Gazete Vatan Logo

Orklar Türk değil Nazi askerleri

Tolkien'in gişe rekorları da kıran "Yüzüklerin Efendisi" eserindeki çirkin ve barbar ırkın Türk olduğu iddia edildi. Ancak Amerikalı tarihçilere göre 2. Dünya Savaşı'na tanık olan yazar, kitabında aslında Hitler'i anlatıyor

İngiliz Daily Mail gazetesi beyazperdeye de aktarılan ünlü roman "Yüzüklerin Efendisi" nde yazar J.R.R. Tolkien'in Türkler'den esinlendiğini öne sürdü. Gazetenin iddiasına göre romandaki en pis ve barbar karakter olan "Orklar" Türkler'i temsil ediyor. Gazetenin editörleri James Black ve Charles Legge okuyucu bölümüne gelen "Mordor aslında nerede" sorusunu "Mordor'un aslında Anadolu olduğunu" yazarak cevapladı. Black ve Legge, yazar J.R.R. Tolkein'ın kan emici, iğrenç ve zalim Ork karakterini yaratırken Türkler'i betimlemeye çalıştığını da belirtti.

Haberde Türk lokumuna gönderme yapılarak "Tolkien'in Ork lokumu" başlığı atıldı ve şu iddialara yer verildi:

Kitapta betimlenen "kötülükler diyarı Mordor" şekil ve konum olarak Türkiye'yi andırıyor.

Mordor'un "kara lisan"ıyla Türkçe arasında benzerlikler var.

Nurnen Denizi etrafında yaşayan köle insanlar Ermeniler'e, Nurnen de Van Gölü'ne benzetilebilir.

Hobbitlerin yaşadığı Shire'ın ingiltere'nin ortasında; Gondor'un İtalya ve Yunanistan topraklan olduğu varsayılırsa Gondor'un ikinci büyük kenti Pelargir ise Konstantinapolis (İstanbul) ile karşılaştınlabilir.

"Yüzüklerinin Efendisi" kitabının gerçek olaylara veya kişilere dayanıp dayanmadığı yıllardır tartışılan bir konu. Editörlerin de "Orkların Türkler'e" benzetildiği tezini internetteki Tolkien forumlarından aldığı ortaya çıktı.

Avusturalyalı tarihçi David Bofinger, kendi sitesinde Tolkien'i tarihi "araklayarak" kitap yazmakla suçluyor. Bofinger, sitesindeki makale de "Bütün kitap aslında Roma tarihini anlatıyor. İyiyle kötünün savaştığı Minas Trith aslında Konstantinapolis. Yani bugünün istanbul'u. Orklar da karaderili Türkler" diye yazıyor. Ancak edebiyat tarihçileri arasında en ağır basan fikir Orklar'ın Nazi askerleri olduğu.

"Yüzük aslında atom bombası"
* Prof. Henry Edmonton (Georgia State Ünv.): Tolkien İkinci Dünya Savaşı'na yakından tanık oldu. Hiç kuşkusuz kitapta Sauron Hitler'i, "üstün ırk" olan Orklar ise Nazi askerlerini betimliyor.

* Philip Montgomery (ABD'li edebiyat tarihçisi): Tolkien Birinci Dünya Savaşı'na katıldı. Orada Alman askerlerinin zulmünü gördü. İkinci Dünya Savaşı'nda da yetişkin biriydi. Orklar Alman askerlerini, yüzük ise herkesin istediği atom bombasını anlatıyor.

Haberin Devamı