Gazete Vatan Logo

Ölüm uçan balonda

Ankara’da 9 yaşındaki Muhammet Eymen Bayram, doğum gününde uçan balonundaki helyum gazını çekmesi sonucu kalp krizi geçirip yaşamını kaybetti

Ölüm uçan balonda

Ankara Gölbaşı Nesibe Aydın Koleji 3-F sınıfı öğrencisi olan Muhammet Eymen Bayram, 2 Nisan Pazar günü arkadaşları ile birlikte doğum günü kutlamasında uçan balon aldı. Bayram, doğum günü sonrası evinde bulunan uçan balonundaki helyum gazını soludu. Gazı solumasından sonra sırada bayılan Bayram, yoğun bakıma alındı ama hayatını kaybetti. Gazi Hastanesi’ndeki yetkililerden alınan bilgilere göre, Muhammet Eymen Bayram’ın ölüm nedeni, ‘Helyum zehirlenmesine bağlı septik şok’ olarak olduğu belirtildi.

Sesini inceltip komiklik yapıyordu

Muhammet Eymen Bayram’ın cenazesi Gölbaşı ilçesindeki Hacıhasan Mahallesi Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından mahalle mezarlığında toprağa verildi. Cenazeye Bayram’ın ailesi, öğretmenleri ve arkadaşları katıldı.

Yeğenini kaybetmekten büyük üzüntü duyduklarını söyleyen amcası Kasım Bayram, yeğeni Muhammet Eymen Bayram’ın helyum gazını sesini inceltip komiklik yapmak için çektiğini anlattı. Kasım Bayram, şunları söyledi: “Helyum gazının sesini incelttiğini ve komik bir ses çıkartacağını düşünerek gazı çekmiş ve ciğerlerine baskı yapmış ve kalbi durmuş. Hastaneye yetiştirildi ve kalbini çalıştırdılar, ama durumu kritik olduğundan 3 gün hastanede yoğun bakımda kaldı, sonra yaşamını kaybetti. Yeğenim Bayram, televizyondan gördükten sonra sesini incelttiği gerekçesiyle balondan helyum gazını çekmiş olabilir. Helyum gazının insanlara ne kadar zararlı olduğunu anlatamadılar. Helyum gazı çok canlar yakıyor. Bunun önüne bir türlü geçilemedi.”

Haberin Devamı

Sakın bunu yapmayın

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Recep Akdur, Sesin, helyum içinde daha hızlı hareket ettiğini, bu nedenle helyum içinde seyreden seslerin tizleştiğini vurgulayarak, bu durumun insanlara komik ve eğlendirici geldiğini söyledi. Akdur, şöyle konuştu: “Bunu öğrenen çocuk ve gençler arasında, bunu uygulamak oldukça yaygınlaştı. Çocuk ve gençler, balonculara üç beş kuruş vererek, helyum kokluyor sonra da konuşabiliyorlar. Çıkan tiz sesler, onları eğlendiriyor, ancak bu eğlence nedeniyle her yıl yüzlerce çocuk yaşamını yitiriyor. Çünkü, helyum çok aktif bir gaz olduğu için akciğerlerde oksijen alımını engelliyor. Gelişen ani oksijensizlik nedeni ile kişi bayılma nöbeti geçiriyor. Ayakta ise düşüyor ve yaralanıyor. Bol miktarda helyum solunmasında ise ani hayati organlar duruyor ve bu durum ölümle sonuçlanıyor.”

Haberin Devamı

Okul önlerinde yasaklanmalı

Bu nedenle, helyum satışının kontrol altına alınması gerektiğine işaret eden Akdur, “Özellikle okul önlerinde helyumlu balon satışı yasaklanmalıdır” dedi. Akdur, balon satıcılarının, kesinlikle çocuklara helyum solutmaması gerektiğini vurgulayarak, “Helyumlu balonların üzerinde ‘dikkat helyumla doldurulmuştur - solunması tehlikelidir uyarısı’ bulunmalıdır” önerisinde bulundu.