7 Haziran’a doğru iki soru

Siyasi partilerin milletvekili aday listeleri 5 Nisan’da kesinleşecek. Doğal olarak aday adayları sayısında Ak Parti şimdiden bir rekora koşuyor.

Milletvekili aday listelerinin seçmenin tercihlerindeki ağırlığı da bellidir. Dar bölge sistemlerinde adaylar çok daha büyük önem taşır. Ancak bizim sistemde ve siyasi alışkanlıklarda adayın oy tercihlerindeki etkisi daha düşüktür.

Bunun toplam oy oranlarındaki puan hesabına dönüştürdüğümüz zaman artı yüzde 2 veya eksi yüzde 1-2 gibi rakamlar bulabiliriz.

Yine de 7 Haziran’daki siyasi konumlanmada bu kez bu yüzde 1-2’ler daha büyük önem taşıyacak.

Genar’ın yaptığı son araştırmada, bu yüzde 1-2’lerin dört siyasi parti için de büyük önem taşıdığını gösteriyor.

Oy oranı yüzde 13.4 ile ciddi kayıp yaşayan MHP’nin siyasi ağırlığını devam ettirebilmesi için yüzde 15’in üzerine çıkması gerekir. Aksi durumda HDP ile aşağı yukarı aynı halk desteğine sahip olursa, MHP’nin varlık nedeni en ciddi sorgulamaya tabi tutulacaktır.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, daha önceleri birkaç kez, görevini bırakması için partisinin oy desteğinde “anlamlı bir düşüş” olması gerektiğini söylemişti.Genar’ın tespit ettiği yüzde 25.2’lik oran da CHP’nin “anlamlı düşüş”ün sınırında olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

CHP ve MHP’nin 7 Haziran’daki oy oranlarının biraz daha aşağıya inmesinin anahtarı da yurt dışı oylarda bulunmaktadır.

Türk vatandaşlarının yurt dışındaki toplam oyları 2.5 milyon civarındadır. Eğer bu seçmenin yarısı oy kullanabilirse bunun sandığa yansımasının AKP için yüzde 2-2.5, HDP için yüzde 1-1.5 olması ihtimali yüksektir. Bunun için de Yüksek Seçim Kurulu’nun yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanmasını kolaylaştıracak tedbirleri alması şarttır.

Yurt dışından gelecek oylar üzerinden devam edersek, Genar’ın yüzde 47.7 gösterdiği Ak Parti yüzde 50’nin üzerine çıkabilecek, yüzde 8.9 görünen HDP de barajı aşacaktır. Bu da HDP açısından yine “kıl payı” demektir.

7 Haziran seçiminin iki temel sorusuna ne cevaplar henüz ortaya çıkmamıştır.

Birinci soru: Ak Parti anayasayı tek başına değiştirebilecek bir Meclis çoğunluğuna ulaşabilecek midir?

Haberin Devamı

İkinci soru: HDP yüzde 10 seçim barajını aşabilecek midir?

Bu soruların cevaplarına belki de 7 Haziran akşamına kadar da yaklaşamayabiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR