HDP Hükümet’te

CHP ile MHP’nin seçim hükümetine girmeyi reddetmesi üzerine, kurulmak üzere olan hükümet Ak Parti- HDP koalisyonu oldu.

CHP ile MHP, Ak Parti ile koalisyon ihtimallerini kabul etmeyerek önce kendilerini oyunun dışına aldılar. Seçim için ortak karara katılmayarak bu konudaki inisiyatifi Cumhurbaşkanı’na terk ettiler.

Son olarak da seçim hükümetine üye vermeyi kabul etmeyerek HDP’nin hükümet ortağı olmasını sağladılar.

CHP ve MHP açısından tümüyle bir başarısızlık süreci yaşanırken HDP siyasette bir üst noktaya daha ulaşmış oldu.

Ak Parti bu durumu “kaderin oyunu bu bana” deyip sineye çekmek zorunda. Yapabileceği tek hamle, bakan olacak HDP’li isimler üzerinden sorun çıkararak geçici seçim hükümeti kurulmamasını ve mevcut Ak Parti hükümetiyle seçime gidilmesini sağlamak. Bu da oldukça meşakkatli çabalar gerektiriyor.

Davutoğlu’nun şu anda seçtiği yol, hükümete katılacak HDP’lileri, HDP ile istişare yapmadan seçmek. Eğer bazı HDP’liler bakanlığı reddederse, onların yerine başka isimler seçmek ve birkaç turda bir sonuca ulaşmak.

Haberin Devamı

HDP eğer ilk aşamada “uyum” gösterir ve Davutoğlu’nun belirlediği isimlerin hükümete girmesini kabul ederse zaman kazanılmış olur.

Bu isimler arasında eski Ak Partili Dengir Mir Mehmet Fırat ve eski CHP’li Celal Doğan’ın bulunması muhtemeldir. Ama şu anda Ak Parti tarafından gelen bilgilere göre, HDP’lilere Milli Güvenlik Kurulu üyesi bakanlıklar verilmeyecek, askerle HDP’nin yan yana gelmesi engellenecektir.

8 Haziran’dan itibaren üzerinde en durulan koalisyon ihtimali Ak Parti-HDP koalisyonu olmuştu. HDP de MHP gibi ilk anda koalisyona kapısını kapamış ve görüşmeler tek turla bitmişti.

8 Haziran’dan bu yana çok şey değişti ve HDP, seçim öncesi kendisine en fazla saldırıda bulunan Ak Parti için daha da büyük bir hedef haline geldi.

Ak Parti bütün halkın gözünde “HDP eşittir PKK” algısını yerleştirme siyasetine devam ediyor. Bunun sonuçları başka bir tartışma konusu, ama sadece Ak Parti HDP ilişkisi açısından bakıldığında, Ak Parti’ye oy veren Kürt seçmenden HDP’ye yönelişin devam ettiği tespiti araştırmacılar tarafından yapılıyor.

Haberin Devamı

Seçim hükümetinin görev süresi seçimin yapıldığı gün bitmeyecek, bu hükümet yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalacak. Ve eğer yine koalisyon ihtimali ortaya çıkarsa da en hassas dönemlerden birinde ülkeyi bu hükümet yönetecek, sınır ötesi operasyonlar için teskereyi bu hükümet hazırlayacak.

“Kaderin oyunu bu bana” diyerek iç sıkıntısı yaşayanlar da bu dönemde bayağı çok olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR