Gazete Vatan Logo

Online parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Parsel sorgulama işleminin online olarak yapılması pek çok kişiye fayda sağlamaktadır. E-Devlet üzerinden gerçekleştirebildiğimiz parsel sorgulama işleminin tüm detaylarına bu haberimizden ulaşabilirsiniz.

Online parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Parsel, devletin ülke toprakları dâhilindeki tüm arsalar üzerinde zamanla ve belli çalışmalar sonucu kanunlaştırdığı kurallardan hareketle belirlenmiş tüm arazilere verilen bir terimdir. Kanun ve belli bir nizama göre belirlenen bu araziler bir kişiye ait olabileceği gibi belli ortaklıklar çerçevesinde de hak sahiplerinin kullanımında olabilir. Bu hak sahipleri gerçek kişi olabildiği gibi herhangi bir devlet kuruluşu, vakıf veya belediye de olabilir.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

? Parsel Cephesi Nedir?

Devletin, yol olarak belirlediği ayrılmış kısma olan bitişik cephe parselin cephesini oluşturur. Bir diğer terimsel ismi de bu parsel cephesinin köşebaşıdır.
? Parsel Derinliği Nedir?

Belirlenmiş mevcut bir arazinin ön ve arka olmak üzere iki cephesi arasında kalan mesafeye parsel derinliği denir.
? Parsel Numarası Nedir?

Parsel numarası, mevcut ve önceden belirlenmiş kanuni çerçevede tanınan bir arazideki ada içerisinde bulunan parsellerin numaralandırma sistemi ile sıralanmasıdır. 1’den başlayarak numaralandırılır.
? Parsel Büyüklüğü Hesaplanması

Parsel Büyüklüğü Hesaplaması, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 17.Maddesinde belirtildiği gibi; “İmar'da gösterilen farklı yerlerde imar planı ile getirilmiş farklı hükümler bulunmaması gerekiyor. Arazilerde yapılacak yeni ifrazlarda yeni parseller elde edilir. Bu parsellerde arazi meyilli, asgari ölçüleri, yol durumu, mevcut yapılar vb. gibi mevkii özellikleri ile buralarda yapılması mümkün olan yapıların ölçüleri ve ihtiyaçları da göz önünde tutulur.” Hesaplanır.

Parsel Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Parsel Sorgulama işlemi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşları için oluşturduğu son derece güvenli ve kolay bir bilgi sistemidir. Parsel Sorgulama işlemi ile “Megsis, Mekansal Gayrimenkul Sistemi, Ortofoto, Coğrafi Parsel, Pafta Parsel, Harita Üzerinden Parsel, E-devlet Parsel ve Arsa Parsel Sorgulama” işlemleri görüntülenebilmektedir. Yapacağınız bu sorgulama işlemi ile üzerinize kayıtlı arazi ve arazilerin ada, parsel, tapu alanı, niteliği, mevki, pafta bilgileri gibi birçok imar ve tapu kaydı bilgisini ücretsiz ve hızlı bir şekilde görüntüleyebilir bilgi edinebilirsiniz.

Parsel Sorgulama, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en önemli ve en gelişmiş altyapıya sahip olan kurumlarından olan Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü aracılığı ile hayata geçirilmiş büyük bir kolaylık olarak vatandaşlarına hizmet veren güvenli bir hizmettir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile entegre bir şekilde çalışan bu hizmet, almak istediğiniz hizmet doğrultusunda sizi yönlendiren son derece basit bir uygulamadır.

E-Devlet Parsel Sorgulama

Birçok resmi iş ve devlet hizmetinin vatandaşa hızlı ve kolay bir şekilde sağlandığı e-devlet sistemi, parsel sorgulama hizmeti için de hizmet sunmaktadır. Mevcut e-devlet şifreniz ve T.C. Kimlik Numaranız ile e-devlet sistemine giriş yaptığınız takdir de ilgili kurumlar sekmesi üzerinden çeşitli sekmeler ile ilerleyerek Parsel Sorgulama işleminizi ücretsiz ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün TAKBİS adı verilen site ile entegre bilgi paylaşımı sunan bu e-devlet hizmetini internet olan her bilgisayarda veya akıllı telefonunuz aracılığı ile temin edebilirsiniz.

Arsa Parsel Sorgulama

Kısada Arsa, imarı bulunmayan araziye verilen isimdir. İmarlı ve imarsız olarak değerlendiren arsalar imarlı oldukları durumlarda daha yüksek ederi olduğundan tercihen daha çok rağbet edilir. İmarlı bir araziniz veya imarsız olduğu için bir arsanız var ise her iki durum içinde aynı sorgu ekranı üzerinden bilgi edinebilir işlem yapabilirsiniz. Arazi-Arsa, sadece alış-satış sırasında fiyat anlamında fark etmektedir. Resmiyette ikisi de tanınır, alınıp satılabilir ve toprak üzerinde ortaklaşa veya bireysel söz sahibi olunabilir.

Haritadan Parsel Sorgulama

Öncelikle harita üzerinden parsel sorgulama işlemi yapmak/görüntülemek istiyor iseniz gerekli birkaç bilgiye ihtiyacınız bulunuyor. Bunlardan en önemli ve olmazsa olmazı ise adres bilgisidir. Haritanın ekranında bulunan arama kutusuna adres bilgilerinizi girip aratma işlemi yaptıktan sonra istediğiniz parselin bilgisini görüntüleyebilirsiniz. Hatta Ada, Pafta, Yol, Yol Türü, Mahalle, Bina Kodu gibi birçok bilgiyi de öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda da harita üzerinden yine arattığınız arazinin uydu görüntüsünü de görüntüleyebilirsiniz.
Coğrafi Parsel Sorgulama

Coğrafi Parsel Sorgulama işlemi 5 adet komşu parsel gösterimi ile sınırlı olan bir bilgi edinme/görüntüleme sistemidir. Gerekli adres bilgilerini girdikten sonra her türlü arsa/arazinin detaylı bir bilgisini görüntüleyebileceğinizi hatırlatarak herhangi bir hata ile karşılaşmanız durumunda tapu veya kadastro müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı