‘İnadına barış’ın gerekleri

HDP 1 Kasım seçimi için sloganını “inadına barış” olarak açıkladı. “İnadına barış”ın devamında “inadına HDP” var.

“İnadına barış” bugünün doğru sloganı ve sadece HDP’nin değil demokratik siyasete sahip çıkan herkesin olması gereken bir slogan.

Bugün, sadece gazetelerde yer alan şiddet haberlerine baktığımızda bile barışa ne kadar uzakta olduğumuzu görüyoruz.

Çok uzaktayız, Devlet-Hükümet tarafı “silahlar gömülene kadar savaş” kararını uygulamaya devam ediyor. PKK da saldırılarını azaltmak bir yana, giderek savaş alanını yayıyor.

Devlet-Hükümet’in bu stratejisi siyasetin geniş bir alanında da kabul görmüştür. Şu andaki durum MHP’nin taleplerine uygundur, CHP’den ise herhangi bir ses çıkmamaktadır. Ana muhalefet partisi yine izleyici konumundadır ve “barış”la ilgili net bir tavrı da yoktur.

HDP’nin “inadına barış” sloganının ne kadar etkili olduğu 1 Kasımda görülecek. Ama “er geç barış” diyenler de HDP’den bu sloganın gereklerini yapmasını bekleyecekler.

7 Haziran sonrası HDP’ye yönelik eleştirilerden biri, PKK ve Kandil ile arasına mesafe koymakta gecikmesidir. Bunun nedeni aşağıdan gelen baskılar da olabilir, HDP’nin bir tercihi de olabilir. Veya her ikisi birden olabilir.

Haberin Devamı

Ancak 1 Kasım’da HDP eğer baraj altında kalırsa bunun tek nedeni Ak Parti’nin bu yöndeki yüklenmesi olmayacaktır, 7 Haziranda HDP’ye oy verenlerin bir kısmının beklentilerinin yerine gelmemiş olması da önemli bir neden olacaktır.

Er geç barış olacak, hiçbir savaş sonsuza kadar devam edemez, hele bin yıldır bir arada yaşayan insanların istemediği bir savaş da uzun süremez. Yeni bir barış süreci başlayacaktır ve bu süreçte HDP’nin bir sivil siyaset kurumu olarak her zaman önemli bir rolü olacaktır.

HDP’nin 1 Kasımda barajı geçmesi bunun için gereklidir. Hatta HDP’yi terörün, savaşın sorumlusu olarak görmeyenlerden alacağı oyların artması da mümkündür.

Her durumda HDP’nin sorumluluğu artacaktır ve bu partiye her gün “Barış için ne yaptın?” diye sorulacaktır.

HDP’nin sorumlulukları “inadına barış” deyince bitmiyor, artarak devam ediyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR