Gazete Vatan Logo

Önce güven verdi şimdi hisse alıyor

Geçen hafta, bankalarda mevduatı olanlara güven verici açıklamalar yapan ve tansiyonun düşmesinde payı olan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali şimdi de fiyatı çok gerileyen hisselerine destek yetkisi aldı. Banka, 550 milyon TL’ye ve 130 milyon adete kadar kendi hissesini geri alacak.

Önce güven verdi şimdi hisse alıyor

Piyasalardaki aşırı oynaklık ve Borsa’ya gelen satışlarla fiyatı 3.85 liraya düşen İş Bankası hisselerine ana ortaktan destek geldi. İş Bankası’nda piyasa defter değerinin 0.39’lara kadar düşmesinin ardından İş Bankası yönetimi geri alım hamlesi yapacak.

Sağlıklı fiyata katkı

Cuma akşamı Borsaya bildirilen karara göre İş Bankası, C grubu hisselerden 130 milyon adete kadar geri alım yapacak. İş Bankası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Yönetim Kurulumuzca, Bankamızın Borsa İstanbul’da işlem gören C grubu pay fiyatının, Bankamız faaliyet sonuçlarının niteliğini, iş yapma süreçlerimizdeki sorumluluk bilincini ve finansal yapısını yansıtmaktan uzaklaştığı göz önünde bulundurularak, başta küçük hissedarlar olmak üzere tüm hissedarların menfaatlerinin korunması ve sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlanması amaçlarıyla; Sermaye Piyasası Kurulu’nun Geri Alınan Paylar Tebliği’nin 5.maddesinin 5. fıkrası kapsamında Borsa İstanbul nezdindeki piyasadan azami pay sayısı 130.000.000 adet ve geri alım için kullanılabilecek azami tutar 550.000.000 TL olmak üzere Bankamız C grubu paylarının geri alımına karar verilmiş olup, belirlenen limitler dahilindeki geri alım işlemlerinin yerine getirilmesi için Genel Müdürlük yetkili kılınmıştır. Yukarıdaki açıklamalarımızın, Sermaye Piyasası Kurulunun yürürlükteki Özel Durumlar Tebliği’nde yer alan esaslara uygun olduğunu, bu konuda/konularda tarafımıza ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını, bilgilerin defter, kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.”

Haberin Devamı

Tansiyonu düşüren açıklamalar yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘B ve C planlarımız var’ sözlerini maksatlı olarak çarpıtan manüpilatörler sosyal medyada geçen hafta pazar gecesinden itibaren dedikodu üretmeye başlamış ve piyasaların yeni haftaya panik satışlarla başlamasına neden olmuştu. İşte bu aşamada televizyon kanallarına çıkma kararı alan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, tansiyonun düşmesinde etkili olan ve rakamları konuşturan açıklamalar yapmıştı. Bali “Geldiğimiz seviyeler ekonomik temellerle açıklanmaya müsait değil. Saldırı niteliğinde fiyatlar oluştu. Ciddi bir dezenformasyon yaşanıyor. Borçlar yönetilemeyecek seviyede değil. Bankacılıkta açık pozisyon yok. Bu ülke 2001 yılındaki o kriz sırasında öz kaynağının neredeyse tamamını kaybedecek açık pozisyonları bilançosunun içinde taşıyordu. Şu anda yok böyle bir açık pozisyon. Geriye kırılganlık unsuru olarak cari açık kalıyor. Cari açık GSYH’nin yüzde 5.7’sinde. Türkiye petrol fiyatlarının 130 dolarlar seviyesinde olduğu ve yine cari açığının da neredeyse çift basamaklı hale yaklaştığı dönemlerde kur atağı yemedi. Bu iki gösterge birden neredeyse yarısı kadar ama kur atağı yiyoruz. Ben kur atağını ekonomik verilerle izah edemiyorum. Reel sektörün çevrilmeyecek borcu yok” demişti. Bali bankalarda döviz alanlarla satanların netinin nötr olduğunu, mevduat çekilişi yaşanmadığını da vurgulamıştı.

Haberin Devamı