Gazete Vatan Logo

Ölçü yine kaçtı

YGS sınavına girişte öğrencilerin terör şüphelileri gibi aranması büyük rahatsızlık yarattı

Geçen yıl yaşanan kopya skandalları nedeniyle bu yıl yoğun güvenlik önlemleri alındı. Sınav merkezlerine girişte uzun kuyruklar oluştu. Alyans ve piercingler bile çıkartıldı.

Gergin ortam adayları sınava girmeden strese soktu

Saat 10.00’da başlayan sınav için öğrenciler ve veliler sabahın erken saatlerinden itibaren yollara düştü. Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi.

Sınav binalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik yoğunluğu yaşandı. Özellikle üniversite kampüslerinde ve ana caddelerde sınava girmek isteyen adayların uzun kuyruklar oluşturduğu gözlendi. Adaylar sınav yerlerine alınma saati olan 09.30’a kadar aileleri ve yakınları ile heyecanla beklerken, aynı zamanda son kontrollerini de yaptılar.

Sınav öncesi stres

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve detektörle arandı. Yoğun ve sıkı güvenlik önlemleri, her bir adayın didik didik aranması, öğrencileri sınava başlamadan strese soktu. Aramaların dakikalarca sürmesi nedeniyle kuyruklar da uzadı. Kapıdaki aramalar sırasında adayların üzerleri tek tek konrol edilirken, su şişeleri dışında salona hiçbirşeyin sokulmasına izin verilmedi. Türbanlı öğrenciler, geçen yılların aksine başörtüleriyle ilgili hiçbir zorlukla karşılaşmadı ancak, türbanları ve kıyafetleri çok sıkı arandı. Güvenlik önlemleri açısından adayların alyansları ve “piercing”leri de çıkarttırıldı. Adayların heyecan ve endişeleri yüzlerinden okunurken, onları salon dışında bekleyen velilerin de benzer durumda oldukları görüldü.

Kurallar hatırlatıldı

Aramadan geçen adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. Salondaki görevliler adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Ardından salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlattı. Daha sonra adaya ait sınav evrakı ile içinde kalem, silgi bulunan poşetler dağıtıldı.

Adaya özel soru kitapçığı

YGS’de ilk kez, “adaya özel soru kitapçığı ve fotoğrafının bulunduğu cevap kağıdı” güvenlik önlemleri çerçevesinde poşetler içinde verildi. Poşetler sınav başladığında adaylar tarafından açıldı. Adaya özel soru kitapçığında, sorular ve cevap şıkları kopyanın önlenmesi açısından farklı sıralarda yer aldı.Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar soru yöneltilen sınav, saat 12.40’ta sona erdi.

180 alan 2’nci sınava

YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. YGS’nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere, altı ayrı puan türü oluşturulacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanabilecekler. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.

Önce kapıda ter döktüler

Adaylar, sınava saçlarından ayaklarına kadar polis tarfından elle aranarak girdi. Aramalarda kuyruklar oluştu. Salonlara hiçbir malzeme sokulmadı, kalem, silgi kalemtıraş bile ÖSYM tarafından verildi.

SINAVDA BAYILDI

Sivas’ta YGS’ye Cumhuriyet Üniversitesi’nde sınava giren Hilal Erdem sınavın başlaması ardından baygınlık geçirerek ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Samsun’da da Derya Tuncer adlı öğrenci, sınav heyecanından dolayı geçirdiği panik atak yüzenden sınıfta fenalaştı. Ambulansta bir süre tedavi altına alınan öğrenci, sınavı 35. dakikada terk etmek zorunda kaldı.

KALEM TOPLADILAR:

Malatya Kent Konseyi Gençlik Meclisi, başlattığı bir kampanya ile ÖSYM’nin öğrencilere üniversite sınavı için dağıttığı kalemleri sınav çıkışı yoksul çocuklar için topladı.

SINAV YOLUNDA KAZA:

Amasya’nın Suluova İlçesi’nden YGS’ye girmek için Amasya Üniversitesi’ne giden 18 yaşındaki Merve Eskici, dayısının kullandığı otomobilin kaza yapması sonucu yaralandı. Merve Eskici, sınav yerine hastneye gitti.

TUĞBA GİREMEDİ:

Manisa’da üzerine konser alanındaki çelik platform düşen 18 yaşındaki Tuğba Bağcı, ailesi ve doktorların kararıyla 1.5 yıldan bu yana hazırlandığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giremedi.

KİMLİĞİNİ KAYBETTİ

Gümüşhane’de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) önceki nüfus cüzdanını kaybeden Özkan Akyol, polisten yardım istedi. Telsizle anons yapıldı. Kimlik tesadüfen bir başka poliste bulundu. Akyol sınava girebildi.

Haberin Devamı