Seçim barajı kalkarsa

Genel seçimlerde uygulanan yüzde 10'luk baraj, 1980 öncesindeki koalisyonları engellemek için askeri yönetim tarafından getirilmişti. Bununla ilgili olarak hemen bütün siyasiler olumsuz görüş belirtmelerine rağmen hiç bir iktidar bu barajı kaldırmadı.

2002'den bu yana bir koalisyon ihtimali de olmadı, ama bu barajın varlığını koruması çok azık olarak Halkın Demokratik Partisi, kendisinden önceki diğer partiler gibi ağır bir mağduriyet yaratıyor.

Son seçimde BDP bağımsız adaylarla 40 milletvekiline yaklaşmayı başarmıştı. Bazı adayların seçilme hakkı olmadığı gerekçesiyle aldıkları oylar boşa gitti, birinin vekilliği de iptal edildi.

HDP'nin bağımsız adaylarla ulaşabileceği milletvekili sayısı 40 olarak hesaplanmaktadır. Bunun için de bazı seçim bölgelerinde birden fazla aday çıkarılması ve seçmenin çok etkin bir şekilde yönlendirilmesi gerekmektedir.

Yüzde 10 seçim barajının kalkması durumunda ise HDP yüzde 7'lik bir oyla 50 milletvekilinin üzerine çıkabilir, Yüzde 10 ve üzerinde bir oy oranıyla da 60 milletvekilinden fazlasını Meclis'e sokabilir.

Haberin Devamı

HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş birkaç gün önce seçime bağımsız adaylarla değil parti olarak gireceklerini ve amaçlarının yüzde 10 barajı aşarak yüksek sayıda milletvekilliği kazanmak olduğunu söyledi.

Demirtaş'ın bu açıklaması HDP içinde de pek tartışılmamış olmalı ki değişik tepkilere yol açtı. HDP çevrelerinden, yüzde 10'a ulaşılmaması halinde bunun bir siyasi 'intihar' olacağı da söylendi.

Kimileri de bu kararın alınması halinde bunun HDP'nin merkez siyasetten çekilmesi ve 90'lara dönüş hazırlığı olDuğu yorumunu getirdi.

Ama Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözleriyle ortaya bambaşka bir durum çıkmıştır. Kılıç, yüzde 10 seçim barajının hak ihlali olduğuna ilişkin başvuruların iki üç hafta içinde karara bağlanacağını söyledi. Konunun hassasiyeti dolayısıyla kararı genel kurul alacak. Kılıç, eğer iptal kararı çıkarsa bunun bir hak ihlalinin düzeltilmesi olması dolayısıyla seçim kanunlarıyla ilgili süre kuralının geçerli olmayacağını ve ilk seçimde uygulanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesinin hak ihlalleriyle ilgili eski kararlarına baktığımız zaman, yüzde 10 barajın kaldırılmasının büyük ihtimal olduğunu söyleyebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR