Yaptığınızın farkında mısınız?

Kürtler merkez siyasete 1991 seçiminde SHP listelerinde yer alarak girdiler. Sonra 1994’te enselerinden tutularak önce Meclis’ten atıldılar, sonra hapse kondular.

Sonra ne olduğunu hatırlayanlar bilmeyenlere anlatsın. “90’lar” diye andığımız o kâbus dönemini hep birlikte yaşadık.

Meclis dün yine Kürtlerin merkez siyasetten atılması için el kaldırdı. Muhtemelen 40’ın üzerindeki HDP’li milletvekili “teröre destek” suçlamasıyla yargılanacak, tutuklanacak.

Böylece Meclis, merkez siyaset, demokratik siyaset bir kez daha Kürtlere kapanacak, HDP’ye verilmiş olan 5 milyon oy Meclis’in dışında kalacak.

Asıl önemlisi, Kürtlerle Ankara arasındaki mesafe biraz daha büyümüş olacak, konuşma yolları tıkanacak.

Eğer HDP’ye oy vermeyen, hatta Ak Parti’ye oy veren Kürtlerin HDP’lilerin içeri atılmasından memnun olacaklarını zannedenler varsa, bunlar fena halde yanılıyorlar.

İlk aşama Ankara ile Kürtler arasındaki mesafenin biraz daha açılmasıdır. Türklerle Kürtler arasındaki mesafenin de daha çok açılmasını isteyen varsa, Meclis’in kararını referanduma götürür ve halka, Türklere onaylatır.

Haberin Devamı

Meclis’in anayasa değişikliğine 367 oy vermesiyle, değişikliğin kabulü için referanduma gerek kalmamıştır. Ama Cumhurbaşkanı isterse bu kararı yine de halkın önüne götürebilir. Halkın önüne gittiği zaman da ne çıkacağı bellidir.

Ak Parti ile MHP de Meclis kararıyla aldıkları sorumluluğu halkla paylaşmak, karara halkı da ortak yapmak isteyebilirler.

Savaş bir sonraki kuşağa da taşındığında, şehitler gelmeye devam ettiğinde bunun sorumlusu o kuşak tarafından arandığında “halk öyle oyladı” demenin ne kadar inandırıcı olacağı da o zaman görülecektir.

Meclis’in Kürtleri Meclis’ten atma kararını Batı’nın ve demokratik değerlere bağlı çevrelerin nasıl göreceği de bellidir. Onlara Türkiye’de demokrasi olduğunu anlatmak da imkânsız hale gelmiştir.

Meclis ne yaptığının, nasıl bir karara el kaldırdığının ne kadar farkındadır? Türkiye’nin gerçekten bölünme tehlikesine bu şekilde yaklaştığının farkında mıdır? Herhalde değillerdir ki, Ak Partilisi, MHP’lisi, CHP’lisi sevinç içinde el kaldırmışlardır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR