Baraj operasyonu

Seçime altı ay kala, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın seçim barajını gündeme getirmesi ve birkaç hafta içinde karar alacaklarını açıklaması birkaç taraflı kuşkuya yol açtı.

Yüzde 10 seçim barajının yüksek olduğuna aslında kimsenin itirazı yoktur. Ancak bu barajın korunması da şu anda Kürt siyasetinin merkez siyasetin “kıyısında” tutulması anlamına geldiği de ortadadır.

Baraj konusunun seçime bu kadar kısa süre kalmışken yeni bir “operasyon” kuşkusu yaratmasının bir öncesinde de HDP’nin seçime parti olarak katılacakları açıklaması bulunmaktadır.

HDP ve selefleri son cumhurbaşkanı seçimine kadar, bağımsız adaylarla katıldıkları seçimlerde yüzde 6-7 oy oranlarına ulaşmış, son cumhurbaşkanı seçiminde bu oran yüzde 10’a yaklaşmıştı.

Şu anda, yüzde 10’luk seçim barajı geçerliyken, HDP eğer yüzde 10’a ulaşırsa 60, belki daha da fazla milletvekilliği kazanabilir. Ama yüzde 9.99’da kalırsa sıfır ile Meclis dışı kalır.

Bundan sonra ne olacağına bakıldığı zaman da tartışmaların, tepkilerin hedefine AKP Hükümeti’nin konulacağı bellidir. HDP de bütün iç ve dış muhalefet de “suç”un yüzde 10 barajını değiştirmeyen AKP Hükümeti’nde olduğunu tekrarlayacaktır.

Haberin Devamı

HDP’nin getiremediği 60 milletvekilliği “gasp edilmiş” diye nitelenecek ve seçimin meşruluğuyla ilgili tartışmalar yapılacaktır.

Bunun aşağıya doğru yansımalarını, sokaklara taşabilecek tepkileri ve sonuçlarını şimdilik bir kenarda tutalım.

Anayasa Mahkemesi’nin yüzde 10 barajının “hak ihlali” olduğunu kabul etmesiyle, Meclis’in bununla ilgili bir yasa değişikliği yapması gerekiyor. Buradaki tartışma da, “seçimlere bir yıldan az bir süre kala yapılmış olan seçim kanunu değişikliklerinin ancak bir sonraki seçimde geçerli olacağı” kuralı üzerine olacaktır.

Buradaki tuzak da, barış sürecinde önemli ilerlemeler sağlandığı sırada AKP Hükümetinin yüzde 10 barajda ısrarcı bir tavır alması ve barajın bu şekilde kalmasını sağlayacak hukuki tedbirlere girmesidir. Burada da AKP’nin barış süreciyle ilgili iradesi tartışma konusu olacaktır.

Eğer AKP böyle bir tartışmayı açmaz, bu seçimin Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun olarak sıfır barajla yapılmasının önemlerini alırsa bugün yayılan bütün kuşkular ve kötü kokular bir kez daha siyasi irade tarafından dağıtılmış olur.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR