Gazete Vatan Logo

Okul alışverişinde sepet 1.150 TL’ye doluyor

DORinsight’in ‘Okul Alışverişi’ anketine göre okul alışverişlerinde çocukların sözü geçerken, veliler bu alışveriş için ortalama 1.150 TL ayırıyor. Birden fazla çanta ile oyuncak gereksiz görülüyor.

Okul alışverişinde sepet 1.150 TL’ye doluyor

OnlIne araştırma şirketi DORinsight’ın, 18 milyon öğrencinin derse başladığı 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için yaptığı ‘Okul Alışverişi’ anketine göre, bu yıl aileler okul alışverişi için ortalama 1.150 TL’lik bütçe ayırdı. 1.229 kişinin katıldığı ankette, en çok fiyat artışı kıyafet-üniforma ve kitap-defterde yaşanırken alışverişte en önemli kriter yine kalite oldu. Yapılan araştırmada velilerin yüzde 58’i okul alışverişlerinde çocukların etkisi olduğunu belirtirken yüzde 42’si çocukların etkisi olmadığını söylüyor.

Büyük masraf üniformaya

Yüzde 82’si bütçelerinin geçen yıla göre arttığını, yüzde 11’i azaldığını, yüzde 7’si de aynı kaldığını belirtiyor. Alışverişe ayırdıkları ortalama bütçe bu yıl 1.150 TL oluyor.

En çok hangi alışveriş kaleminde fiyatların arttığı sorusuna yüzde 50’si kıyafet ve üniforma, yüzde 21’i kitap-defter, yüzde 10’u kırtasiye, yüzde 8’i hem ayakkabı hem de okul ve beslenme çantası cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 57’si okul alışverişi sırasında gereksiz gördükleri ek masraflar sorulduğunda birden fazla çanta cevabını verirken, bu yanıtı sırayla oyuncak (yüzde 47), el işi malzemeleri (yüzde 21), eşofman (yüzde 7), spor ayakkabı (yüzde 6) izledi.

Haberin Devamı

Alışverişin yüzde 44’ü AVM’den
Okul alışverişindeki en önemli kriter sorulduğunda katılımcıların yüzde 41’i kalite, yüzde 20’si kullanışlılık-dayanıklılık, yüzde 15’i fiyat, yüzde 13’ü de zararlı olmayan hammaddelerden yapılması yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 62’si okul alışverişlerini uygun fiyatlı mağazalardan yaptıklarını söylüyor. Yüzde 44’ü AVM içindeki mağazalardan, yüzde 33’ü zincir marketler, diğer yüzde 33’lük kesim de internetten alışveriş yaptıklarını belirtiyor.
Kitap-defter internetten
Ankette, en çok hangi ürün grubunu internetten satın aldıkları sorulduğunda da yüzde 35’i kitap-defter cevabını verirken, yüzde 34’ü kırtasiye, yüzde 32’si ayakkabı olduğunu söylüyor.