Gazete Vatan Logo

Önce İzmir’i dün Bursa’yı salladı

İzmir’in önceki gün 4.2’yle sallanmasının ardından dün de Bursa’da 4.4’lük deprem oldu. Sarsıntı İstanbul’dan da hissedildi.

Önce İzmir’i dün Bursa’yı salladı

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü verilere göre Bursa’daki deprem dün saat 07.09’da kaydedildi. Kandilli’nin ilk verilere dayanarak 4.6 büyüklüğünde duyurduğu daha sonra 4.4 büyüklüğünde olduğunu bildirdiği merkez üssü Gürsu İlçesi’ne bağlı Kazıklı Köyü olduğu belirlenen deprem ilk tespitlere göre hasara yol açmadı. Depremden sonraki 68 dakika içersinde merkez üssü Kazıklı olan biri 3.3 büyüklüğünde olmak üzere 7 deprem daha kaydedildi. Merkez Gürsu’ya 6 kilometre uzaklıktaki 1000 kişinin oturduğu 230 haneli Kazıklı Köyü Muhtarı Salih Dinçer, “Bütün depremleri hissettik. Beşik gibi sallandı. 1999 Marmara Depremi’ni yaşadığımız için çok fazla panik yapmadık. Köyümüzde yıkılan, çatlayan bina olmadı” dedi.

Prof. Dr. Kutoğlu

Depremin fayı haritada yok

Prof. Dr. Kutoğlu, BEÜ olarak Japonya’dan bir enstitü ve Amerika’dan bir ekiple 2010 yılında Bursa’da fay hatlarını araştırmak için bir çalışma yaptıklarını söyledi. 2012’de tamamladıkları çalışma kapsamımda Bursa için bir fay haritası hazırladıklarını belirten Kutoğlu, “Dün sabah meydana gelen deprem, bizim işaret ettiğimiz faylanmanın üzerinde meydana gelmiş görünüyor. MTA haritasında devam etmeyen ama bizim haritamızda görünen faylanmanın olduğu yerde görünmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Deprem enerjiyi başka noktaya taşıdı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Gürsu’daki depremle ilgili, “Bu münferit bir depremdir. ‘Bunun ardı gelecek’ diye korkmamak lazım. Ama enerjinin boşaldığı anlamına gelmez. Bu deprem enerjinin bir noktadan başka bir yere taşınmasına sebep olmuştur” dedi. Depremin İnegöl, Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi, Nilüfer, Çalı ve Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden hat üzerinde olduğunu belirten Er, şöyle konuştu: Bursa’nın merkezinden geçen 2 fay hattı var. Bu Kestel, Gürsu’dan geçip Mustafakemalpaşa’ya doğru devam eden fay hattı üzerinde olan bir depremdir. 1855, ‘küçük kıyamet’ olarak adlandırılan Bursa’daki deprem bu fay hattının Mustafakemalpaşa-Çalı civarındaki kolu üzerinde olmuştur.

Haberin Devamı

Bursa’nın zemini de sıvı

Bu fay hattı tek bir hat değildir, bunun segmentleri vardır. Bu segmentlerden bir tanesi de Kazıklı civarından geçen hattır. Zaten Bursa, kuzeyinden ve güneyinden faylarla sınırlı alüvyonal bir zemin üzerine oturmaktadır. Alüvyon zeminler üzerinde bulunan vatandaşlarımız, ovada bulunan vatandaşlarımız depremi daha şiddetli hissetmişlerdir. Bu deprem enerjinin bir noktadan başka bir yere taşınmasına sebep olmuştur. Bu hat üzerinde 7 civarında bir deprem bekliyoruz. Bunun arkasından 3 büyüklüğünün üzerinde 1 tane ve bunun altında da 12 tane artçı deprem olmuştur.