Bombalar çıktı

Seçim kampanyasının başından beri HDP binaları ve toplantıları küçüklü büyüklü saldırılara hedef oluyordu. Bu kez bombalar çıktı, hedef HDP’nin Adana ve Mersin il merkezleriydi.

Seçim bürolarına saldırılar “spontane” ve çevreden gelen tepkiler olarak görülüyor, pek önemsenmiyordu.

Bu kez gönderilen bombalarda “profesyonel” bir icraatın kokusu çok fazla hissediliyor.

HDP’nin ilk tepkisi Ak Parti Hükümeti’ni suçlamak oldu, iddiaları bu saldırının arkasında Ak Parti’nin olduğu şeklinde. Bu tepkileri ilk heyecana vermek yerinde olur, çünkü HDP il binalarına atılan bombalardan Ak Parti’nin nasıl bir fayda sağlayacağını açıklamak kolay değil.

Olsa olsa şu fikir doğmuştur, bu bombaların yaratacağı tedirginlikle insanlar HDP toplantı ve mitinglerine gitmekten çekinecek, bunlar daha sönük olacaktır.

Bu bombalarla HDP’nin oyunun azalacağını ummak ise saflıktan öte bir durumdur.

Bu seçimde her türlü şaibe ve olumsuzluktan kaçınması mecburi iki parti Ak Parti ile HDP’dir. Ak Parti’nin birinci olacağı ve çok büyük ihtimalle yine tek başına iktidar olacağı belli olduğuna göre Ak Parti seçime hiç bir gölge düşmesini istemez.

Haberin Devamı

Yüzde 10 barajı zorlayan HDP de her türlü kaos kuşkusundan zarar göreceğini bilmektedir.

Ama bombaların atılmasına karar verenler ilk amaçlarına ulaşmış görünmektedir. Bombalar oldukça yaygın bir tedirginlik yarattığı gibi Ak Parti ile HDP’yi karşı karşıya getirmiştir.

HDP Ak Parti’yi suçlarken, Ak Parti sözcüleri de bir yandan saldırıları açık olarak kınamışlar ama HDP’ye yüklenmeye devam etmişlerdir.

Ak parti ile HDP arasındaki mesafe ne kadar açılırsa, barış süreciyle ilgili yeni sorunlar çıkma ihtimali o kadar artmaktadır.

Ak Parti’nin HDP’yi ön plana yerleştirdiği bir seçim stratejisi izlemesi, HDP’nin de sadece Ak Parti’ye yüklenmesi seçimin ana eksenini bu iki parti üzerine kurulmasına yol açmıştır.

Bombaları gönderenler de bunu bilmektedir ve bu mesafenin açılması, gerilim odağının bu iki parti arasında oluşmasını hedeflemiştir.

Başbakan Davutoğlu bu gibi provokasyonları beklediklerini belirtiyor. O zaman bu provokasyonlara karşı halkı hazırlamak da siyasete, bombanın hedefindeki siyasi partilere düşmektedir.

Haberin Devamı

İlk bombalar çıktı ve belli bir etki yarattı, bundan sonrasının etkisiz hale getirilmesi için siyasi tedbir de Ak Parti ve HDP’den beklenecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR