Bir numara

Aynı soru tekrarlanıyor, cevap bulunmadıkça da tekrarlanacak. 15 Temmuz gecesi saat 21 sularında “birisi” harekatın başlaması için emir verdi. Bu emrin üzerine tanklar, uçaklar harekete geçti. Askerler, askeri okul öğrencileri kendilerine bildirilen görev yerlerine gittiler. Harekatın kalbi olan operasyonu yapmakla görevli seçkin askerlerden oluşan tim bir helikopterle Marmaris’e hareket etti.

Harekete geçen az buz bir askeri kuvvet değildir, harekatın hedefi de Tayyip Erdoğan’ın öldürülmesi ve ülke yönetimine el konulmasıdır.

Bu mekanizmanın harekete geçebilmesi için söz, emri, talimatı dinlenecek, uyulacak “birisi” gerekiyor. O “birisi” Erdoğan’ın devre dışı kalmasının ardından, yönetime el koymanın nasıl yapılacağını da bilen kişidir.

Cumhurbaşkanı görevi, başbakan görevi birilerine verilecektir. Herhalde darbe kararını verenler, “önce yönetimi ele geçirelim, bunlara sonra karar veririz” dememişlerdir.

27 Mayıs’ta da, 12 Mart’ta da, 12 Eylül’de de, hatta başarısız 9 Mart’ta da darbe kararı veren askerlerin sivil siyasi kadroları vardı. Üç darbede de bu kadrolar askeri yönetimlerin yanında çalıştılar.

Haberin Devamı

Darbenin üzerinden yaklaşık iki buçuk ay geçti, bütün kovuşturma ve soruşturmalar gerçek sonuçlara ulaşamayacak çerçeveler içinde dönüyor.

Öğretmenler, eski futbolcular, tatlıcılar falan derken siyasi “ayak” adına, darbe ile uzaktan yakından ilişkisi olamayacak muhalif yazarların peşinde koşuluyor.

Darbenin siyasi ayağı karanlıkta kaldıkça, darbe kararını veren “birisi” ile ilgilenilmedikçe darbe girişiminin niteliğiyle ilgili soruların da artmaya başlaması kaçınılmazdır. Şu ana kadar yapılan tutuklamalar içinde, aslında “kızakta” olan bir orgeneral en yüksek rütbeli zanlıdır. Silahlı kuvvetlerin önemli bir kısmının kızaktaki bir orgeneral tarafından harekete geçirilebileceğine de Silahlı Kuvvetleri biraz tanıyan hiç kimsenin inanması mümkün değildir. Eğer bazı pazarlıklar sonucu, “bir numara” aranmıyorsa, FETÖ ile yetinme kararı verilmişse anlamsız soruşturmalar ve tutuklamalarla da bir yere ulaşılamaz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR