Fırıldaklar

Ak Parti cenahında sular durulmuyor, kavga köşe yazarları üzerinden devam ediyor.

Bir köşe yazarının son ettiği laflardan biri “Ak Partili fırıldaklar”. Tam olarak kimleri kastettiği tartışılıyor, ama herhalde Ak Parti’nin üst kesimi anlıyordur.

On dört yıl iktidar herkesi yorar ve kaçınılmaz uyum sorunları yaratır. Değişim ne yönde olursa olsun ayak uyduramayanlar olur. Hızlı ayak uyduranlar dolayısıyla da “fırıldaklar” gibi sıfatlar ortaya çıkar.

Ak Parti ortaya çıkarken, “muhafazakar demokrat” tanımının altı çok açıkça doldurulmuştu.

“Muhafazakarlık”, inançlara dayalı hayat tarzına tam özgürlük olarak özetlenebilir. Bu, “laikçi” kesimde büyük korkular yarattı, ama o korkuların on dönt yıl içinde gerçekleştiğini söylemek açık bir haksızlık olur.

“Demokrasi” kısmında ise, belki muhafazakarların bir kısmının fazla bulduğu bir “Batılı demokrasi” hedefi konulmuştu. “İleri demokrasi”nin Doğulu bir örneği olmadığına göre ve demokrasiden aynı şeyi anlıyorsuk, bu “Batılı demokrasi”dir.

On dört yıl sonra Ak Parti’nin tabanını, oy verenleri bilemeyiz ama kadroları değişimin yönü üzerinde aynı fikirde görünmüyorlar.

Haberin Devamı

Bunda kuşkusuz on dört yıllık iktidarın avantaları da dezavantajları da etkili olmaktadır. İktidar imkanlarının kullanımı da, yasaları çiğneyen bir durum olmasa da farklı çekişme ve rekabetler yaratabilir.

Ak Parti henüz yeni anayasa hamlesine geçmiş değildir. Yeni anayasa eğer, kuruluştaki demokrasi hedeflerine uygun bir şekilde ortaya gelirse herhangi bir sorun yaşanması da söz konusu olamaz.

Ancak başkanlık sistemi konusunda tepede bazı kuşkular olmalı ki, anayasa hamlesi sürekli ertelenmektedir.

Toplumda tekrar bir büyük çatışma alanının ortaya çıkmasını istemeyen ve bugünkü cumhurbaşkanı sisteminin, fiili başkanlık durumunun devam etmesini yeterli gören Ak Partililerin olduğu bellidir.

Bir toplumsal çatışma alanı yaratmak yerine, çok geniş bir toplumsal ittifakı sağlayabilecek bir anayasa hamlesi Ak Parti’nin bir kesimine daha doğru gelmektedir.

İçerdeki tartışmanın kuvveti de, ortaya “fırıldaklar” lafının atılmasından anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR