90’lara döndük, tam döndük

Tarihte hiçbir şey aynen tekrarlanmaz, ama biz 90’lı yıllara dönüşümüzü neredeyse bire bir gerçekleşirdik.

Neydi 90’lı yıllar? Her gün gelen şehit cenazeleri, bu cenazelerle morali en alta inmiş bir toplumdu. Aynen yaşıyoruz.

90’lı yıllarda ülkenin bir kesiminde olağanüstü hal vardı. Şimdi valiler, kaymakamlar sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Birçok şehirde ilan edilmemiş sokağa çıkma yasakları yaşanıyor.

Ülkenin bir kısmı savaş bölgesi gibiydi 90’larda. Bugün yine kepenkler açılamıyor, elektrik, su, telefon çalışmıyor.

90’lı yallarda Silahlı Kuvvetler ülke içinde ve dışında büyük operasyonlar yapıyordu, şu anda ciddi operasyonlar yapılıyor.

90’lı yıllarda siyaset ve medya bütün olan biteni aynı birkaç cümle, birkaç hamaset, birkaç vasat formülle anlatıyor, yorumluyordu.

Şu anda siyaset ve medya yine aynı formüllerle, aynı yangına körükle gitme üslubuyla konuşuyor. O günlerin gazetelerine bir göz atmak bunu görmek için kâfidir.

90’lı yıllarda “bu ülkede barış olmaz” duygusu hakimdi, şu anda da aynı duygu siyaset ve medyanın büyük desteğiyle tırmanıyor.

Haberin Devamı

90’larda siyaset ülkeyi yönetmekte zorlanıyor, nafile koalisyon oyunlarıyla oyalanıyor, meselelerin esasına kimse girmiyordu. Siyasetin odağı yine kişiler üzerine kuruluydu.

Şu anda da neredeyse bire bir aynısını yaşıyoruz. O günlerin gazetelerine bakanlar koalisyon tartışmalarının bile aynı olduğunu görecektir.

90’larda ekonomi herkesin gözü önünde, “yönetilmekte güçlük çekilen bir ülkenin ekonomisi” olarak sıkıntılar yaşıyordu ve 2000-2001’de duvara toslamıştı.

Şu anda, neden 2011’in sürekli büyüyen ekonomisinden geriye düşmüş olduğumuzu kimse tartışmıyor.

90’lara göre şu anda bir eksik var, o da faili meçhul cinayetler. Hiç olmazsa bu konuda bir ilerleme sağlamış olduğumuzu düşünebiliriz. Tabii eğer Suruç’u, seçim öncesinde HDP’ye atılan bombaları hesaba katmazsak.

90’lara fena halde döndük ve hatırlayalım ki yukarda tekrarladığımız manzarayı Ak Parti değiştirmişti. Toplum da demokratik adımlar atıldıkça bir daha 90’lara dönüş olmayacağına inanmıştı.

Haberin Devamı

Türk toplumundan yönetme yetkisi isteyenler, Türkiye’yi ikinci kez 90’lardan çıkaracaklarına inandırırlarsa bu yetkiyi alacaklardır.

DİĞER YENİ YAZILAR