Dağlıca’dan sonra

90’lı yıllarda devletin terörle mücadeledeki askeri stratejisinin adı “düşük yoğunluklu savaş”tı. Bunun içeriğini askeri uzmanlar tam olarak anlatır. Ancak biz de bazı tahminlerde bulunabiliriz.

“Düşük yoğunluklu savaş” stratejisi var olduğuna göre bir de en azından “yüksek yoğunluklu savaş” olmalı. Buradaki “düşük” ve yüksek” arasındaki farkın bir kısmını da herhalde emniyet güçlerine verilen “Tereddütsüz silah kullanın” talimatı gösterebilir.

Hiçbir askeri sorumlu, Dağlıca olayının ardından “yüksek yoğunluklu savaşa geçmeyelim” diyemez, onun görev ve sorumluluğunun gereği budur.

TSK, Dağlıca’daki şehit sayısını 16 olarak açıkladı. Şehitlerden biri de tabur komutanı kurmay yarbay.

Önceki gece ilk haberlerin geldiği sırada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da “savaş stratejisinin değiştiğini” anlatmıştı.

“Düşük yoğunluklu savaş”ta hedef terör örgütünün silahları gömmesi veya yurt dışına çıkarması olduğuna göre, “yüksek yoğunluklu savaş”ta hedefin ne olacağını da tahmin edebiliriz.

Dağlıca’da bir katliam oldu, bu katliamın karşılığı da mücadelenin yoğunluğunun artırılması olacak. Sonra ne olacak? Şehitler gelmeye devam edecek, çatışmaların ortasına düşen insanlar da ölecek, dur emrine uymayanlar da ölecek ve savaş bir kuşak sonraya da taşınmış olacak.

Haberin Devamı

Şu anda şehir şehir sokağa çıkma kararları uygulanıyor, bunun ardından da “tek tek bunlarla uğraşmak yerine olağanüstü hal ilan edelim” fikri gelecek. Askerin olağanüstü hal istemesi çok doğaldır ve bir başka Dağlıca’nın ardından buna da kimse karşı çıkamaz.

Kitlesel ölümler dönemine Kobane ile geçtik, Suruç’ta yaşadık, şimdi de Dağlıca ile şiddetin zirve yaptığı noktaya yerleşmiş olduk.

Bunun bir “dur” noktası olacak ve siyaset bir türlü “dur” noktasına gidemiyor. Siyaset gidemediği zaman da halk başka türlü düşünmeye başlar. “Bu ortamda seçim olmaz” lafları fazla sık tekrarlandığı zaman da kafalarda başka fikirler oluşmaya başlamış demektir.

“Demokrasi içinde olmuyor, işte gördünüz” demek için bekleyenler şu anda kendileri için en uygun ortamı bulmuş durumdalar. Bu ortamı seçim öncesinde biraz da “olgunlaştırmaya” çalışacaklar, sonra da ortaya çıkacaklar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR