Sıradaki barışma

Rusya ile hızlı barışma, İsrail ile, daha yavaş olsa da daha radikal bir barışma gerçekleşince herkesin gözü aynı noktaya döndü.

En yakın beklentiler Suriye konusunda bir yumuşama ile Mısır ile barışma.

Her ikisi de muhtemeldir ve zor değildir. Ama asıl beklenmesi ve kuvvetle talep edilmesi gereken barış halen Kürtlerle barıştır.

Bir yıl önce Hükümet-devlet barış sürecini rafa kaldırmaya ve büyük operasyonlara başlamaya karar verirken herhalde savaşın bu noktaya kadar geleceğini beklemiyordu.

Suriye Kürtleri de aynı dönemde, PKK uzantıları olarak nitelendi ve dışlandı.

Şu anda Suriye Kürtlerinin örgütleri kuvvetli dış desteklerle kendi bölgelerine tam hakim olmuşlardır ve Suriye’deki değişimle birlikte özerklik aşamasına geçeceklerdir.

Bölgedeki askeri durum, IŞİD’in geriletilmesinde Suriye Kürtlerinin önemli bir kuvvet haline gelmesiyle birlikte Ankara da sessizlik noktasına geçmiştir.

Ankara, Kuzey Irak’taki fiili bağımsızlığa karşı tutumunu çoktan terk etmiştir. Suriye Kürtleri de özerklik noktasına geldiklerinde bunu da kabul edecektir.

Haberin Devamı

Asıl barışma Türkiye Kürtleriyle olacak barışmadır. Türkiye Kürtleri barış sürecine verdikle büyük destekle bu barış beklemekte, istemektedir.

Ankara, Türkiye Kürtleriyle barışma iradesini gösterdiği, bu iradeyi inandırıcı şekilde ortaya koyduğu zaman Türkiye Kürtlerinin PKK’yı dışlama sürecinin başlayacağını Ankara’da görenler hala vardır.

Türkiye Kürtleriyle barışma sürecini başlatmakta geciktikçe büyük korkularımızın gerçek olmaya yaklaştığını görenlerin öne çıkma zamanı çoktan gelmiştir.

Türkiye Kürtleriyle barışma sürecini kuvvetli şekilde başlatmak için tabii ki barış sürecini başlatırken gösterilen cesaret, belki daha da fazla cesaret gerekiyor.

Bu cesaret askeri operasyonları durdurmak da olabilir, Abdullah Öcalan’ın ev hapsine çıkması da olabilir, HDP’lilerin Meclis’ten kovulmaktan vazgeçilmesi de olabilir.

İsrail ile barışırken, Rusya ile barışırken, Ortadoğu politikasında ciddi bir revizyon yaparken gösterilen cesaretin Türkiye Kürtleriyle barışmak için gösterilebileceğini de düşünmek için çok fazla neden var.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR