Gazete Vatan Logo

Opel’in yeni modeli kriz dinlemedi ön talep yöneticileri bile şaşırttı

Küresel krizle birlikte Türk otomotiv sektöründe ciddi daralma yaşandığını söyleyen General Motors Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Insignia’yı da böyle bir dönemde piyasaya sunduk ve ön talep bizi şaşırttı” dedi

Halen Türk otomotiv pazarında faaliyet gösteren firmaların stoklarında toplam 157 bin araç olduğunu dile getiren Keklik, “Stokların erimesi Ağustos’u bulur. Kampanyalar devam edecek” diye konuştu

Otomotiv sektöründe ağırlığını gün geçtikçe hissettiren krizde markalar yeni modelleriyle pazarda canlılık yaratmaya çalışıyor. General Motors (GM) son olarak yeni amiral gemisi Insignia’yı pazara sundu. Biriken stokların pazarın tam anlamıyla dibe vurmasını engellediğini söyleyen GM Türkiye Genel Müdür Özcan Keklik, “Insignia’yı da böyle bir dönemde piyasaya sunduk ve ön talep bizi şaşırttı” dedi. Sektörün elinde yaklaşık 157 bin adet araç biriktiğini belirten Keklik, “Sektör krize çok yüksek stokla yakalandı. Stokta bu kadar araç bulununca pazarın ne noktada dip yapacağını da göremiyoruz. Stoğu azaltmak için bütün markalarda kampanyalar hızlanıyor” dedi. Otomotiv sektörünün en önemli sıkıntılarından olan döviz kurunda yaşanan belirsizliğin fiyatlara yansıdığını kaydeden Keklik şöyle devam etti:

Ön talepte 210 sipariş

“Bankalar da kur tahmininde zorlanıyor. Euro için konuştuğumuzda 2.1 ile 2.5 TL arasında çok geniş bir marj veriliyor. Dolayısıyla geleceğe yönelik fiyat tahminlerimizi oturtmak mümkün değil. Kampanyalar bütün bir yıl devam edecek. Bizim tahminimiz pazarda 300-350 bin adet aralığında bir satışın olacağı. Biz de GM olarak Opel markasında yüzde 6, Chevrolet de ise yüzde 1.5 pazar payı almayı hedefliyoruz.”

Opel’in yeni amiral gemisi Insignia’da başlatılan ön satış sürecinde bugüne kadar 210 kesin sipariş aldıklarını söyleyen Keklik, bu rakamın krize rağmen oldukça iyi olduğunu belirtti.

“Bayilerimize gelenlerin yüzde 20’si sırf Insignia’yı görmek için geldi” diye konuşan Özcan Keklik, şunları söyledi: “Yeni aracımızla üst segmentten pay almayı düşünüyoruz. Şu andaki izlenimimiz bunu gösteriyor. 2009 sonuna kadar 2 bin 500 Insignia satacağız. Insignia’yı almak isteyenler, o an için model stoğumuzda bulunmuyorsa da alma kararı verdikleri günkü fiyatı ödeyecekler.”

Avrupa’da satışa çıktığı ilk gün 2 bin adet sattı

Türkiye’ye Autobest jürisinin Insignia’ya verdiği Designbest 2009 (En İyi Tasarım) ödülünü almak için gelen GM Avrupa İcra Kurulu Üyesi ve Tasarım Başkanı Mark Adams, daralma olan Avrupa pazarında bile satışlarının beklenenden iyi gittiğini belirtti. Mark Adams, Insignia’nın Avrupa’da satışa çıktığı ilk gün 2 bin adet satıldığını söyledi.

Haberin Devamı