Koalisyon kâbusu

Ne zaman koalisyon lafı ortaya çıksa herkesin aklına dağ gibi sorunlar üşüşür. Koalisyon denemelerinin biri için bile iyi konuşan çıkmaz.

Sadece 1991’deki DYP-SHP koalisyonu diğerleri kadar büyük sorunlar çağrıştırmıyor, ama bu koalisyonun da Türkiye’yi iyi yönettiğini söylemek zor.

1980 öncesi Demirel’in milliyetçi cephe koalisyonları da kâbustu, 1999’daki DSP-ANAP-MHP koalisyonu da başka bir kâbustu.

80 öncesinin milliyetçi cepheleri Türkiye’yi “70 sente muhtaç etti”, 99’un üçlü koalisyonu Türkiye’yi tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birine götürdü.

Şimdi edilmeye başlanan koalisyon lafı aslında altyapısı son derece zayıf bir umuda dayanıyor. Buna göre, Ak Parti 7 Haziran’da birinci çıksa bile Meclis’te çoğunluk olamayacak ve mecburen koalisyona gidilecek.

Bu umudun sahiplerinin beklediği koalisyon CHP-MHP koalisyonudur, bunun güçlüğünü bilenler de ufaktan HDP’yi buraya katan ifadeler kullanmaktadır.

Diyelim CHP-MHP-HDP koalisyonu oldu ve bu üç parti seçim beyannamelerindeki vaatleri yerine getirmeye başladı. Bunun arkasının yine enflasyon ve ekonomik kriz olduğunu görmek için de iktisatçı olmaya gerek yok.

Haberin Devamı

Siyasi konularda ise bu koalisyon üyelerinin aynı fikirde oldukları konu bulmak da kolay değil. Olacak olan, üç partinin de kendi tutukları mevzilerden ülkeyi değişik taraflara çekiştirmesidir ki, bu defalarca yaşanmış durumların tekrarından başka bir şey olamaz.

Diğer koalisyon ihtimali de şöyle dile getiriliyor: Ak Parti Meclis çoğunluğu olmasa da birinci olduğu için hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı’ndan alacak ve koalisyon için çalışma yapacaktır. CHP ile Ak Parti’nin koalisyon arama ihtimali sıfır olarak görülecektir. HDP Ak Parti’nin seçim kampanyasının birinci hedefi olduğuna göre bu parti ile de koalisyon ihtimali çok zayıftır.

Geriye MHP kalmaktadır ve Ak Parti-MHP koalisyonunun, Türkiye’yi 2023’ün yeni Türkiye’si hedefine nasıl taşıyacağı sorusunun cevabı da bellidir.

“Koalisyon” lafları üzerine düşündüğümüz zaman hangi durumun ülke açısından daha iyi olacağı sonucuna varmak çok kolay.

Haberin Devamı

Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, Ak Parti’nin Meclis çoğunluğunu elde edememesi için sadece HDP’nin barajı aşması yetmiyor, CHP’nin yüzde 30’a, MHP’nin de yüzde 20’ye yaklaşması gerekiyor.

Seçime bir ay kala böyle işaretler görünmediğine göre, kimsenin “koalisyon” lafı üzerine hesap yapmaması tavsiye edilir.

DİĞER YENİ YAZILAR