Neden HDP ile olmasın

Günlerimiz tahmin, temenni ve talep yağmuru altında geçiyor. Muhalefet bloğu fikri fiilen çöktükten sonra tahmin ve temenniler iki ihtimal üzerinde toplandı.

At yarışı deyimleriyle “ganyan” Ak Parti-MHP koalisyonu, “plase” yani her an öne çıkabilecek durumda Ak Parti-CHP koalisyonu.

Bir de “sürpriz” var, o da sesi en az duyulan halini muhafaza eden HDP ile Ak Parti’nin koalisyonu.

Siyaset yapıcıları ve takipçileri, “aşırı sürpriz” gördükleri Ak Parti-HDP koalisyonu üzerinde beyanda da bulunmuyor, kalem de oynatmıyor.

Bu arada iki rivayet de “kanaat” olarak biraz daha yaygınlaşmış durumda. Birincisi, Ak Parti-CHP koalisyonunun kutuplaşmaya en iyi ilaç olacağı ve “dış güçlerin” de bu koalisyonu istedikleri şeklinde.

Bu arada iki sert muhalefet partisinin de iki ana muhalefet olarak alacakları pozisyonun yaratacağı başka kutuplaşmalar hesaba katılmıyor.

“Dış güçler”in yani Batı’nın, ABD’nin ve Avrupa’nın Ak Parti-CHP koalisyonu istedikleri kanaatinin de aslında kuvvetli bir dayanağı görülmüş, işitilmiş değil.

Haberin Devamı

“Plase”nin durumu bundan daha ileri değil. “Ganyan”ın durumu ise Meclis başkanı seçimiyle biraz daha kuvvetlendi, sonra MHP genel başkanı Bahçeli’nin “üç kırmızı çizgi” tekrarıyla geriledi.

At yarışında “sürpriz” kazanınca en büyük ikramiyeyi “sürpriz”e oynayanlar kazanır. Ak Parti-HDP sürprizi de aslında en büyük ikramiyeyi vaat ediyor.

En temel mesele hala barış süreciyse, en sıcak mesele de Güney sınırımızda yaşananlarsa HDP’nin rolü ve siyaseti her ikisi açısından da büyük ağırlık taşımaktadır.

HDP, yakın siyasi gerilimlerde CHP-MHP hattından uzak durmuş, Gülen cemaatiyle herhangi bir oyuna girişmemiş, hem Gezi’de hem 17-25 Aralık’ta, Öcalan’ın deyimiyle “darbe mekaniğinden” uzak durmuştur.

Buna karşılık oyunu katlayarak seçim vaadinin birincisi olan başkanlık sistemini durdurma sözünü de gerçekleştirmiştir.

HDP’ye oy verenlerin yaklaşık yarısı daha önce Ak Parti’ye oy vermiş ve barış sürecini başlatmış olan Erdoğan’ı kuvvetle desteklemiştir.

HDP’ye oy verenlerin büyük ağırlığı, Ak Parti’ye destek olmaya devam eden orta ve alt sınıflardır. Ve bunların temel politikalarda karşı bir duruşu yoktur.

Haberin Devamı

Yaygın algı halen HDP’nin etnik temelli “marjinal” bir parti olduğu şeklindedir. Ama HDP bunun ötesine geçmek için her şeyi yaptığına insanları inandırmıştır ki, 80 milletvekiliyle gelmiştir.

1974’te Ecevit, Erbakan’ın Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurduğunda MSP ile ilgili genel algıya rağmen, yaptığını önemli bir toplumsal uzlaşma olarak savunmuştur. Ecevit Erbakan koalisyonundan 2002’nin Ak Parti’sine gelene kadar 28 yıl geçse de bütün engellere, iki darbeye rağmen su yolunda yürümüştür.

Çok daha hızlı ilerleyen bir zamanda yaşıyoruz ve suyun yolunda akmasını sağlama almak için hala cesaret gerekiyor.

Ak Parti-HDP koalisyonu neden olmasın.

DİĞER YENİ YAZILAR