Gazete Vatan Logo

Onca karışıklığa rağmen yüzde 5...

Sanayi üretimindeki ilk çeyrek sonuçları, 30 Mart yerel seçimleri öncesi yaşanan kaos ve güven bunalımına rağmen ilk çeyrekte büyümenin yüzde 5’e yaklaşabileceğini gösterdi

Yılın ilk çeyreğinde ihracat odaklı ve stoka yönelik üretim ile yüzde 5.3 artan sanayi üretimi, liradaki değer kaybı, faizlerde artış ve artan siyasi endişelerle dolu ilk çeyrekte büyümenin tahminlerin çok üzerinde çıkabileceğinin sinyalini verdi.

Mart ayı sanayi üretim rakamlarının da belli olması ile birlikte ilk çeyrekteki sanayi üretiminin yüzde 5.3 arttığı belirlendi. Sanayi üretiminin yanı sıra diğer bazı göstergeler de büyümenin ılımlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Kredi büyümesi, tüketici güveni ve yatırımlara dair göstergeler büyümede bir sıkıntı olmadığını en azından ilk çeyrek itibarıyla ortaya koyuyor.

2.2’lik tahmin bile yapıldı

Pek çok analist 2014 için Türkiye’de yüzde 3 ile 4 arasında bir büyüme rakamı tahmin ediyor. OECD,IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlarla kredi derecelendirme şirketlerinin tahminleri ise yüzde 2.2’ye kadar iniyor. Ancak ilk çeyrekte yüzde 5 ya da yüzde 5’e yakın bir rakamın çıkmasının yılın kalan bölümü için de olumlu bir hava yaratabileceğine dikkat çekiliyor.

Dolar ve faiz yılın dibinde

Ukrayna-Rusya gerginliğine ilişkin tedirginliğin azalması, yeniden gelişmekte olan ülke piyasalarına sermaye girişi, dolar ve faizi yılın en dip seviyelerine taşıdı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Drahgi’nin de Haziran’dan sonra para politikasında gevşeme sinyali vermesi sermaye girişlerini artıran diğer unsur oldu. Bu gelişmelerin ardından 2.07’nin altına çekilirken, faiz yüzde 8.95’e kadar geriledikten sonra akşam saatlerinde yüzde 9.10’dan işlem gördü. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, politika faizinde sınırlı bir indirim olabileceğini, bankaların Merkez Bankası’nda tuttukları rezerve de yüzde 3’ü geçmeyecek şekilde faiz ödenebileceğini söylemişti.

Çarkların hızı tahminleri aştı

Sanayi üretimi 4 ayın en düşüğünde olsa da Mart ayında tahminleri aşarak yüzde 4.2 olarak belirlendi. CNBC-e anketine katılan 10 ekonomist takvim etkisinden arındırılmış veri ile yüzde 2.4 artış bekliyordu. Sanayi üretimi Mart ayında, Kasım 2013’teki yüzde 4.7’den bu yana en düşük artışı kaydetmiş oldu ancak yine de beklentilerin çok üzerinde çıktı ve olumlu karşılandı. Sanayi üretimi Şubat’ta yüzde 4.9, Ocak’ta yüzde 7.1 artmıştı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.3 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi aynı kaldı. Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 1.9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Haberin Devamı