Gazete Vatan Logo

Ön yüzünde lale arkada ilk Meclis binası var

Nüfus cüzdanlarının yerini alacak olan çipli kimlik kartları, görücüye çıktı. Şifreli grafik tasarımlar, özel DNA’ya sahip mürekkepler, mikro ve nano yazılar gibi gizli ve açık güvenlik özelliğine sahip

Ön yüzünde lale arkada ilk Meclis binası var

Yeni kimlik kartları gelecek ay pilot il Kırıkkale’de dağıtılmaya başlanacak. Kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor. Türkiye’nin önde gelen grafik tasarımcılarının çalışmaları ve Merkez Bankası Banknot Matbaasının katkılarıyla tasarlanan kimlik kartında, Osmanlı motiflerine sahip çıkılarak ve Cumhuriyetin modern çizgileri de kullanılarak oluşturulan motifler, banknot basımında kullanılan tekniklerle kimlik kartına uygulandı.
Uluslararası alanda Türkiye’yi temsil rengi olan turkuazın ağırlıklı olarak kullanıldığı kimlik kartları, kadın-erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tek tasarımda olacak. Kredi kartı büyüklüğünde ve yüksek dayanıklılığa sahip materyallerden üretilen yeni kimlik kartı kolayca taşınabilecek.
Nasıl alınacak?
Çipli kimlik kartları için ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılacak. Bunun için tüm ilçe nüfus müdürlükleri başvuru ihtiyaçlarına göre hazırlandı. Vatandaşlara bankolar yerine masalarda hizmet verilecek. Yoğun ilçelerde sıramatik sistemleri kurularak kaliteli hizmet sunulması için tedbirler alındı. Dileyenler randevu alarak başvurusunu yapabilecek. Başvurusu alınan ve gerekli kontrollerden geçirilerek onaylanan kimlik kartları, vatandaşların beyan ettikleri adreslerde teslim edilecek. Kimlik kartıyla ilgili resmi web sitesi açılacak.

Yüksek güvenlikli, çipli
KİMLİK kartı elektronik, görsel ve kimyasal bir çok güvenlik unsuru barındırıyor. Tamamen benzersiz ve yalnızca kimlik kartına özel tasarlanmış ve üretilmiş olan şifreli grafik tasarımlar, özel DNA’ya sahip mürekkepler, mikro ve nano yazılar gibi onlarca gizli ve açık güvenlik özelliğine sahip kimlik kartının bazı güvenlik özellikleri ise açıklanmıyor. TÜBİTAK tarafından geliştirilen şifre mekanizmalarıyla korunan kimlik kartının bilgilerine ulaşmak imkansız. Veriler, Ankara ve Konya’da inşa edilen merkezlerde yedekli olarak tutuluyor.

Haberin Devamı