Yüzde 54 fazla değil, normal

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti’nin iç ve dış politikada aldığı pozisyonların halkın desteğini aldığını gözlemlemek zor değil.

Muhalefet partilerinin ikisinin, CHP ve MHP’nin bu politikaları desteklemesi de bunu gösteriyor.

Bu gidişatın en doğal yönü de, Ak Parti’nin halk desteğinin kaçınılmaz olarak artmasıdır.

ORC Araştırma’nın son çalışmasında Ak Parti’nin oy desteği yüzde 54 olarak görünmektedir. Bu rakamın abartılı olduğunu düşünenler çıkabilir, ama manzaranın tümüne dikkatle bakınca başka bir ihtimal görünmemektedir.

Güneydoğu’da “askeri çözüm”, güney sınırında “dik duruş”u halkın onaylamaması için herhangi bir neden yoktur. Uzun süredir halka başka çözüm önerileri iletilmemektedir.

ORC’un araştırmasında başkanlık sistemine desteğin yüzde 57’ye yükselmiş olması da siyasetteki yeni yönelimlere daha “açık” hale geldiğini göstermektedir.

Bu oran, Ak Parti’nin oy desteğinin daha da yukarıya gidebileceğinin işareti olarak da görülebilir.

Araştırmada oy oranı yüzde 21.7 görünen CHP’nin ana muhalefet kimliğini kaybetme sürecinin devam ettiği de ortadadır. İktidar partisinin yarısına ulaşmayan bir halk desteğiyle bu partinin muhalefetinin “ana”lığın kalması da mümkün değildir.

Haberin Devamı

Oy oranı yüzde 11.6 görünen MHP’nin bir kısım seçmenini Ak Parti’ye kaptırırken CHP’den oy sağladığı da söylenebilir. Bu noktada kararsızlığın ağırlığı da dikkate alınmalıdır.

HDP ise yüzde 7.8 oyla CHP’ye yakın bir kayba uğramış görünmektedir. Kürt seçmenin bir kısmının HDP’nin barış süreci politikalarıyla ilgili eleştirileri olduğunun işaretleri vardır. Bu seçmenin HDP’ye tepkisinden de söz edilmektedir. Ancak burada, olayların en sıcağında gösterilen tepkilerin nihai tercihlerde ne ölçüde etkili olabileceği de tartışmalıdır.

Bu oy oranlarıyla MHP ve HDP az farkla barajı aşabilir veya ikisi de veya biri barajın altında kalabilir.

Fiili tek parti yönetimine giderken, halkın, seçmenin bu gidişten şikayetçi olmadığı, Ak Parti politikalarının tümünü desteklediği bugünün gerçeğidir.

Buradan, Meclis’te 400 vekil hedefleyen Ak Parti’den bir erken seçim kararı çıkma ihtimali daha çok tartışılacaktır. Bu ihtimali de göz önünde tutmak gerekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR