Gazete Vatan Logo

Ordu'da iki parti yarışıyor

Karadeniz’deki komşuları gibi Ordu da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin son üç seçimi önde bitirdiği şehirlerden. 2011’de yapılan son genel seçimde parti şehrin altı milletvekilliğinden beşini aldı. Bir vekillik ise CHP’nin oldu. Ordu’nun Büyükşehir olmasından sonra yapılan 2014 yerel seçimlerinde de tablo değişmedi. Parti aldığı yüzde 60.2 oyla birinci oldu, AK Parti’li aday Enver Yılmaz Belediye Başkanı seçildi. Şehirdeki ikinci parti konumundaki CHP’nin oyu ise yüzde 22.62’de kaldı. Oysa bu seçimlere kadar Ordu Belediyesi Demokratik Sol Parti’nin elindeydi. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde DSP yüzde 52 oranında oy almıştı.

Yerel seçimlerden birkaç ay sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise AK Parti, adayı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte rekor oyuna ulaştı. Erdoğan, yüzde 66.98 oranında oy aldı. CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oyu ise yüzde 31.61’de kaldı.

7 Haziran seçimleri yaklaşırken milletvekili sayısı altıdan beşe düşen Ordu sokaklarında HDP hariç tüm partilerin afişlerine ve bayraklarına rastlamak mümkün. HDP’nin ise Fatsa gibi daha sol eğilimli bazı ilçelerde daha yoğun kampanya yürüttüğü belirtiliyor. Bu seçimlerde de yarış iki parti arasında geçiyor. MHP ise bir vekil çıkarma çabasında.

Haberin Devamı

CHP: Ön seçim avantaj getirdi

Ordu’da Al Jazeera’nin görüştüğü CHP il yöneticileri şehrin “Büyükşehir” statüsüne geçmesinden sonra AK Parti’ye köylerden tepki olduğunu belirtti. CHP’liler bu seçimlerde adaylarının ön seçimle belirlenmiş olmasının yarattığı dinamizme ve teşkilatın geçmişe oranla çok daha fazla çalışmasına güveniyor. AKP’nin nokta atışı çalıştığını söyleyen CHP’liler, kendilerinin ise ön seçimle başlayan sürecin başından bu yana alanlarda olduğunu söyledi. “İki vekil garanti, üçü zorluyoruz” diyen CHP Ordu teşkilatı yöneticileri seçim gününe kadar gece gündüz alanlarda olacak.

AK Parti: 5’te 5

Büyük bir oy farkıyla son seçimleri önde bitiren AK Parti teşkilatı ise oy potansiyelinin çok yükseldiği ancak hala bunu yukarı çıkarmanın mümkün olduğu görüşünde. Ordu’nun Büyükşehir olmasından kaynaklanan bazı sıkıntılar olduğunu söyleyen il yöneticileri, bu sorunları seçmen ile birebir konuştuklarını ve seçmeni ikna ettiklerini söyledi. “Hedefimiz 5’te 5, yani beş vekilliğin beşini de almak” diye konuşan AK Parti Ordu yöneticileri kentsel dönüşüm gibi projelerin hem kendi seçmenlerinin hem de diğer partilerin seçmenlerinin ilgisini çektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ordu sokaklarındaki genel hava yarışın iki parti arasında geçtiği yönünde. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Cemal Enginyurt da şehirde sevilen ve tanınan bir isim. MHP’liler, başta çözüm süreci olmak üzere çeşitli nedenlerle AK Parti’den kopacağını iddia ettikleri oyların adresinin partileri olmasını bekliyor.

Kaynak: Al Jazeera