Gazete Vatan Logo

Ölen kişinin kredi borcu ne olur?

Ölen kişinin kredi borcu ne olur? Sorusu akıllara takılan sorulardan biridir. Kredi çekip, borç henüz bitmeden ölmek birçok insanın başına gelebilecek bir durumdur.

Ölen kişinin kredi borcu ne olur?

Kredi boçlarının miras kapsamında olup, olmadığı; kişi öldükten sonra kredi borçunun ne olacağı soruları oldukça merak edilmektedir. Peki ölen kişinin kredi borcu ne olur? İşte detaylar...

Ölen kişinin kredi borcu ne olur?

Ölen kişinin kredi borcu ne olur sorusunu iki şekilde sıralamak mümkündür. Kredi kullanırken kişinin hayat sigortası yaptırması, bir avantaj haline gelmektedir. Kişi hayat sigortası yaptırmışsa, ölen kişinin kredi borcu sigorta tarafından karşılanmaktadır. Ancak tam tersi kişi hayat sigortası yaptırmamışsa ölen kişinin borcu, kişinin mirasçılarına kalabilir.

Zorunlu olmasa da konut, taşıt ya da ihtiyaç kredisi fark etmeksizin bankalar kredi çekerken kişiye hayat sigortası yapılmasını öneriyor. Hayat sigortası ise bazı istisnai durumlar dışında, kişinin tüm borcunu karşılıyor.

Peki bu istisnai durumlar nelerdir?

Ölme nedeni intihar gibi şüpheli bir nedenden kaynaklanıyorsa, sigorta ödeme yapmayabilir ya da otopsi yapılmasını isteyebilir.

Kredi çekerken hastalığı olmasına rağmen, bunu poliçede belirtmemişse sigorta da bu durumu tespit ederse ölen kişinin kredi borcu ödenmez.

Haberin Devamı

Ölen kişinin ödediği kredi borcu geri ödenir mi?

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmış kişinin ölmesi durumunda, ödenen kredi alınabilir. Hayat sigortası toplam borç için yapıldığından, kalan borcun ödenen bölümü de mirasçılara ödenir.

Burada dikkat edilmesi gereken ise, sigorta şirketleriyle yapılan sözleşmedeki maddelerin kontrol edilmesidir. Sigorta şirketleri sözleşmedeki maddeleri göstererek ödenen kredi taksitlerini geri ödemeyebilir. Bu nedenden dolayı sözleşmeyi dikkatli incelemek gerekir.

Hayat sigortası yoksa miracılar borcu öder!

Kredi çekilirken, ölen kişi hayat sigortası yaptırmamışsa kalan borç mirasçıya kalır. Mirasçıların mirası reddetme hakkı olduğundan, borç da ret edilebilir. Bu durumda değerli mal varlığı da ret edilmiş olur.

Reddi miras durumunda, borçlunun mal varlığı araştırılır, borç haciz yoluyla tahsil edilmeye çalışılır.

Mirasçılar borcu ret ettiğinde borçlunun kefilinden istenir, kefil yoksa o para artık batık borçtur.

Haberin Devamı

Kredi kartı borcu ret edilebilir mi?

Kredilerde olduğu gibi kredi kartı borçlarında da durum aynıdır. Kredi kartı alınırken, kredi karşı borçları için bir hayat poliçesi satın alınmışsa, borcu sigorta şirketi öder. Sigorta tarafından ödenecek tutar poliçede önceden bildirildiğinden, borç o teminat tutarı üzerinden tahsil edilir. Teminat üzerinde bir kredi kartı borcu varsa, borç kişinin yakınlarına devrolur. Mirasçılar bu borcu ödemek istemezlerse mirası ret edebilir ve böylece borçtan muaf olabilirler.