Gazete Vatan Logo

Ölüm Vadisi'nde çiçek açtı!

Ölüm Vadisi'nde çiçek açtı!

ABD'deki Mojave Çölü'nde yer alan ve aşırı sıcaklığı nedeniyle "Ölüm Vadisi" diye adlandırılan bölgede, El Nino doğa olaylarının ardından 11 yıl sonra çiçek açtı Geçtiğimiz yıldan bu yana Büyük Okyanus'un doğusundaki El Nino dalgalarının oluşturduğu hava hareketlilikleri ve iklim değişikliği, Amerika kıtasında birbirinden ilginç doğa olaylarını beraberinde getirmeyi sürdürüyor. ABD'nin Kaliforniya ve Nevada eyaletleri arasındaki Mojave Çölü'nde yer alan ve aşırı kuraklığı sebebiyle "Ölüm Vadisi" olarak adlandırılan bölgede, El Nino olaylarının ardından 11 yıl sonra ilk defa çiçek açtı. Sevindirici doğa olayı ABD basını ve televizyonlarında "Süper Çiçeklenme" başlığıyla yer buldu.

EN KURAK BÖLGE...

Vadinin çimenlik bölgelerinde açan sarı, pembe mor ve beyaz renkli kır çiçeklerini inceleyen doğa bilimciler, bunun Ölüm Vadisi için en az 10 yılda bir görülecek kadar az rastlanan bir durum olduğunu belirtti. Nadir manzarayı yerinde görmek isteyen Kaliforniyalılar ise "Ölüm Vadisi"ni ziyaret ederek kır çiçeklerinin açtığı yerlerde fotoğraf çektirdi. Kaliforniya'nın kuzeyinde geçen yıl ekimde yağan yağmur, "Ölüm Vadisi"nde 7 santimetreye kadar su birikintisi meydana getirmişti. Meteoroloji uzmanları Kuzey ABD'nin en kurak bölgesi olarak tanımlanan vadiye yıllar sonra gelen çiçeklenmenin ise El Nino olaylarının meydana getirdiği hava değişikliğinden kaynaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

56 DERECEYİ GÖRDÜ

Bu vadide çiçeklerin en son şubat 2005'te ondan önce de 1998'in kış mevsiminde gelen bir yağmurun ardından açtığı biliniyor. ABD'deki en sıcak kırsal bölge olarak da bilinen vadide ortalama sıcaklık 35 derece olarak ölçülüyor. "Ölüm Vadisi"ndeki en yüksek sıcaklığın, 1913'te 56 derece olarak ölçüldüğü kayıtlara geçmişti. Aşırı sıcaklar nedeniyle yağmurun da çok yağmadığı vadide yıllık ortalama yağmur en fazla 5 santimetre su kalınlığında yağarken geçen yılki yağmur da son yılların en yoğun yağışı olarak belirlendi.