Gazete Vatan Logo

Onlar çıktı, Tolon kaldı!

5 sanığın serbest kalmasının ardından gözler Zirve Davası’ndan tutuklu yargılanan emekli orgeneral Hurşit Tolon’a çevrildi. Ergenekon Davası’ndan müebbet hapis cezası alan Tolon’a 5 yılı geçen uzun tutukluluk nedeniyle tahliye yolu gözükmüştü. Ancak Tolon’un avukatlığını yapan İlkay Sezer, bunun mümkün olmadığını söyledi: “Müvekkilim Tolon Paşa, hem Ergenekon hem de Zirve Yayınevi Davası’ndan tutuklu. Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında Hurşit Tolon için 18 Ocak 2013’te tutuklama kararı verilmişti. Sayın Tolon, yeni düzenlemeyle birlikte Ergenekon’dan tahliye edilse bile Zirve nedeniyle tutuklu kalmaya devam edecek. Davanın asıl faillerinin uzun tutukluluk gerekçesiyle serbest bırakılırken emekli orgeneral Tolon, İlker Çınar adlı yalancı bir gizli tanığın ifadeleri yüzünden cezaevinde kalacak. Ortaya çıkan tablo hukuken ve vicdanen büyük haksızlıktır.”

Gizli tanık ne demişti?

Zirve Yayınevi katliamı davası, gizli tanıklık yapan ‘Deniz’ kod adlı, TSK’dan atılmış eski onbaşı İlker Çınar’ın ifadeleri nedeniyle uzadı. Çınar, Özal’ın zehirlenmesinden Uğur Mumcu cinayetine kadar birçok konuda TSK’yı suçlamıştı. İfadelerinde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi’nin 1993 yılında kurulduğunu, başında ise Hurşit Tolon’un olduğunu iddia etti. Zirve katliamının da TUSHAD’ın emriyle yapıldığını söyledi. İşte bu nedenle Tolon’la birlikte 8 kişi daha ‘azmettirmek’ suçuyla davaya dahil edildi.

Gizli tanık devlet korumasında

Gizli tanık İlker Çınar, 1970 Tarsus doğumlu. 198’de Hristiyan oldu. 1992’de gittiği askerde uzman onbaşı olarak TSK’ya katıldı. Ancak 1993’te disiplinsizlik nedeniyle atıldı. Bu tarihten sonra da Tarsus’ta Uluslararası Protestan Kilisesi Başpapazlığı görevine kadar yükseldi. Ancak kendi ifadesiyle 2005’te tekrar Müslüman oldu. Siyasi Misyonerliğe Karşı Güçbirliği Derneği’ni kurdu. Dernek 2007 yılında kapatıldı. Zirve Yayınevi Katliamı’ndan sonra gizli tanık oldu. Şimdi gizli tanık koruma programında ve devlet koruması altında yaşıyor.

Haberin Devamı