Gazete Vatan Logo

Örgüt değil 'anlaşma'

Aralarında 2 subay ve 2 astsubayın da bulunduğu 10 sanık için "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini engellemeye teşebbüs suçunu işlemek için aralarında anlaşmışlardır" denildi

Vatansever' rumuzlu bir ihbar üzerine yapılan operasyonla çok sayıda patlayıcı ile birlikte yakalanan Atabeyler çetesi hakkındaki iddianame tamamlandı. 2 subay, 2 astsubay ve 2 emniyetçinin de aralarında bulunduğu sanıkların Cüneyt Zapsu'nun BİM mağazalarına yönelik bombalı eylem yapmayı planladığı öne sürülen iddianame özetle şöyle:

• Murat Eren, Erkut Taş, Yakup Yayla, Yasin Yaman ve Yunis Akkaya'nın öncelikle Başbakan'ın Başdanışmanı Cüneyt Zapsu'nun bir Kürt milliyetçisi olduğunu, ABD'deki Şahinler Grubu diye adlandırılan devlet yöneticileri ile irtibatta olduğunu, Türkiye aleyhine çalışmalarda bulunduğu kanaatinde olduklarından, Zapsu'nun ortak olduğu BİM Mağazaları'na uzaktan kumandalı patlayıcıları ateşlemek suretiyle zarar vermeyi düşündükleri anlaşılmıştır.

• Şüphelilerin bazı televizyon, gazete ve siyaset adamlarına karşı eylem gerçekleştirmeyi kendi aralarında tartıştıkları ancak düşünce planını aşıp eylem planına geçecek hazırlık içinde olmadıkları da anlaşılmıştır.

• Şüphelilerin tasarladıkları eylemler üzerinde anlaşmaya varmaları TCY'nın 220. maddesinde tanımlanan suç işlemek için örgüt oluşturmak kapsamı dışındadır.

• Şüpheliler Anayasa'nın 4. ve TCK 312. maddede yer alan "Cebir ve şiddet kullanarak TC Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçunu işlemek için aralarında anlaşmışlardır.

İddianamede Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Murat Eren, Üsteğmen Yakup Yayla, astsubaylar Erkut Taş ve Yasin Yaman ile Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Cemal Özdeş, Merzifon Emniyet Müdürü Raşit Çavdar, işadamı Yunus Akkaya ile Başbakanlık çalışanı ismail Binici ve Gümrük Müsteşarlığı çalışanı Mehmet Karatepe hakkında 12 yıl hapis istendi. Kuyumcu Suat Kıy'ın da şüphelilere yardım suçundan 6 yıl hapsi talep edildi.

Haberin Devamı