CHP’nin ittifakları

Seçime dört aydan az bir süre kalırken, saflaşma veya cepheleşme yine aynı hatlarda kuvvetleniyor.

AKP’nin hizmet ve toplumun orta ve alt kesimlerine somut faydalar getiren hamlelerinin karşısında CHP’nin çabası “karşı cephe” oluşturma yönünde tekrarlanıyor.

Küçük sol partilerden biri ve bazı sosyalist çevreler, AKP’ye ve Tayyip Erdoğan’a karşı CHP’ye destek kararları açıklarken CHP de DSP’ye birleşme çağrısı yaptı.

Küçük sol partilerin bazıları da seçimde CHP’yi veya HDP’yi desteklemek üzerinde tartışmaya devam ediyorlar.

Gülen Cemaatinin de uzun süredir CHP ile kurduğu siyasi uyumun doğal devamı olarak seçim desteğinin kesinleşmesi de bu taraftaki beklentiler arasında.

Bunun seçim aritmetiğine aktarılması ise yüzde 1-2’den daha fazla bir ağırlık taşımıyor. Son araştırmalara göre oy oranı yüzde 25’in altına inmiş olan CHP bütün bu ittifakları ve destekleri sağlasa bile ancak yüzde 25’in üzerine çıkabilecek bir potansiyel oluşturabilecek.

Yüzde 25’teki CHP ve yüzde 15’teki MHP’nin toplamı bu seçimde de AKP’nin tek başına iktidarını önlemek bir yana ancak anayasayı tek başına değiştirme kuvvetini önlemekten başka bir sonuca işaret etmiyor.

Haberin Devamı

Küçük sol partilerin bazılarının HDP’yi desteklemesinin ise, yüzde 8-9 hattında duran bu parti açısından anlamı çok daha değişik.

Yurt dışındaki oylardan yüzde 1 - 1.5 bir destek getirme ihtimali yüksek olan HDP’ye diğer soldan gelebilecek yüzde 0.5’lik bir destek hayati bir ağırlık taşıyor.

Bu açıdan HDP’nin dayanaklarından biri de, CHP’den yılmış bir kısım CHP seçmeninin HDP’ye yönelmesi olacaktır ve bu da küçük bir ihtimal değildir.

CHP’nin kuracağı seçim ittifakları yeni politikalar oluşturmak, toplumun geniş kesimlerinin taleplerini yukarıya çıkarmak şeklinde ortaya çıkmadıkça 1 artı 1’in 2 değil, ancak 1.5 olabileceğini CHP yönetimi görmüyor ya da çaresizlikten başka bir şey yapamıyor.

AKP tarafındaki yüzde 50’ye karşı, AKP karşıtlığı ve Tayyip Erdoğan fobisi ve karşıtlığı kurulan siyasetlerin başarısızlığı yerel seçim ve cumhurbaşkanı seçiminde görüldü.

Haberin Devamı

Buna rağmen aynı hatta devam etmenin CHP’ye ne getireceği kimse için sürpriz olmayacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR