Barışa şans verelim

Barış sürecinin ne olduğu ve ne olmadığıyla ilgili olarak, çok geride kalmış olması gereken kanaatlerin bir kısmı Nevruz’la birlikte sökün etti. Barış süreci tek taraflı bir süreç değildir, en az iki taraflıdır, ne kadar çok taraflı olursa da o kadar kuvvetli bir toplum desteğini getirir.

Barış süreci, “Siz şunu şunu yapın ben de gerekeni gerekli bulduğum zamanda yaparım” süreci değildir, hiçbir benzerinde de öyle olmamıştır. Abdullah Öcalan’ın üçüncü Nevruz mektubunu dayandırdığı ortak siyasi irade, Dolmabahçe’de hükümet temsilcileri ve HDP temsilcilerinin ortak toplantısında açıklanmıştır. Bu ortak siyasi irade bir ‘al - ver’ müzakeresi değil, demokratik süreçle ve yeni anayasa süreciyle sıkı sıkıya bağlı bir ortak demokratik müzakere ve tartışma platformunun onaylanmasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı silahlı mücadelenin sonlandırılması kararı PKK - KCK kongresinde karara bağlanacaktır. Bu süreci takip edecek olan ‘İzleme Komitesi’ kongrenin silahlı mücadeleyi sonlandırma kararı almasıyla birlikte hem Hükümet - devlet tarafının hem PKK tarafının bir ‘savaş hazırlığı’ yapıp yapmadığını da izlemek durumundadır. Silahların tümünün Türkiye sınırları dışına çıkarılmasıyla birlikte, devletin bölgede yeni karakol yapımlarıyla birlikte özel güvenlik tedbirlerine yönelip yönelmediği de İzleme Komitesi’nin alanına girecektir.

Haberin Devamı

Kürt tarafında çatlak yok

Bu süreçlerde en önemli temsil, karar ve müdahale kuvveti Abdullah Öcalan’ın elinde olmaya devam edecektir. Bazılarının sandığı ya da umduğu gibi ‘Kürt tarafı’nda bir çatlak yoktur, olma ihtimali de yoktur. Öcalan’ın iletişim kanallarının bu nedenle sürekli olarak açık olması gerekmektedir. Aksi durum, manasız zaman kayıpları, gereksiz iletişim arızaları anlamına gelir. Öcalan’ın iletişim alanlarının açılmasına kuşkuyla yaklaşanlar geçen on beş senenin çoğunluğunu ağır hücre koşullarında geçirdiğini hatırlarsa bugünkü duruma nasıl gelindiğini anlama ihtimalleri de ortaya çıkar. Barış sürecinin, üçüncü Nevruz ertesi durumuna, barışa şans tanıyarak bakarsak demokrasi ışığını da görebiliriz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR