Gazete Vatan Logo

Ölü sezonu diriltir

Türkiye’ye turist getiren acentelere verilen destekler yüzde 50 artırıldı. Ölü sezonda uçakla yolcu getirenlere 6 kat daha fazla teşvik verilecek. Uzakdoğu ile harcama potansiyeli yüksek ülkelerden turist getirenlere yüzde 20 ek destek sağlanacak.

Ölü sezonu diriltir

Türkiye’ye turist getiren seyahat acentelerine ve kruvaziyer gemilere sağlanan destek, yılın bölümlerine göre yeniden düzenlenirken miktarları da artırıldı. Daha önce uçak başına 6 bin dolar olarak verilen destekler bundan sonra ölü sezon olarak değerlendirilen Kasım-Şubat dönemi için 9 bin dolara çıkarıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren destek programı kapsamında; Antalya, Antalya Gazipaşa-Alanya, Denizli Çardak, Erzurum, Eskişehir Hasan Polatkan, Isparta Süleyman Demirel, İzmir Adnan Menderes, Konya, Kütahya Zafer, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, Nevşehir Kapadokya, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba ve Trabzon havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz (charter), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na da tarifesiz uçak seferleriyle 2018 yılında en az 30 kişiden oluşan turist grubu getiren seyahat acentelerine 1.500 ila 9 bin dolar destek sağlanacak.

Buna göre, 1 Ocak-28 Şubat tarihlerindeki uçuşlara 9 bin dolar, 1 Mart-31 Mayıs uçuşlarına 6 bin dolar, 1-30 Haziran uçuşlarına 3 bin dolar, 1-30 Eylül uçuşlarına 1.500 dolar, 1-31 Ekim uçuşlarına 3 bin dolar, 1 Kasım-31 Aralık uçuşlarına da 9 bin dolar destek ödemesinde bulunulacak.

Haberin Devamı

Kruvaziyerde yüzde 50 artış var

Kruvaziyer ile limanlara turist getiren A Grubu seyahat acentelerine yolcu başına 30 dolar destek veriliyordu. Limanlarda yaptıkları yüksek harcamalarla turizmci için büyük önem taşıyan kruvaziyer yolcuları için verilecek destekler artık ölü sezon olarak nitelendirilen Kasım-Nisan döneminde
45 dolara çıkarıldı. Mayıs-Haziran döneminde 35 dolar olarak verilecek destekler yüksek sezonda 25 dolar olarak güncellendi. Ayrıca karara göre, 2019’da indi-bindi limanlarına gelen yolcular için destek miktarı yüzde 50 artırılarak uygulanacak. Ayrıca, turun başlangıç noktasının Türk limanları olması halinde tek yönlü giden yolcular için de aynı koşullarda destek sağlanacak.
Uzakdoğu’ya ekstra destek
Düzenlenen destek programında Türkiye için kritik öneme sahip pazarlar da unutulmadı. Almanya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İsveç, Japonya ve Norveç pazarlarına verilen destek ile hedef pazar olarak görülen Çin, Endonezya, Hindistan ve Malezya’dan düzenlenecek uçak seferlerinde belirlenen destekleme tutarları yüzde 20 yükseltildi. Ayrıca, artık 200 ve daha fazla koltuk kapasitesine sahip uçaklarla yapılan seferlerde en az 150 yolcu getiren acentelere verilecek destekleme tutarları da yüzde 30 artırılarak uygulanacak.
Balkanlar için de otobüs teşviği olsun
Turist getiren uçaklara verilen teşvikleri olumlu karşıladıklarını ifade eden TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Ama bu konuda daha önce de dile getirdiğimiz bir önerimiz var. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Sırbistan’dan turizmciler, yakıt desteği benzeri bir teşvik uygulamasının ülkelerinden Türkiye’ye otobüsle yapılacak turistik turlarda talebi fazlasıyla artıracağını düşünüyor. Aynı şekilde benzer desteğin otobüs ile Yunanistan, Bulgaristan, Romanya başta olmak üzere diğer ülkelerden turist getiren otobüs işletmelerine de verilmesi 2018 yılı için Türkiye’ye yakın ülkelerden önemli bir cazibe oluşturacaktır” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı