Gazete Vatan Logo

Orada ne yapıldı bilmiyoruz!

Orada ne yapıldı bilmiyoruz! Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, yasal dinlemelerin merkezi TİB için 4 yıl önce yaptırılan İncek’teki akıllı binanın boşaltılacağını bu sözlerle açıkladı

3 soruşturma: TİB’le ilgili 3 soruşturma var. Geçmişe yönelik işlem ve log kayıtlarının silinmesi, yasa dışı dinleme ve casusluk, kriptolu telefonların dinlenmesi. 17-25 Aralık’ta mahkeme kararı ile yapılan dinlemelerin birer kopyası CD olarak TİB’de vardı. Bunların hepsi parçalanmış, kırılmış.

700 isim: Silinen kayıtlar kazanılmaya çalışıldı. Geçmişte mahkeme kararı olmadan cumhurbaşkanı, başbakan, siyasi liderler, önemli gazeteciler dahil 700’ün üzerinde kişinin dinlendiği tespit edildi. Bunun önlenmesi için TİB’in mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz.

2-3 alternatif : Çalışmalarımızı tamamladık, 2-3 alternatif var.TİB’in mevcut binasından çıkarılıp farklı bir yere aktarılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü orada ne yapıldığını (17-25 Aralık öncesi) açıkçası bilemiyoruz. Yeni binaya ihtiyacımız var, girişimimiz olacak

‘İletişim’in merkezi yine taşınacak!

Bakan Elvan, ‘dinlemelerin merkezi’ diye anılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması gerektiğini ve binasının da değiştirileceğini söyledi

Haberin Devamı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bağlı olarak çalışan TİB bünyesinde “paralel yapılanma olduğu, yasa dışı telefon dinlemeleri ve işlemler yaşandığı” iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TİB’in hem jandarma hem emniyet hem MİT’in dinlemelerinin bir anlamda üst yapısını oluşturan bir kurum oluşturulması için kurulduğunu hatırlatan Elvan, “Zaman içerisinde maalesef oradaki çalışan personelin de kendi yetkilerini aşarak birtakım uygulamalara girmeleri TİB’i önemli ölçüde zayıflattı ve yıprattı” dedi.

Kayıtlar silinmiş

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın TİB’de 17-25 Aralık operasyonunda bazı işlem kayıtlarının ve logların silindiğini tespit ettiğini anlatan Elvan, “Neden silinir bunlar? CD’ler, oradaki özellikle mahkeme kararı ile ortaya çıkmış olan dinlemelerin birer kopyası CD olarak TİB’de bulunuyordu. Bunların tamamı parçalanmış, kırılmış” dedi.

Haberin Devamı

TİB’e ve yasa dışı dinlemelere yönelik soruşturmalar hakkında bilgi veren Bakan Elvan, “Üç ayrı soruşturma söz konusu. Bir tanesi TİB’in geçmişe yönelik işlemler ve log kayıtlarının silinmesiyle ilgili. İkincisi yasa dışı dinleme ve casuslukla ilgili bir soruşturma var. Üçüncüsü ise kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik bir soruşturma var” dedi.

‘Çalışma tamamlandı’

Bakan Elvan, şöyle devam etti: “Biz hükümet olarak TİB’in mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı da aslında tamamladık. TİB’in mevcut binasından çıkarılıp farklı bir yere aktarılması gerektiğine de inanıyoruz. Çünkü orada ne yapıldığını (17-25 Aralık öncesi) açıkçası bilemiyoruz. O nedenle bizim yeni bir binaya ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde de bu yönde bir girişimimiz olacak. Ancak şu anda TİB’de gerçekten yasalara, kurallara, hukuka uygun bir şekilde çalışmalar yürütülüyor. Mahkeme kararlarıyla dinleme kayıtları sürekli olarak kontrol ediliyor. Sağlıklı bir yapıya şu aşamada kavuşturuldu. Ama yine de TİB’in mutlaka yeniden yapılandırılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Yeni yapılmıştı

TİB, Ankara’ya 25 kilometre uzaklıktaki İncek Köyü’nün dışındaki tepeliklere yapılan yeni binasına 2010 yılında taşınmıştı. 30 bin metrekarelik bina, en yakınındaki yerleşim yerine en az 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. ‘Kartal Yuvası’nı andıran bir şekilde tepeye inşa edilen binanın etrafında tek bir yapı bile yok. Silahlı özel güvenlik görevlileri tarafından korunan binanın dört bir yanı kameralarla görüntüleniyor. Binaya cep telefonuyla girmek yasak. TİB sadece mahkemelerce alınmış “dinleme” veya “iletişimin tespiti” yönündeki kararlar doğrultusunda kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor ve söz konusu kayıtları MİT, Jandarmaya ve Emniyet ‘teki ilgili birimlere sunuyor.