Gazete Vatan Logo

Ölüm havuzunda ihmaller zinciri

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde 3’ü çocuk 5 kişinin kaçak akıma kapılıp hayatını kaybettiği yüzme havuzunda 4 ölümcül ihmal tespit edildi

Ölüm havuzunda ihmaller zinciri

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde su parkında elektrik kaçağı nedeniyle önceki gün meydana gelen olayda 5 kişi yaşamını yitirdi. Kuzuluk mahallesindeki aquaparktaki havuzda yüzen 3 çocuk Gökay Yıldırımgeç (13), Nurullah Ünlütürk (15) ve Merit Kaliç (17) akıma kapıldı. Onları kurtarmak isteyen işletme sahibi Mehmet Kaya (58) ve oğlu Kadir Kaya (30) akıma kapılarak hayatını kaybetti.

Tadilat yapılıyormuş

Facia sonrasında Akyazı Cumhuriyet Savcılığı aquaparkta inceleme yaptı. İnceleme sırasında, olayın, havuz ve çevresinde Ramazan Bayramı öncesinde bakım ve ilaveler yapılması sırasında çevredeki kablolardan birinin metal ayakları havuzun içerisinde olan tramplene teması sonucu meydana geldiği belirlendi. İşletmede böyle durumlarda elektriği kesecek kaçak akım rölesinin olmadığı tespit edildi.

‘Kaçak akım rölesi yok’

Sakarya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Cumali Aytur da dün olay yerinde ön incelemelerde bulundu. İncelemeden sonra ise şu bilgileri paylaştı: İlk gözlemlediğimiz elektrik tesisatının bir uzatma kablosuyla alındığı ve metal kasanın üzerinde olması nedeniyle meydana gelen kaçağın havuzda elektrik akımına yol açması. Burada çok fazla ihmal var. Elektrik tesisatı uygun değil. Kaçak akım rölesi yok. Elektrik panosu ve motor odası yok. Genel olarak da baktığımızda işletmenin yönetmeliğe uygun olmadığını gördük. Bu tamamen kendi imkanlarıyla yapılan bir yer olarak gözüküyor. Buranın ruhsatı var mı bilmiyoruz. Dolayısıyla projesini de göremedik. Bayramdan sonra ilk olarak belediyeden konuyla ilgili bir açıklama isteyeceğiz.

Haberin Devamı

30 volt sonrası hayati

Aytur dört ihmalin ise ölüme neden olduğunu söyledi:

1- Uzatma kablosuyla buraya alınan elektrik kablosundan gelen kaçak, metal aksanlar vasıtasıyla havuza akım vermiş. İnsan vücudu için 30 volt sonrası zaten hayatı tehlike taşır. Burada 220 volt kullanılmış. Öncelikle elektrik tesisatı uygun değil.

2- Havuza giren metal aksamda yalıtım yok.

3- Elektrik panosu ve motor odası bulunmuyor.

4- Son olarak da 60 TL’lik kaçak akım rölesi bulunmuyor. Eğer olsaydı elektrik hemen kesilecek ve bu facia yaşanmayacaktı.

Haberin Devamı

Eskiden pansiyonmuş

İşletmecisi Mehmet Kaya ve oğlunun yaşamını yitirdiği aquaparkın bulunduğu binanın yaklaşık 15 yıllık olduğu daha önce bölgede kaplıca suları olması sebebiyle pansiyon olarak işletildiği öğrenildi.

Ancak pansiyonun jandarma denetiminde fuhuş nedeniyle mühürlenmesi sonrasında işletmecinin havuz açtığı belirlendi.

YARALI KURTULAN GENÇ O ANLARI ANLATTI:

‘Girmeyin elektrik var’ diye bağırdım

Aquaparkta facianın yaşandığı gün temizlikçi olarak işe başlayan 20 yaşındaki Zafer Kerim korku dolu o anları anlattı. Akyazı Devlet Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından taburcu olan Zafer Kerim, şunları söyledi: İşe başladığım ilk günümdü, temizlik yapıyorduk. Nurullah havuza atladı ‘Boğuluyorum’ diye bağırıyordu. Havuza atladım elektrik akımına kapıldım. Hemen bağırdım ‘Girmeyin elektrik var’ diye. Benim kurtuluşum Allah tarafından. Kendimi zar zor dışarı attım.

Yaz tatilinde çalışıyorlarmış

15 yaşındaki Nurullah Ünlütürk’ün yaz tatilinde aquaparkta çalışarak harçlığını çıkartmaya çalıştığı belirtilirken, cenazesi, Boztepe Mahallesi Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazı sonrası aile mezarlığında toprağa verildi. İşletme sahibi Mehmet Kaya’nın kız kardeşinin oğlu olduğu öğrenilen 17 yaşındaki Mert Kaliç’in de yaz tatilinde aquaparkta çalıştığı belirtilirken, onun cenazesi de Gazi Süleymanpaşa Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Ruhsat var ama tadilat projesi yok

Facianın meydana geldiği aquaparkın 2014 mahalli idareler seçimiyle kapatılan Kuzuluk Belde Belediyesi’nden 2012 yılında ruhsatlandırıldığı belirlendi. Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan, işletmenin 2012 yılında ‘yüzme havuzu ve eğlence merkezi’ ruhsatını aldığını söyledi. Yaklaşık 5 yıldır bölgede havuz olarak faaliyet gösteren ve gençlerin gittiği küçük ölçekli tesiste ruhsat dışında yapılacak düzenleme ile ilgili olarak Akyazı Belediyesi’ne yapılmış ‘tadilat projesi’ başvurusu olmadığı öğrenildi. Tesisin açılışından sonra çeşitli tarihlerde ilaveler yapıldığı belirlendi. Soruşturma kapsamında da tesisin ruhsat alınırken durumunu gösteren projenin Akyazı Belediyesi’nden istenileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Arkadaşları yıkıldı

Havuzda elektrik akımına kapılarak yaşamlarını yitiren 5 kişinin cenazeleri, Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak Akyazı’ya getirildi. Akyazı Hastane Mahallesi’nde yaşayan işletme sahibi Mehmet Kaya ile oğlu Kadir Kaya’nın cenazeleri, Yeşildirek Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra aile kabristanlığında toprağa verildi. Olayın en küçük kurbanı 13 yaşındaki Gökay Yıldırımgenç’in cenazesi öğle namazından sonra Şose Mahallesi Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından aile mezarlığında toprağa verildi. Gökay’ın yakınları cenazede sinir krizi geçirdi. Ağabeyi “Sen gitmeseydin de ben gitseydim” diyerek ağladı.

Bakan Müezzinoğlu: Tedbirsizlik ve denetimsizlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, havuz faciası için “İhmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik” ifadesini kullandı. NTV’ye konuk olan Bakan Müezzinoğlu, “Çok acı bir tablo. Bayram arifesinde 5 vatandaşımızı havuzda kaybettik. Tamamen ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik” diye konuştu.

Elektrikçi serbest

Facianın yaşandığı biri küçük iki havuzun bulunduğu aguaparkta elektrik işini yapan elektrikçi Kemal Dursun jandarma tarafından gözaltına alındı. Dursun’un, metal ayakları suyun içerisinde bulunan tramplenin yanındaki kabloların izolasyonunu yeterince yapmadığı öne sürüldü. Dursun adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.