İki galip, iki mağlup

Son üç seçim ertesinde en çok kullanılan başlıklardan biri bu oldu: İki galip iki mağlup.

Galipler aynı, AKP ve HDP. Mağluplar da aynı, CHP ve MHP. Daha yukarıyı hedefleyen iki parti de aynı, AKP ve HDP. Derdi sadece yerini korumak olan iki parti de aynı, CHP ve MHP.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran seçimleri için AKP’ye oldukça yüksek bir hedef koydu. Söylediği rakam 400 milletvekili.

Cumhurbaşkanı 400 rakamını telaffuz ederken herhalde güvendiği bazı araştırmalara dayanıyordu. Bu araştırmalardan bir kısmı kamuoyuna yansıdı.

Bunlara göre AKP’nin oy oranı yüzde 49-51 arasında görülüyor. Bu oran 400 milletvekili kazandıracak oran değil, bu hedefe ulaşmak için AKP’nin ya yüzde 54’e ulaşması gerekiyor ya da HDP’nin baraj altında kalması. Bu iki koşul değişmeyecek.

Kamuoyu araştırmalarında saygın ve güvenilir bir yeri olan Konda’nın Ocak ayı araştırması da belli oldu.

Aslında Konda, seçim öncesi yaptığı son araştırma dışındaki bulgularını kamuoyuna açıklamıyor. Bunları sadece, gizlilik anlaşması olan abonelerine veriyor.

Haberin Devamı

Konda’nın “sızan” Ocak araştırmasında, diğer araştırmalara göre birkaç farklı sonuç yer alıyor.

Bunlardan biri AKP’nin oy oranıdır. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP’nin oyu diğer araştırmalara göre daha düşük, yüzde 45.4 görünüyor.

Bu bulguya itiraz, kararsız seçmenin büyük çoğunluğunun AKP eğilimli veya daha önce AKP’ye oy vermiş seçmen olduğuna dayanarak yapılabilir. Ama bu da bir varsayım, mantıksal bir ihtimaldir.

Bu seçimin muhtemel galiplerinden HDP’nin oyu Konda’ya göre yüzde 10.6’dır. Bu da HDP’nin ancak yüzde 10 barajın kıyısında olduğu anlamına gelir. HDP oylarını artırma eğilimindedir, ama henüz barajı geçmeyi garanti edememiştir.

İki mağlup için Konda’nın verdiği oy oranları ise, her ikisinde de yönetim krizlerinin, olağanüstü kongrelerin habercisidir.

CHP yüzde 23.3, MHP de yüzde 15.1 görünmektedir. Bunlar da kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan oranlardır ve her ikisinin eğilimi de biraz daha aşağıya doğru görünmektedir.

AKP ve HDP’deki eğilim daha yukarıyı gösterdiğine göre, bu seçim ertesinde de “iki galip, iki mağlup” başlığı çok kullanılacak görünmektedir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR