Sıfır sorun sıfır sonuç!..

Haberin Devamı

AKP dış politikasını “sıfır sorun” sloganına bağladı. Yeni bakanın icadı sloganın açılımı başta komşular, tüm ülkelerle sorunsuz ilişkiler yürütmek, anlaşmazlıkları diplomatik yollardan çözmek...

Önemli bir buluşmuş gibi reklamı yapılan yaklaşımın laf ebeliğini aşan bir etkinliği olmadı! Elbette tüm devletler komşularıyla ve ilişkide bulundukları ülkelerle sorun yaşamamayı yeğler. Uzlaşmazlıklarını diplomatik yollardan çözümlemeyi amaçlar. “Sorunlu ilişkiler istiyoruz” diyene rastlanmaz!.. İktidarın sıfır sorun politikası, mantık penceresinden bakılınca, Başbakan’ın “biz daha iyisini biliriz” dediği ve AKP’nin pek yatkın olduğu anlaşılan “şark kurnazlığının” ötesine geçmiyor!..

Dış sorunlarımızın başında Ermenistan geliyor. İsviçre’de buruk bir şamatayla imzalanan “protokol” sorunu sıfırlamadı!. Ermenistan soykırım iddiasından vazgeçmiyor!.. Tersine, Ermenistan Anayasa Mahkemesi soykırım savını perçinliyor!.. Dahası, doğu hududumuzu belirleyen Kars Anlaşması’nı tanımıyorlar! “Dağlık Karabağ”da adım atmaya yanaşmıyorlar! İmzalanan protokolün onayını askıya alıyorlar!..

***


Ermeniler tümden haksız mı acaba?.. Pek sayılmaz! Çünkü dış politikamızın sıfır sorun mücahitleri nabza göre şerbet vermeyi politika sanıyor!..

Ermenilere sınır kapısının açılacağını müjdeleyip, Azerbaycanlılara Karabağ sorunu çözülmeden bunun gerçekleşmeyeceği güvencesini veriyorlar!.. Övündükleri halde TBMM’de oylatmaktan çekindikleri protokolde Karabağ’dan ve “soykırımdan” satır söz edilmediğini saklıyorlar. ABD’nin isteklerine uyacakları sözünü verip, herkesle her görüşmede farklı konuşuyorlar!..

R. T. Erdoğan da son ABD gezisinde(!) sıfır sorun politikası çerçevesinde sıfır sonuç almıştır!.. Alınan sonuç sıfırı aşamamıştır ama her zamanki gibi, cümbür cemaat, neredeyse tüm sülalenin katılımı devlete muhtemelen bol sıfırlı bir fatura ödetmiştir!.. R. T. Erdoğan’ın çoğu Türk altmış-yetmiş kişinin izlediği konferansının yaklaşık iki milyon dolara özel ayarlandığı söylentileri doğru olmayabilir. Ancak konferans haberinin katkısı yalnız AKP’nin Türkiye’deki iç propaganda değirmenine su taşımak olmuştur! Obama ile görüşme süresinin uzunluğunu ballandırmak dışında haber aktarmayan yandaş medya vatandaşlarımızın konuşmanın yarı zamanının tercümelere gittiğini nasılsa hesaplayamayacağını varsaymıştır!.. Kısaca her gezide yaşananlar ABD seyahatinde tekrarlanmıştır!.. 24 Nisan konuşmasında İngilizce genocide (soykırım) demeyip Ermenice “meds yeghern (soykırım)” demesinden Obama’nın “soykırım tasarısını” reddettireceği umudunu çıkarsalar da (ki olasıdır!) sıfır sorun mücahitleri başarılı sayılamaz!.. Çünkü ABD yıllardır aynı oyunu Türkiye’nin her hükümetine oynamaktadır!

***


Eğilip bükülme dışında Kıbrıs’ta somut hiçbir başarı gösterememiş Talat’ın yerine Dr. Eroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi de AKP’nin dış politikada aldığı sıfır sonuçlardan biridir!.. Gene şamatayla seslendirilerek bir hayli yandaş bulan “çözümsüzlük çözüm değildir” ve “yes be annem” politikalarının hüsranla sonuçlanmasının belgelenişidir!.. Kıbrıs’ta salt tavizle çözüm üretilemediğini gören Kıbrıslılar, AKP-AB-ABD karması karşısında daha onurlu bir politika izlenmesi ve gerçekçi sonuçlar alınabilmesi şansına yol açmışlardır...

K. Irak’ta ise, hedef de yok politika da!.. PKK’nın K. Irak’tan Barzani ve ABD tarafından çıkartılması konusunda TSK’nın ısrarlı direnci başına umulmadık dertler sarmasına karşın, askerlerin bir adım gerilememesi, Amerikalılara verdiği hiçbir sözü tutamamış AKP Hükümeti’nin inanırlığını sıfıra indirmiştir!..

Kısacası AKP’nin yaklaşımı sıfıra sıfır elde var sıfır deyimini çağrıştırıyor. Mavi boncuk politikası sadece Türkiye’nin karşıtlarını yüreklendiriyor. Taşınamayacak tavizlere kapı aralıyor! AKP başından beri üretmiyor, boş lafla zaman öldürüyor! Yalnızca kurguladığı rejim değişikliğini gerçekleştirmeye çalışıyor. Satrançta blöf olmaz. Efelenmekle Orta Doğu’da alkış alanlar Batı karşısında eğilip bükülüyorlarsa, sorunlarını değil, itibarlarını sıfırlarlar!..

DİĞER YENİ YAZILAR