRAL SINIRLARINA ULAŞAN ALEV YOK'

Öte yandan, santralden bir yetkilinin açıklamasına göre bölgede tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi. Yapılan açıklamada, "Santral sınırlarına ulaşan alev yok. Ekipler santralin önünde hazır bekletiliyor" ifadeleri yer aldı.

TAVŞANLI'DAKİ YANGIN ERKEN MÜDAHALE İLE SÖNDÜRÜLDÜ

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Karakaya köyü yakınlarındaki ormanda çıkan yangın, ekiplerin erken müdahalesi sonucu büyümeden kontrol altına alınarak söndürüldü.

Tavşanlı ilçesine bağlı Karakaya köyü yakınlarındaki ormanlık alanda akşam saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yoğun dumanları görenlerin ihbarıyla 2 orman işletme arazözü, Tavşanlı Belediyesine ait su tankerleri ve işçiler sevk edilerek alevlere müdahale edildi. Yoğun çabalar sonucu orman yangını kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Orman yangınında yaklaşık 150 metrekarelik orman alanı zarar gördü. Karakaya köy muhtarı İsa Uzun, orman yangınının kısa sürede kontrol altına alındığını ifade ederek, Yangın şu anda kontrol altına alındı. Hızlı bir şekilde iş makineleri ve orman arazözleri ile müdahale edildi. Özellikle orada elektrik hattı çalışması için bulunan kepçe operatörünün gayretleri ile yangının önü kesildi. Çok şükür büyümeden söndürüldü. Bu kritik dönemde çok dikkatli olmak gerekir dedi. Yangınla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

BALIKESİR'DE ORMAN YANGINI

BALIKESİR'in Savaştepe ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgeye ekipler sevk edildi.

Savaştepe ilçesinin kırsal Kocabıyıklar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 17.30 sıralarında yangın çıktı. Ulaşımın olmadığı bölgeye yol açan iş makineleri eşliğinde çok sayıda itfaiye ve arazöz sevk edildi.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Balıkesirin Savaştepe ilçesinde çıkan orman yangını kontrol atına alındı. Yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 10 hektar alan zarar gördü. Savaştepe ilçesinin kırsal Kocabıyıklar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda saat 17.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir sebeple İzmir-İstanbul otobanına yakın bir bölgede yangın başladı. Dumanları fark eden vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine Savaştepe Orman İşletme Şefliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler sevk edildi. Yangın bölgesinde yol olmaması nedeniyle belediyeye ait kepçeler tarafından yol açılmasının ardından yangına 30'a yakın arazöz ve itfaiye aracı, çok sayıda orman işçileri, itfaiye, polis, jandarma personeli ve vatandaşlarla müdahale edildi. Havadan ise 1 yangın söndürme helikopterinin de müdahale ettiği yangın kontrol altına alındı.

Yangında ilk belirlemelere göre yaklaşık 10 hektar alanın zarar gördüğü belirtilirken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.