Kadınlarla yenilenme

7 Haziran seçimi milletvekili aday listelerinin tümüne “kadınlarla yenilenme”nin damgasını vurduğu söylenebilir.

Kadın adaylarda HDP ve CHP’yi Ak Parti yakından takip etmektedir, MHP’de ise çok küçük bir kımıldama vardır.

“Yenilenme”ye gelince Ak Parti’yi CHP ve HDP izlemekte, MHP de onlara yaklaşmaktadır.

Ak Parti’nin yenilenmesi, üç dönem kuralı dolayısıyla mecburen olmuştur, bu kurala takılmayan “ağır toplar” arasında da önemli bir fire olmamıştır.

CHP’de ve HDP’de tekrar aday olması beklenen ve kamuoyunun tanıdığı birçok isim de listeye girememiştir.

Aday listelerinde dikkati çeken bir gazeteci yoğunluğu da Ak Parti ve CHP’de görülmektedir. Ak Parti’nin gazetecileri daha çok orta ve ortanın altı sıralarda yer alırken CHP’nin gazetecileri seçilmesi garanti sıralarda yer bulmuştur.

Ergenekon davalarının sanığı emekli subayların, generallerin toplandığı siyasi parti eski İşçi Partisi, yeni Vatan Partisi olmuştur.

Meclis’te gazeteci çokluğu dolayısıyla gazetecilikle ilgili meseleler muhtemelen daha çok siyasi tartışma konusu olacaktır. Ama Vatan Partisi’nin barajı aşarak Meclis’e gelme ihtimali sıfır olduğu için bu adaylar dolayısıyla Ergenekon tartışmaları Meclis’e gelemeyecektir.

Haberin Devamı

Kadın adayların her zamankinden fazla olmasının hem seçim kampanyasına hem Meclis’e daha farklı bir hava getirmesi onlar için oy kullanan herkesin beklentisi olacaktır.

Bu seçimin adaylarındaki önemli bir yenilik de Ak Parti, CHP ve HDP’deki Ermenilerdir. Yeni Meclis’te en az iki Ermeni milletvekilinin olmasının da önemli bir gelişme olduğu açıktır.

Adaylar belli oldu, ama adayların yerel ölçekteki etkilerinin ölçülmesi için henüz erken. Sadece en büyük kırgınlıkların CHP’de yaşanmasının sonuçlarıyla ilgili bazı tahminler yapılabilir.

CHP’de örneğin Güldal Mumcu’nun, Gülseren Onanç’ın, Aydın Ayayadın’ın, Umut Oran’ın neden liste dışı bırakıldıklarını CHP yönetiminin açıklaması kolay olmayacaktır.

Kadınlarla yenilenen Meclis’in, uzlaşmalara daha açık olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz.

DİĞER YENİ YAZILAR