Dinlemelerin amacı

Çok sayıda işadamı ve gazetecinin, gazete yöneticisinin telefonlarının da takma isimlerle alınmış mahkeme kararlarına dayanarak dinlendiği ortaya çıktı.

Emniyet takma isimlerle bir dinleme talebinde bulunuyor, savcı yerinde buluyor, mahkemeye gönderiyor ve mahkeme, hakim takma isimleri de sorma gereğini duymadan onay veriyor ve insanlar dinleniyor.

Hürriyet’in haberinden öğrendiğimize göre bu dinlemelerin tümü, şu anda “paralel yapı” sanığı olarak tutuklu bulunan bir emniyet görevlisinin sorumluluk döneminde yapılmıştır.

Telefonları gizlice dinlenen insanlardan birçoğu düşündüklerini, öneri ve eleştirilerini açıkça yazan insanlardır. Bunların dinlenmesiyle öğrenilecek ciddi bir şey olamaz.

İşadamları ve bazı medya kuruluşlarının mali sorumlularının dinlenmesiyle “iş sırrı” kapsamına giren bazı şeyler öğrenilebilir ama bunlar herhangi bir suç oluşturmadığı sürece de takibata konu olamaz.

İşadamlarının özel fikirleri ve kanaatlerini öğrenmek de ancak bunların bazı durumlarda baskı aracı olarak kullanılmasına yol açar ki, asıl kanunsuzluk da budur.

Haberin Devamı

Özel görüşmelerde bir devlet büyüğü hakkında da sade bir vatandaş hakkında da ulu orta beyanlarda bulunmak da suç değildir, bu gibi dinleme kayıtları yayınlanmış, kimse bir soruşturma ya da dava açmamıştır.

Geriye kalıyor, gizli dinlemelerden edinilen bilgilerle özel hayat ya da iş hayatına yönelik “şantaj” ihtimali. Deniz Baykal’ın CHP’nin başından gönderilmesini sağlayan kaydı ve benzerlerini hatırladığımızda böyle verilerle büyük siyasi operasyonlar yapılabildiğini görebiliriz.

17-25 Aralık sürecinde de operasyonun ana damarı gizli dinleme kayıtları olmuştu. Ancak gazetecilerden ya da kendi halinde işadamlarından büyük siyasi operasyon verilerinin çıkması zor olduğuna göre geriye yine “şantaj” ihtimali kalıyor.

Oldukça kirli bir siyaset döneminden geçtik. Bu döneme damgasını vuran kirlenmelerden biri de gizli dinleme rezaletleri oldu. Bunlardan tamamen arınmak için siyaset yapma ve iktidar mücadelelerine egemen olan zihniyetlerin değişmesi gerekiyor. Bir de “devlet”in ciddi bir arınması.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR