Meral Akşener rüzgarı

MHP’de Bahçeli’nin emekli olmasına kesin gözüyle bakılırken, Meral Akşener’in genel başkan adaylığının etkili bir rüzgar yarattığı görülüyor.

Bu rüzgarın MHP’yi aşıp, önemli bir seçmen kitlesini etkilediğine dair iddialar da arka arkaya ortaya konuluyor.

Bir araştırma kuruluşu Akşener’li MHP’nin yüzde 20 oy oranına ulaşacağını söyledi. Bir başkası da CHP’nin oylarını geçeceği iddiasını öne sürdü.

Gerçi bu ikinci kuruluşun yöneticisi geçen seçim tahmini tutmazsa araştırmacılığı bırakacağını söylemişti, anlaşılan bırakmamış, Akşener rüzgarının üzerine oturmaya çalışıyor.

Akşener ile olsa da MHP’nin oylarını yüzde 20 ve üzerine çıkarabilmesi, CHP’yi geçebilmesi için 5 milyondan fazla seçmeni kendisine çekmesi gerekiyor.

Bunun çok büyük bölümü de gelse gelse Ak Parti’den gelir. Bunun için de Ak Parti’nin oy oranının yüzde 40 dolayına inmesi gerekiyor.

Böyle bir ihtimal için ortada hiç neden olmadığına göre de, ortaya atılan oy oranlarının esas olarak MHP’lileri ve oy verenleri etkilemeye yönelik olduğu bellidir.

Haberin Devamı

MHP’nin geniş kesiminin Devlet Bahçeli’yi gidici gördüğüne ilişkin işaretler çoktur. Ayrıca Akşener dışında kuvvetli bir aday olarak Ümit Özdağ vardır.

Bundan sonraki süreçte Bahçeli yönetiminin, Meral Akşener’i MHP’den ihraç ederek kurultaya katılmasını engellemesi de çok büyük ihtimaldir.

Bu durumda MHP muhalefeti bir araya gelerek bir “emanetçi” genel başkan adayını seçtirmek, daha sonra da, Akşener’in tekrar partiye dönüşünün sağlanmasının ardından tekrar kurultay yapmak dışında bir seçeneği kalmamış olacaktır.

Bu da uzun ve yıpratıcı bir süreçtir ve ucunda MHP’den bir başka parti çıkmasa da ruhen bölünme vardır. Ruhen bölünmede de küskünlerin, kim olursa olsun kısmen BBP’ye kısmen de Ak Parti’ye taşınma olasılığı yüksektir.

Siyasette rüzgarların gerçekte olduklarından daha büyük ve etkili gösterilmesi sık kullanılan bir taktiktir. Ancak bu taktik beklentileri de yükselttiği için, hayal kırıklıklarına da yol açabilir ve açar.

Akşener rüzgarıyla gelen siyasi canlanmanın Ak Parti ve CHP’de yaratacağı etkileri ise zaman gösterecektir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR