Gazete Vatan Logo

Ölünün ardından yemek verilmez "DUA" edilir

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak, annesi Anış Durak için ölümünün yedinci gününde "7 yemeği yapmayacağını, gazete ilanıyla duyurup, "Dinimizde dua ve ibadet süreklidir. 7,40, 52 ayrıntısı yoktur" dedi

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Burak'ın annesi Anış Durak, geçen cuma günü evinde yaşamını yitirmiş, cumartesi günü de toprağa verilmişti. Annesinin ölümü sonrası başsağlığı dileklerini kabul eden Başkan Aytaç Durak, dün gazetelere verdiği ilanda, cenazeye katılarak, acısını paylaşan, telefon veya mesajla taziyelerini bildirenlere teşekkür etti. ilanın altına eklenen notta ise bir gelenek yıkıldı ve, "Dinimizde dua ve ibadet süreklidir. 7,40,52'nci gün ayrıntısı yoktur. Bu nedenle '7 yemeği' yapılmayacaktır. Taziye ziyaretleri, 21 Temmuz 2005 Perşembe gününe kadar akşamları Kenan Evren Bulvarı'ndaki cenaze evinde kabul edilecektir" denildi.

İlanı veriş nedenini açıklayan Durak, duanın her zaman her yerde yapılabileceğini söyledi. Adana İl Müftüsü Mehmet Barış da ölen kişinin ardından evde ziyafet verir gibi yemek yapmanın dini bir vecibe olmadığını, bunu doğru da bulmadıklarını söyledi.

Ölüm törenleriyle ilgili gelenekler...
Ölen kişinin defnedilmesinin ardından, cenaze evinde üçüncü gün ölü helvası yapılır, baş sağlığı için gelenlere ikram edilir. Helva yapılırken ve yenirken ölünün ruhuna fatiha okunur.

7 yemeği: Ölümün yedinci gününde verilir. Yemeği verenlerin ekonomik durumu iyi ise haşlanmış et yufkaya sarılarak baş sağlığına gelenlere verilir. Bazı evlerde döğme çorbası ve lahmacun verilir.

40 yemeği: Ölümün kırkıncı gününde verilen yemektir. Yemekli mevlit okutulur. Koyun kesilir, etinden çeşitli yemek hazırlanır.

52 yemeği: Ölünün elli ikinci gününde verilen yemektir. Ölünün sevdiği yemekler pişirilerek yakınlarına dağıtılır. Bazı evler aşure yaparak dağıtır.

Kazma kürek - kazma takırtısı yemeği: Eski Türklerden günümüze kadar gelen ölünün gömüldüğü gün mezardan dönenlere ölü evinde yemek yeme pratiğine Adana ve çevresinde az da olsa rastlanır. 'Kazma kürek yemeği' veya 'Kazma tıkırtısı' adı verilen bu yemek toplu bir şekilde ölünün ruhu için yenilmektedir. Yemeği genellikle komşular getirirler.

Haberin Devamı