Yol haritasındaki hassas maddeler

AKP Hükümeti ve Abdullah Öcalan, önümüzdeki altı ayı kapsayan yol haritalarını ortaya çıkardılar. Hükümetin yol haritasıyla ilgili henüz açık bir bilgi yok. Öcalan’ın yol haritasıyla ilgili bazı ayrıntılar basına yansıdı.

Öcalan’ın yol haritasını alan HDP heyeti önce Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir görüşme yaptı, sonra da Kandil’e giderek buradaki toplantıya katıldı. Bu noktadaki önemli gelişme, KCK’nın “bütün birimleriyle” yaptığı toplantının sonunda Öcalan’ın yol haritasına tam uyum kararı almasıdır.

İmralı, HDP ve Kandil arasında varsayılan çelişki ve uyumsuzluklar, daha önce olmuş olsa bile artık tümüyle sona ermiştir. Kandil de yol haritasına tam uyma kararı vererek, barış sürecinin içinde yer alma taahhüdünde bulunmuştur.

Öcalan’ın yol haritasının 150 güne yayılmış 66 maddeden oluştuğu açıklanmıştır. Bunların ayrıntısıyla ilgili tam bilgi olmamasına rağmen, BDP heyetinden gelen bazı beyanlar, “hassas” konuların da bu haritada yer aldığını göstermektedir.

Genel af önerisi ve talebi en hassas madde olarak görülmelidir. Genel af, Türkiye’de defalarca uygulanmış, hem lehte hem aleyhte kamuoyları oluşmuştur.

Haberin Devamı

Barış sürecinin hassas alanlarından biri, PKK militanı veya yöneticisi olarak çalışmış insanların, örgüte yardım ve yataklık yapmış insanların, şu anda dağda ve Kandil’de bulunanların ne olacağıdır.

Daha önce çıkarılmış pişmanlık yasaları, yarım ve yarım niyetle yapılmış olduğundan derde deva olmamıştır. Barış sürecinin bu aşamasında sadece PKK’lıları ve PKK sempatizanlarını değil, herkesi kapsayacak bir genel af ile “tek kalemde tam çözüm” ihtimali bulunmaktadır.

Genel af, olduğu zaman bundan sadece PKK’lılar değil, şu anda tam bir hukuki karmaşa içine girmiş Ergenekon ve darbe davalarının hükümlüleri ve sanıkları da yararlanacaktır ve toplumun geneli için tam bir “sıfırlama” gerçekleşmiş olacaktır.

Yol haritasının ikinci hassas noktası, kimilerinin fazla ileri giderek “özerklik” kelimesini kullanmalarına yol açan, yerel yönetimler reformudur. Bunun adına isteyen özerklik desin, ama bu konu zaten şu anda Hükümet’in daha önce taahhütte bulunduğu, Avrupa Konseyi “yerel yönetimler şartı”nın onaylanmasıyla başlayacak bir yerel yönetim reformudur ve bu sadece Kürtler için değil bütün ülke için, yerinden yönetim ve yönetime katılma reformu olarak demokratik süreçlerin en önemlilerinden biridir.

Haberin Devamı

Bu yol haritasıyla ilgili müzakere süreci artık açılmıştır, masa en sağlam haliyle yerinde durmaktadır ve sağlanacak her gelişme demokratik süreç içinde yer aldıkça toplumun desteğini bulmaya devam edecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR