Kilis’in başıboş roketleri

Hemen her gün Kilis’e birkaç roket “düşüyor”. Bu roketlerin aldığı can sayısı ile ilgili rivayet muhtelif.

Bu roketlerin havada kalamadıkları için “düştüklerini” Kilis Valisi açıklamıştı. Bu veciz açıklamaya inanırsak, bu roketleri sanki birileri eğlence olsun diye havaya gönderiyor, tesadüf o ya, bunlar da hep Kilis’e iniş yapıp insan öldürüyor, bina yıkıyor.

Roketatar çok uzun menzilli bir silah değil, ama yakın menzilde ekili bir silah. Bu roketler de, anlaşılıyor ki, Türkiye sınırının çok yakınından ateşleniyor. Açıklandığına göre o bölgede hem IŞİD var hem Suriye ordusu var.

Dolayısıyla Kilis’i vuran roketleri ya IŞİD atıyor ya da Suriye ordusu. Üçüncü bir ihtimal görünmüyor.

Ankara Kilis’i vuran roketler konusundaki resmi açıklamalarda bugüne kadar “düşme” kelimesini tercih etti ve bu roketleri kimin Kilis’e “düşürdüğüne” ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

Bu roketleri IŞİD sınırımızın hemen kıyısından gönderiyorsa, bunlara karşılık verilmesi normaldir ve açıklanmış anlaşmalarla ilgili bir durum değildir.

Haberin Devamı

Ama roketatarlar Suriye askerlerinin ellerindeyse durum çok farklıdır ve bunlara karşılık vermek de Türkiye’nin en doğal ve meşru hakkıdır.

Bu roketler Türkiye’ye yapılmış bir “davet” ise birileri Türkiye’yi bataklığa biraz daha çekmek için bu roketleri gönderiyorsa üzerinde düşünmek gerekiyor.

Bölgedeki bazı kuvvetler Türkiye’ye “madem girdiniz kolay çıkamazsınız” diyor ve bu pozisyonları sağlama almak için bu operasyonları yapıyorsa yine sıkıntılı bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

Kilis’e roketler “düşüyor”, bunun açık bir teşhisi yapılmıyor, “angajman kuralları” gibi ifadelerden de uzak durulduğu zaman, sıkıntının tahminlerden daha ciddi olduğunu da düşünebiliriz.

Ortadoğu bataklığı bu ve daha epeyce bir süre bu bataklığın kurutulması mümkün olmayacak. Arap baharı bu bataklığın da kurumasını sağlayacağına ilişkin büyük umutlar yaratmıştı. Ama bu rüzgar da geldi Suriye duvarına çarpıp söndü.

Ve halen Türkiye’nin içinde kimlerin donattığı belirsiz canlı bombalar dolaşıp duruyor, Kilis’e de roketler “düşüyor”.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR