PKK IŞİD’in kurduğu oyunu oynuyor

Geçen Nevruz’da beklenen, PKK’nın Türkiye’ye karşı silah bırakması için kongre tarihinin belirlenmesiydi.

Bu beklenti yerine gelmedi, şimdi PKK polisleri hedef alan silahlı eylemler yapıyor, askerle çatışıyor, IŞİD’çi bilinen sivilleri öldürüyor.

Suruç katliamının hemen öncesi ve ardından gelen ölümler yan yana geldiğinde ortaya maalesef yoğun bir savaş görüntüsü çıkmaktadır.

IŞİD Türkiye’yi hedef almış, saldırıya geçmiştir, son olarak da Kilis’te bir asker öldürmüştür.

Türkiye’ye dönük bu saldırının amacını tespit etmekte kimse zorlanmıyor. IŞİD Türkiye toprağının savaş alanı olmasını istiyor, belli ki içeride de bunu yürütecek imkanlara sahiptir.

IŞİD, Türkiye’nin askeriyle Suriye’ye gelmesini de amaçlıyor. Böylece yangın çok daha büyük bir alana yayılmış olacak, içinden çıkılması iyice zorlaşacaktır.

Zorlaşacaktır, çünkü kan üzerine kan, ölüm üzerine ölüm geldikçe kendini taraf hissedenler daha da sertleşecek, oluk oluk kan akacaktır.

PKK’nın IŞİD’in kurduğu oyunu IŞİD’in veya onun ipini tutanların istedikleri gibi oynamayı kabul etmesinin açıklanması kolay değildir.

Haberin Devamı

Kürt siyasetinin kazanımlarının, yüz yıldan beri en yüksek noktaya ulaştığı bir dönemde tekrar savaş koşullarına dönmek siyaseten izah edilebilir bir durum değildir.

Bunu tespit ederken hem Suruç katliamının IŞİD’in icraatı olduğu hem de polis cinayetlerinin PKK icraatları olduğu kanaatinden yola çıkıyoruz.

Suruç katliamının IŞİD’in icraatı olduğundan kimse kuşku duymuyor, ama PKK bunun mukabelesini polis öldürerek yapıyor. PKK bunu IŞİD’in Ankara’nın korumasında olduğu gerekçesiyle yapıyorsa bundan da ulusalcı odakların etkisi altında olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

PKK’nın hangi etkilerle, hangi saiklerle IŞİD’in oyununu oynamaya giriştiğini bilmiyoruz. Ama bunları bilmesi ve duruma el koyması gerekenin HDP olduğunu biliyoruz.

HDP kuvvetli ve tereddütsüz bir siyasi hat çizebilirse tekrar barış süreci koşullarına dönüş yapmak mümkün olabilir. Tersinin ise ne olduğunu, ne olacağını birkaç gündür bütün açıklığıyla görüyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR