Gazete Vatan Logo

Okumaya geldi, savaşa katıldı

Çanakkale Savaşına katılanlar arasında Osmanlı vatandaşı olan Kıbrıslı Türkler de vardı.

Okumaya geldi, savaşa katıldı

Bunlardan biri de Çanakkale gazisi olan Dr. Mehmet Ali Erginel’di. İstanbul Tıp Fakültesi’ni burslu olarak kazandı. Ancak daha öğrenciyken Balkan Savaşları çıktı. Mehmet Ali ve diğer tıbbiye öğrencileri tahsili bırakarak savaşa katıldı. Savaş sona erince hayatta kalanlar okula geri döndü.

Mehmet Ali, 1914 yılında Askeri Tıbbiye’den mezun oldu. Mezun olduktan sonra ise 1915 yılında Çanakkale Savaşı başladı ve genç bir doktor olarak savaşa katıldı. En güç koşullarda ateş altında binlerce yaralı Mehmetçiği tedavi eden ekibin içinde bulundu. Dr.Mehmet Ali Bey yaralıları ziyarete gelen Komutan Gazi Mustafa Kemal ile tanışma ve konuşma fırsatını buldu. 1918 yılında Mondros ateşkesinin arkasından Osmanlı ordusu terhis edilince Dr. Mehmet Ali Erginel Kıbrıs’a döndü. Dönüşü şaşkınlıkla karşılandı. Çünkü herkes onu öldü biliyordu.

1952 yılında Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki görevinden emekli olan Dr. Mehmet Ali Erginel, son yıllarını o yıllarda Kıbrıs’ın Lapta köyü Rum işgali altında olduğu için İstanbul’da geçirdi. 1971’de de vatanına hasret hayatını kaybetti.

Haberin Devamı