Yüzde 47 Ak Parti’ye yeter mi?

Seçim araştırmalarında Ak Parti’nin oy oranı yüzde 45 ile yüzde 51 arasında çıkıyor. Genar’ın yaptığı son araştırmada çıkan yüzde 47 hepsinin ortalaması gibi duruyor.

Yüzde 47 Ak Parti’ye yeter mi, sorusunun ilk cevabı “neden yetmesin” olabilir. 13 yıldır iktidarda olan ve 9 seçimi üst üste ve oyunu artırarak kazanmış bir siyasi parti için yüzde 47’nin de oldukça yüksek bir oran ifade ettiği düşünülebilir.

Ak Parti iki referandumda yüzde 68 ve yüzde 58 aldı. Cumhurbaşkanı seçiminde de yüzde 52 aldı.

Bu rakamların tümüne bakıldığı zaman da, her 100 seçmenden 70’inin en az bir kez Ak Parti’ye oy vermiş olduğu sonucu çıkarılıyor.

Bu taraftan bakıldığında, seçmenin yüzde 70’ine ulaşmış bir siyasi parti için, yakın dönemde yaşananlar ve çatışmalar da göz önüne alındığında, yüzde 47’nin tatmin edici olmaması da doğaldır.

Ak Parti 13 yıllık iktidarının ardından bir 2023 vizyonu ve “Yeni Türkiye” hedefi koymuştur. Bu hedefte henüz üzerine gidilmemiş çeşitli demokratik açılımlar da vardır, bir de başkanlık sistemi vardır. Bir de tabii ki barış sürecinin tamamına erdirilmesi vardır.

Haberin Devamı

Böyle büyük bir hedefin karşısında rakip siyasetlerin durduğu nokta “başkanlık sistemine direneceğiz ve sürekli protesto edeceğiz” düzlemidir ki bu da seçmenin rahatça gördüğü bir durumdur.

Ak Parti yüzde 47’nin üzerine çıkarak, geçen seçimdeki yüzde 50’yi tutturduğu zaman 2023 vizyonu ve Yeni Türkiye hedeflerinde çok daha inandırıcı olması, halka da belli bir heyecan vermesi mümkündür.

Bu üç-dört puan nereden çıkacak da 1-MHP’nin ataletine tepkili yüzde 3’lük bir MHP seçmeni ve 2- Yurt dışındaki 2.5 milyon oy görünmektedir.

Bazı gözlemciler Ak Parti ile MHP arasında birbirine kayma ihtimali olan oy oranını yüzde 4 olarak vermektedir. AK Parti’den MHP’ye kayma eğilimi bulunan yüzde 4 gibi MHP’den Ak Parti’ye kayma ihtimali olan bir yüzde 4 vardır.

Yurt dışı oylarda ise Ak Parti ve HDP hakimiyetinin bulunduğu bilinmektedir. Yurt dışından bu partilere kullanılacak her 400 bin oy 1 puan anlamına gelmektedir ve giderek daha büyük önem kazanmaktadır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR